“Перфектният подарък” – Карън Суон

by Хриси

Карън Суон е автор, който често препоръчвам. Харесва ми, че пише интересни книги, в които винаги има някаква загадъчност и доза романтика, но фокусът не е върху любовните драми на героинята, а някак върху самата история с всичките ѝ тайни и обрати и върху развитието на образа. Запознах се с творчеството на Карън Суон покрай коледен роман (“Коледна тайна”), който много ми допадна, затова с радост приветствах новината, че ще илиза още една нейна книга на български, при това тематична за празниците. Така се озовах в компанията на “Перфектният подарък”.

“Перфектният подарък”:

  • Автор: Карън Суон
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 504 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледна точка: 1
  • Издателство: Сиела

Лора Кънингам се опитва всячески да забрави миналото.Устроила си е подреден, спокоен, а някои биха казали предсказуем живот, в който има място единствено за работата ѝ като бижутер, за половинката ѝ Джак и най-добрата ѝ приятелка Фий. Но една поръчка за предстоящ коледен подарък внася хаос и обърква плановете ѝ. Робърт Блейк иска да подари най-красивата огърлица на жената, която обича повече от всичко на света – неговата съпруга Кат. За целта Лора трябва да изработи седем амулета, които олицетворяват връзката на Кат с хората, които играят ключова роля в нейния живот. За да изпълни поръчката, Лора трябва да се срещне с тях и да чуе от първо лице колко невероятна е съпругата на Робърт. Неусетно тя попада в един напълно различен свят, където не е проблем да ходиш на ски почивка в луксозен хотел, да посещаваш лъскави партита за рождени дни, да задоволяваш всички дребни капризи. Времето, прекарано в компанията на Робърт, Кат и техните познати, променя Лора – или по-скоро ѝ дава възможност отново да бъде себе си и да спре да живее по строгите правила, които сама си е наложила. И освен че ѝ дава сили да започне нов живот, съдбата ѝ подарява за Коледа любов, приятелство и прошка.

“Перфектният подарък” от Карън Суон е книга, която определено ще ви настрои на зимна вълна. От скоростните писти на Швейцария до заснежената английска провинция и красивия Лондон – от страници ѝ струи коледна магия. Това е роман за историите, които остават скрити под повърхността, за истинското богатство, което не се измерва с пари и не носи маркови етикети, за избора дали да се носиш спокойно по течението, или да се пускаш по бързеите. За разликата между топлата прегръдка на обичта и привързаността и  пламенния порив на любовта, пред която маските падат.

Доста интересно се разви четенето на книгата при мен. Началото определено ме заинтригува, но последваха доста страници, в които не разбирах защо Карън Суон е избрала тази сюжетна линия и какво иска да ми каже с нея. Многото герои ме разсейваха, тъй като възникваха доста въпроси, свързани с тяхното минало и най-вече с ролята им към конкретния момент. С времето обаче съм се научила да бъда по-търпелив читател и ако до момента един автор не ме е разочаровал, то е по-добре да му гласувам доверие, отколкото да се поддам на съмнения. Знаех, че няма нищо случайно в историите на Карън Суон, затова реших да изчакам. И си заслужаваше!

От един момент нататък историята рязко забърза темпото – отдавам го на метаморфозите, през които преминаваше главната героиня. В началото сякаш дистанцията, която поставяше между нея и останалите, важеше и спрямо читателя, докато новите хора в живота ѝ и най-вече появата на един конкретен човек не даде свобода на истинското ѝ Аз. Карън Суон бе вмъкнала доста интересно темата за меркантилността и парите в съвременния свят и как се отразяват на обществото, коментираше фалша и лицемерието, които се крият за блясъка и лукса, и акцентираше върху идеята, че перфектният подарък не се измерва с цената му, а с историите, които разказва, и емоцията, която носи на получателя.

Хареса ми, че до последно се запази загадката около миналото на Лора, защото така завършекът наистина беше много силен в емоционално отношение. Другото, което винаги ми допада в историите на Карън Суон, е фактът, че успява да пресъздаде отлично онази химия между двама влюбени, но никога не поставя импулса пред моралните ценности, които те изповядват. Подобно на другите ѝ романи, и тук главните герои бяха много принципни и лоялни, а доброто им сърце не им позволяваше да преследват егоистично щастието.

Що се отнася до коледната атмосфера, тя присъства активно във втората половина от романа, но пък магията на празниците с тяхното символно значение е налице още от първите страници, когато се коментира изборът на подарък. Впоследствие се говореше за топлината и уюта на дом, изпълнен с обич, смях и разбирателство вместо със скъпи вещи, за късмета да откриеш верни приятели, с които да споделяш хубавите и трудните моменти, за прошката, която действа освобождаващо. Така че, ако трябва да обобщя, бих казала, че затворих книгата с усмивка и доволна въздишка от щастливия финал.

Коледните романи на Карън Суон не са типичните празнични четива и точно това харесвам най-много в тях. Както в “Коледна тайна”, така и в “Перфектният подарък” авторката акцентира върху ценностите и символиката на Коледа, върху идеята на празника, чиято роля е да дарява радост.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.