“Магазинчето за прежда и чудеса” – Мануела Инуса

by Хриси

Много се радвам, че четвъртата книга от поредицата на Мануела Инуса идва тъкмо за празниците. “Магазинчето за прежда и чудеса” е топла, уютна и романтична история, която да разсее тревожните мисли и да ни настрои на коледна вълна.

“Магазинчето за прежда и чудеса”:

  • Автор: Мануела Инуса
  • Жанр: Дамска проза, романтика
  • Страници: 256 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Хермес

Добре дошли отново на красивата уличка “Валери Лейн”. Този път отваряме вратата на магазинчето за прежди на Сюзън – гостоприемно и уютно като самата нея. Сюзън много обича приятелките си и не може да си представи живота си без тях, но все още не е намерила смелост да им сподели болката си. Миналото ѝ не е било леко и тя добре познава мъката и разочарованието, затова отдавна се е отказала да търси любовта и се е примирила със съдбата си. Но това не означава, че тайничко не ѝ се иска щастието да почука и на нейната врата.  Е, както казват, по Коледа стават чудеса!

Признавам си, че с времето се привързах към героите на Мануела Инуса. А и не е никак трудно – всички книги на авторката ни правят част от една малка, но много симпатина сплотена общоност, в която група жени си помагат една на друга да открият щастието и да разрешат тревогите, които ги мъчат.

“Магазинчето за прежда и чудеса” ни запознава отблизо с историята на Сюзън – трогателна и емоционална, мила и сърдечна като самата героиня. Досега тя е била най-загадъчната от всички – винаги усмихната и приветлива, но все пак по-тиха от останалите, по-мълчалива и затворена. Освен че притежава магазинчето за прежди, читателят не знае нищо друго за нея, но тук Сюзън открехва вратичката към миналото, което обяснява поведението ѝ. Болката и разочарованията, които е преживяла преди време, както и годините, прекарани в самота, не са успели да вкаменят доброто ѝ сърце, но със сигурност са оставили своите белези и са я отказали да търси любовта и щастието на своя праг. Само че е Коледа – най-вълшебното време от годината! Съдбата все пак има план за Сюзън и най-после ѝ намира достойна половинка.

На пръв поглед няма нещо отличително в живота на Сюзън, но ако се вгледате по-отблизо, Мануела Инуса ни казва нещо много важно – когато направиш добро, когато подадеш приятелска ръка вместо да обърнеш гръб, мислейки си, че чуждата болка не те засяга, тогава съдбата ще намери начин да ти се отблагодари. Може да звучи наивно или твърде идилично, но истината е, че както в книгите, така и в реалността, хора като Сюзън заслужават щастлив финал. Защото са грижовни, любящи, лоялни и най-вече защото носят светлина в душите си. А нали именно на това ни учи Коледа – да бъдем добри един към друг!

Подобно на другите романи от поредицата, тук също има вмъкнати интересни социалнозначими теми. В случая става дума за желанието и за призванието да бъдеш родител, за богатството да се радваш на детския смях около теб и за щастието да имаш до себе си правилния човек, с когото да споделиш тези мигове. Бегло щрихирана бе и една по-сериозна тема, която коментира темата за домашното насилие и за жените, които са успели да избягат от капана на токсичната и опасна за живота им връзка. Разбира се, в книгата присъстваше и романтична нишка. Не съм изненадана, че харесах партньора, който Мануела Инуса е избрала за Сюзън – до момента авторката винаги ни е срещала с герои, които са носители на ценни качества и имат безгрешен морален компас, а като бонус добавя чар и чувство за хумор. Затова съм сигурна, че ще харесате Стюарт.

И не на последно място, да отбележа, че романът е подходящ за четене именно през декември, тъй като основната част от сюжета се развива около коледните празници и съответно тази малка и красива уличка “Валери Лейн” бива повлияна от магията на коледния дух.

Накратко, “Магазинчето за прежда и чудеса” от Мануела Инуса продължава да радва читателите на авторката като им подарява сърдечна, уютна и красива история, която ни учи да бъдем добри и никога да не губим вяра! Защото понякога щастието се крие зад ъгъла.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.