Избрани книги за декември 2020 г.

Кога се изтърколи годината, и аз не разбрах, но ето че дойде ред за последната селекция с предстоящи заглавия за 2020 г. Вижте кои са избраните книги за декември.

“Среднощната библиотека” – Мат Хейг

Нора Сийд няма късмет – в живота ѝ следват разочарование след разочарование и от години не се е чувствала щастлива. Изправена е пред тежкия избор дали да не се откаже и веднъж завинаги да реши проблемите си. Тогава съдбата се смилява над нея и я вкарва в Среднощната библиотека – мястото, където се съхраняват всички книги, които отвеждат към друга реалност, друг живот, който човек е можел да живее, ако е направил различен избор. Изправена пред възможността да изтрие всички грешки от миналото – да прави друга кариера, да отмени старите „скъсвания”, да осъществи мечтата си да стане специалист по ледниците; Нора трябва да се разрови в душата си, докато пътува из Среднощната библиотека, за да реши какво е истински удовлетворяващо в живота и преди всичко кое е това, заради което се заслужава този живот да се живее. “Среднощната библиотека” от Мат Хейг на издателство Intense излиза на 30 ноември.

“Перфектният подарък” – Карън Суон

Карън Суон ме спечели като читател именно с тематичния си празничен роман – “Коледна тайна”. Харесвам колко увлекателно разказва и историите ѝ винаги имат с какво да ме изненадат. Сега се подготвям за “Перфектният подарък”, която ни среща с Лора Кънингам. Затворила вратата към миналото, тя се опитва да живее, без да се връща назад към спомените за жената, която е била преди. Днес си има сериозен приятел и успешен бизнес – изготвя уникални по рода си златни бижута. Именно заради този свой талант е наета от Роб Блейк – да изработи специално украшение за неговата съпруга. Задачата се оказва по-сериозна и колкото повече Лора опознава Кат Блейк, толкова повече неща си припомня за самата себе си. Време е Лора да сложи край на тайните и да се изправи пред страховете си и да намерили сили да прости. “Перфектният подарък” от Карън Суон на издателство Сиела излиза на 30 ноември.

“Пчеларят от Алепо” – Кристи Лефтери

Откога заглеждам “Пчеларят от Алепо”! Радвам се, че издателство Рива са намерили отговор на дилемата ми, като са решили да издадат книгата. Историята ни среща с мъж и жена, които живеят щастливо в красивия сирийски град Алепо, докато не се случва немислимото и войната не ги принуждава да напуснат дома си. Двамата поемат по опасния път на бежанците. Пчеларят Нури е изгубил страстта, любовта, семейството и живеца си, а видяното от художничката Афра е толкова ужасяващо, че очите ѝ отказват да ѝ служат и слепотата ѝ усложнява одисеята им. Прокудени от Сирия, те се скитат в търсене на нов дом. Но в своето пътуване се изправят и пред най-трудната задача – да се преоткрият взаимно. Какво е да загубиш работата си, живота си, дома си, сина си? Как се стига без документи през Турция, Гърция и България чак до Лондон? Честно казано, нямам търпение да прочета “Пчеларят от Алепо” от Кристи Лефтери. Книгата излиза на 30 ноември.

“Полунощ ме води към теб” – Том Елън

Още един коледен роман, но този път историята е вдъхновена от вечната класика “Коледна песен”. Бен и Дафне са заедно от 15 години, но напоследък връзката им буксува. Все по-често се случва той да се чуди дали в деня на запознанството им е направил правилния избор. Ако можеше да върне сега лентата назад, дали щеше да целуне Дафне, или би предпочел да прекара времето си с Алис – момичето, което обсебваше мислите му през първите месеци на студентските му години. И тъй като наближава Коледа, съдбата решава да си направи интересен експеримент – дава възможност на Бен да се върне назад и да преживее отново ключови моменти от неговия живот. А истината, която ще научи, ще му даде кураж да промени живота си! “Полунощ ме води към теб” от Том Елън на издателство Софтпрес излиза на 2 декември.

“На смелите се прощава” – Крис Клийв

Не съм чела друг роман от Крис Клийв, но трябва да призная, че съм хвърлила око на този от момента, в който видях, че ICU ще го издават. Историческият елемент, фактът, че част от действието се развива в Лондон, емоционалният характер на романа – и трите съвпадат с това, което ме привлича в една книга, и дават обещания “На смелите се прощава” да е един чудесен книжен завършек на моята 2020 г. Не съм запозната в детайли със сюжета, но знам, че историята ни връща в 1939 г., вплита романтична нишка и поставя въпроси, свързани с разбиранията за чест, достойнство, дълг. Очакваме романът на Крис Клийв на 15 декември.

“Глина” – Виктория Бешлийска

“Глина” от Виктория Бешлийска е романът, за който най-силно се вълнувам този месец. Вдъхновен от една легенда, той ни връща назад в миналото, когато магията на бусинската керамика и таланът на местните майстори са предизвиквали такова възхищение, че дори султанът на Османската империя не е можел да откъсне очи от тях. “Глина” ни среща с Жара – с име, родено от светлината на огъня, и нрав на буен планински поток. Той е Велико – майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Срещата им е като досег на пламъка с полъх – въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее. Но когато на пътя й се изправя съдбата на цялото село, любовта им неволно се превръща в цяр за общата болка. Велико знае, че от пръстите му може да излезе онова, което ще откупи свободата на бусинските майстори. Но не подозира, че глината в сърцето му ще подпечата Жара като своя. “Глина” от Виктория Бешлийска на издателство Софтпрес излиза на 10 декември.

“Десет слепи срещи” – Ашли Елстън

Издателство Ибис също са ни подготвили романтична коледна история! “Десет слепи срещи” разказва за любовната криза в живота на Софи – след като приятеля ѝ Грифин иска почивка от връзката им, тя заминава при баба си и дядо си за празниците.  И като всяка любяща и загрижена баба, и тази на Софи решава да ѝ помогне, като ѝ предлага план за действие – през следващите десет дни София трябва да отиде на десет слепи срещи с различни кандидати, избрани от нейните роднини. Следва поредица от необичайни, интересни и странни запознанства. И точно когато Софи си мисли, че е открила подходящия мъж, Грифин се връща с молба за втори шанс. Ами сега? “Десет слепи срещи” от Ашли Елстън излиза около 10 декември.

“Разбити сърца” – Колийн Хувър

Може би един от най-хубавите романи на Колийн Хувър, който коментира разликата между бедни и богати и фокусира вниманието върху всички неща, които имаме, а приемаме за даденост в живота си. Ако говорим за родители, Бея по-скоро е изтеглила късата клечка – едният обича повече наркотиците от собствената си дъщеря, а другият живее на стотици километри и двамата почти не си общуват. Но когато майката ѝ умира, Бея е принудена да потърси подслон при баща си. Момичето трудно се вписва на фона на просторния му дом на брега на морето, където хладилникът винаги е пълен, а съпругата и доведената му дъщеря са добре облечени и винаги усмихнати. Единственият, който долавя дискомфорта ѝ, е мълчаливият и сериозен Самсън. Оказва се, че двамата са изградили погрешна преценка един за друг и всъщност имат много общо. Всеки от тях крие някаква тайна и са се научили да не правят планове за бъдещето, защото фалшивите надежди най-лесно разбиват сърца…”Разбити сърца” от Колийн Хувър на издателство Ибис излиза на 8 декември.

Очакваме също нови книги от Луиз Пени, Джон Гришам, Стефани Гарбър, Жозе Родригеш Душ Сантос и Яа Джаси!

Related posts

Избрани книги за юни 2024 г.

Избрани книги за май 2024 г.

„Първата лъжа печели“ – три истини и една лъжа