“Завръщане” – Никълъс Спаркс

by Хриси

Тайни, любов и драма – три съставки, които превръщат една романтична история в читателско изкушение. А когато са в точната дозировка, резултатът е истинско удоволствие. За наш късмет Никълъс Спаркс е майстор в приготвянето на такива романи и знае отлично как да комбинира сладката и горчивата страна на живота. Доказва го за пореден път с новата си книга – “Завръщане”.

“Завръщане”:

  • Автор: Никълъс Спаркс
  • Жанр: Романтика, дамска проза
  • Страници: 336 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Ера

Хирургът Тревър Бенсън никога не е възнамерявал да се завърне в Ню Берн, Северна Каролина и да се установи в запуснатия имот на дядо си. Но неочаквана травма го принуждава поне временно да се засели в малкото градче, сред спокойствието и изумителната красота на семейните земи. Но това, за което изобщо не е подготвен е да се влюби, и то почти мигновено, в жена, която също като него е твърде предпазлива и носи белезите на миналото. 
Престоят му става още по-интересен, когато среща Кали – враждебна тийнейджърка, която сама се грижи за себе си. Оказва се, че тя е успяла да се сприятели с дядо му и може да хвърли нова светлина върху мистериозните обстоятелства около смъртта му. Докато истината за нея самата излиза наяве и променя всичко.

Романите на Никълъс Спаркс винаги ми навяват една лека носталгия по романтичните книги отпреди жанрът да бъде твърде преекспониран. В историите му централно място са заемали герои, които носят белезите на живота, дълбоко гравирани в сърцето, а любовта – тя винаги е била мехлемът, който помага на раните да заздравеят; лекарството, което избистря погледа и съзнанието и дава отговорите, които те са търсили. “Завръщане” носи същия този характерен почерк на стила на Никълъс Спаркс – едно емоционално и отрезвяващо пътуване, което докосва и вълнува.

Тревър започва нова глава от историята на живота си. Но макар да е оставил зад гърба си работата като хирург и мисиите в Афганистан, той  носи физическите и емоционални последици от травмата, която е получил по време на служба, а това му пречи да продължи напред. Сякаш изправен пред бял лист, без да знае какво да напише, Тревър се чувства объркан и изгубен. Тогава решава да се завърне към единственото място, което му е давало сигурност и опора в живота – къщата на неговия дядо. Именно там мъжът се учи на търпение, осъзнавайки, че понякога съдбата има собствени планове и е нужно време, за да ги разбереш.

Хареса ми, че този път историята, която Никълъс Спаркс ни поднася, е толкова романтична, колкото и загадъчна. Тайните на Натали, мистерията около Кали, опознаването на дядото на Тревър чрез спомена за него, пътят на себепознание, който Тревър извървява – всичко това допринася за изграждането на един многопластов сюжет, който носи сантимент към миналото, но и надежда за бъдещето. И все пак “Завръщане” е преди всичко история за любовта и прошката, за разкаянието, за вслушването във вътрешния ни глас, който ни навигира, когато се лутаме в мъглата от чувства. Това е роман с дълбок емоционален заряд, който преплита няколко човешки съдби и ни припомня, че в живота няма случайни неща. Драмата, с която Тревър и Натали се сблъскват, поставя на изпитание моралния компас на читателя и задава въпроса дали, за да сме щастливи, не трябва да сме и малко егоисти?

Прави впечатление, че в “Завръщане” действието следва собствено темпо – ту забързва, подобно на учестените удари на сърцето, когато Натали и Тревър се влюбват, ту се забавя, вглъбявайки се в личните разсъждения на главния герой, които анализират сложните дилеми, пред които е изправен. Лично на мен обаче най-много ми хареса символиката около отглеждането на пчелите и йерархията в пчелните кошери. Препратките между хармонизирания и подреден живот на работливите насекоми в началото контрастираха ярко на фона на хаоса, сред който се луташе Тревър, но с времето картината се избистряше и също като хармоничното жужене на пчелите, две сърца биеха в синхрон.

Накратко, “Завръщане” е затрогваща и емоционална история, която почитателите на Никълъс Спаркс със сигурност ще харесат, а всички романтични читателски души ще съпреживеят и оценят.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.