Книги за коледно настроение – част 2

by Хриси

Коледа е все по-близо, а книжарниците ни посрещат с още интригуващи заглавия, които носят магията и очарованието на празника. Предлагам втора порция от книги за коледно настроение!

“Магазинчето за прежди и чудеса” – Мануела Инуса

Сюжет: Добре дошли отново на красивата уличка „Валери Лейн“. Този път отваряме вратата на магазинчето за прежди на Сюзън – гостоприемно и уютно като самата нея. Сюзън много обича приятелките си и не може да си представи живота си без тях, но все още не е намерила смелост да им сподели болката си. Миналото ѝ не е било леко и тя добре познава мъката и разочарованието, затова отдавна се е отказала да търси любовта и се е примирила със съдбата си. Но това не означава, че тайничко не ѝ се иска щастието да почука и на нейната врата.  Е, както казват, по Коледа стават чудеса!

За книгата: Топла, уютна и сърдечна, новата книга на Мануела Инуса е чудесно продължение на вече познатата поредица за жените от “Валери Лейн”. Историята е приятно романтична и носи послание, което идеално отразява смисъла на коледните празници – когато направиш добро, ще ти се върне.

“Полунощ ме води към теб” – Том Алън

Сюжет: Бен и Дафне са заедно от 15 години – от една съдбовна декемврийска вечер, когато се срещат и от мига на тяхното запознанство, пламва тяхната любов. За това време много неща се случват. Променят се и те като двойка, затова напоследък Бен все по-често се пита дали тогава е избрал правилното момиче. Как е щял да се развие животът му, ако в онази нощ бе целунал Алис – момичето, с което прекарва първите месеци от студентските си години? Докато се чуди как да прогони този глас на съмнението, Бен получава необичаен подарък. В нощта на Бъдни вечер непознат възрастен мъж му подарява ръчен часовник, чиито стрелки са замръзнали на 12 без 1. Когато Бен се буди на другата сутрин, се оказва, че часовникът го е върнал обратно в деня на 5 декември 2005 г. — денят, в който за първи път целува Дафне и обръща гръб на Алис. Сега той има шанса да преживее отново най-важните мигове от своя живот. Дали наистина може да промени нещо?

За книгата: Една от най-завладяващите и интересни коледни истории, които съм чела, вдъхновена от любимата на много читатели “Коледна песен” от Чарлс Дикенс. “Полунощ ме води към теб” съчетава вълшебството на коледните празници, силата на голямата любов и мъдростта, натрупана с годините. А най-ценният урок в нея гласи, че ако не харесваш живота си, никога не е късно да го промениш.

“Перфектният подарък” – Карън Суон

Сюжет: Лора Кънингам се опитва всячески да забрави миналото.Устроила си е подреден, спокоен, а някои биха казали предсказуем живот, в който има място единствено за работата ѝ като бижутер, за половинката ѝ Джак и най-добрата ѝ приятелка Фий. Но една поръчка за предстоящ коледен подарък внася хаос и обърква плановете ѝ. Робърт Блейк иска да подари най-красивата огърлица на жената, която обича повече от всичко на света – неговата съпруга Кат. За целта Лора трябва да изработи седем амулета, които олицетворяват връзката на Кат с хората, които играят ключова роля в нейния живот. За да изпълни поръчката, Лора трябва да се срещне с тях и да чуе от първо лице колко невероятна е съпругата на Робърт. Неусетно тя попада в един напълно различен свят, където не е проблем да ходиш на ски почивка в луксозен хотел, да посещаваш лъскави партита за рождени дни, да задоволяваш всички дребни капризи. Времето, прекарано в компанията на Робърт, Кат и техните познати, променя Лора – или по-скоро ѝ дава възможност отново да бъде себе си и да спре да живее по строгите правила, които сама си е наложила. И освен че ѝ дава сили да започне нов живот, съдбата ѝ подарява за Коледа любов, приятелство и прошка.

За книгата: Карън Суон има талант да разказва необикновени истории. “Перфектният подарък” не прави изключение – тя ни напомня, че парите не могат да купят щастие и зад бляскавата фасада често светът е по-мрачен, отколкото изглежда отвън. А любовта – тя дава друга перспектива и най-вече ни подарява свободата да бъдем себе си край любимия човек, без да се притесняваме как изглеждаме в неговите очи.

 

“Десет слепи срещи” – Ашли Елстън

Сюжет: Софи има големи планове за коледните празници – докато родителите ѝ гостуват на сестра ѝ, която чака бебе, тя ще остане при баба си и дядо си и така ще разполага с повече време, което да прекара с гаджето си Грифин. Но още в първата вечер от ваканцията Софи научава, че той изпитва сериозни съмнения относно чувствата си към нея. С разбито сърце тя прекрачва прага на голямата къща, в която по стара коледна традиция се събират всичките й щури роднини. Когато те научават, че е била зарязана точно преди празниците, измислят план – да изпратят Софи на 10 слепи срещи с кандидати, избрани по тяхна преценка. Целта – да се забавлява и да си припомни, че животът е пред нея. А може би сред десетимата кандидати се намира и истината ѝ любов. 

За книгата: Една наистина забавна романтична история, която спада по-скоро в категорията на тийн книгите. Сладка, зареждаща и много увлекателна, тя ни разказва за любовните вълнения на едно момиче и за нейното голямо грижовно семейство, което измисля най-щурия план за лекуване на разбито сърце. С акцент върху богатството на истинското приятелство, върху уюта на дома, изпълнен с обич и смях, “Десет слепи срещи” е наистина идеално коледно четиво!

“Още мистерии по Коледа”

Сюжет: “Още мистерии по Коледа” е сборник, включващ единайсет разказа от известни имена в литературата, които дават една по-различна гледна точка на дните преди Коледа. Тук празничната атмосфера не е толкова приповдигната и отпускаща, а по-скоро мистериозна, мрачна и напрегната. Съмнителни персонажи и сериозни престъпленията се превръщат в център на вниманието на читателя, измествайки фокуса от обичайните коледни символи и традиции, за които обикновено четем.  В селекцията с разкази попадат творби на автори като Агата Кристи, Вал Макдърмид, Майкъл Инес, Марджъри Алингам.

За книгата: “Още мистерии по Коледа” е за (по)читателите на криминалния жанр – за онези, които оценяват майсторското писане на класиците, превърнали се в еталон и вдъхновение за своите съвременни колеги; за хората, които са изкушени да разплетат загадката около не едно престъпление; за тези, които обичат да подлагат на тест своята наблюдателност и детективски нюх, като влизат в ролята на разследващи и се радват на компанията на емблематични за този жанр герои.

“Коледното яйце” – Мери Кели

Сюжет: Историята в „Коледното яйце“ се развива в рамките на три поредни дни в навечерието на Коледа. Престъплението: възрастна жена е открита мъртва в своя занемарен апартамент в Лондон. Вероятно става дума за княгиня Олга Карухина, избягала от Русия непосредствено след революцията. Престъпникът, отнел живота ѝ, вероятно е ограбил и скъпоценностите, които жертвата е съхранявала в дома си, а сред тях е и безценно яйце на Фаберже. Случая поемат инспектор Брет Найтингейл и сержант Бедоус, а сред заподозрените са внукът на княгинята, дълги години потискан от нея и живял като бедняк, както и ексцентричен бижутер, който е имал интерес към бижутата. Не е изключено жертвата да е била нападната и от отдавнашен враг от Русия.  Найтингейл и Бедоус са изправени пред сложна задача, но пък двамата са страхотен екип и дори в най-тежките моменти не изоставят своето чувство за хумор. А такива моменти няма да липсват на фона на разразилата се снежна буря и шеметното преследване в издирване на съкровището.

За книгата: “Коледното яйце” от Мери Кели вероятно ще постави финала на поредицата ми от книги с коледна тематика, които ми правиха компания тази година. Обикновено се разбирам доста добре с британските автори и определено ценя тънкото им чувство за хумор, което ги отличава от останалите писатели. В случая става дума за класическа криминална история, която е достатъчно интригуваща, за да ангажира вниманието ми и да ме направи съпричастна към едно заплетено разследване с непредсказуем финал.

Още книги за Коледа:
Книги за доза коледно настроение – част 1
10 книги за Коледа, които да ви заредят с празнично настроение
7 любовни романа за студените декемврийски дни

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.