Какво прочетох през ноември 2020 г.

by Хриси

Ноември мина много бързо. В личен план се оказа доста натоварен и емоционален месец, в книжен – доста разнороден и с щипка коледна магия. Признавам, че това не са всички заглавия, които прочетох този месец.  В края ще споделя на кои книги със сигурност да очаквате ревюта през декемрви, когато ще се проведе блогмас.

“Въпросителната е половин сърце” – София Лундберг

Втората ми книга от София Лундберг след “Червения тефтер”. Емоционална, носталгична и до известна степен меланхолична история за любовта и прошката, за семейството и завръщането към корените, за призраците, от които не можем да избягаме, за непоносимия товар на вината, който човек влачи като тежка верига. Но преди всичко “Въпросителната е половин сърце” е роман, който припомня, че колкото сме по-отворени към близките и към света около нас, толкова по-пълни с любов са сърцата ни.

“Холандската къща” – Ан Патчет

Определян от критиците като най-добрия роман на Ан Патчет до момента, “Холандската къща” е проникновен и комплексен роман, който разказва за неразривната връзка между брат и сестра, за носталгията по миналото, за една къща, приютила детските им спомени. Силата на “Холандската къща” е в образите – открояващи се и запомнящи, в изказа – деликатен, фин и много изразителен, в него откриваме дълбока символика и силни послания. Казват, че романът на Ан Патчет е модерен прочит на „Хензел и Гретел“, с разликата, че излизаме от света на приказното и виждаме как историята се разгръща в реалността. И наистина има някаква особена магия в тази книга.

“Дамата в злато” – Валери Трирвайлер

Колекция “Музи” винаги има какво да предложи на читателите – силни, амбициозни, независими, вдъхновяващи жени, които по един или друг начин са изиграли своята ключова роля за времето, в което са живели, и за изкуството, което творците са създавали тогава. Романът на Валери Трирвайлер разказва за Аделе Блох, която позира на художника Густав Климт за портрет, известен днес като “Дамата в злато”. За страстната авантюра, която двамата са имали, за драмите и битките, върховете и низините в живота на Аделе – “Дамата в злато” е увлекателна и пламенна история, която ви съветвам да не подминавате.

“Коледа под боровинковия залез” – Холи Мартин

С “Коледа под боровинковия залез” стартирах книжната подготовка за предстоящите празници. Новият роман на Холи Мартин е интересен, романтичен и, разбира се, много коледен! Той ни отвежда на пътешествие до китно курортно градче на най-северния от Британските острови и докато се разхождаме из красивата природа и се наслаждаваме на снежните картини, четем за една любов, която получава втори шанс от съдбата. Романтична книга + горещо какао = перфектен съботен следобед.

“Подарък през декември” – Джени Гладуел

Коледната вълна не подмина и романа на Джени Гладуел – “Подарък през декември”. Останах приятно изненадана от историята тук, тъй като съчетава любопитни факти от миналото, една дългогодишна коледна традиция и романтика. Освен това ни отвежда сред снежните фиорди на Норвегия и ни разказва малко повече за културата и обичаите там. Празничната атмосфера пък е чудесен бонус, който ще ви помогне да се настроите за наближаващата Коледа.

“Коледа в Силвър Фолс” – Джени Хейл

Продължих коледната серия с една традиция, а именно четене на новия зимен роман от Джени Хейл. Както винаги, авторката не ме разочарова – предлага уютна романтична история, която фокусира вниманието върху връзката със семейството и върху истинското богатство на Коледа – времето, което прекарваме с нашите близки. Освен това Джени Хейл е майстор на пресъздаването на празнична атмосфера и може да накара и най-големия Гринч да мечтае за коледна украса като тази, която описва в книгите си.

“Наемателката” – Катрине Енгберг

За да разнообразя поредицата от романтични коледни книги, през ноември избрах да прочета “Наемателката” – дебютен роман от Катрине Енгберг. Идеален е за почитателите на скандинавски трилъри, които харесват адреналина и смразяващата, мрачна атмосфера, характерна за този тип книги. Историята е доста заплетена, а в основата ѝ стои жестоко убийство. Определено ми допадна частта с психологията на убиеца – изграждането на профил на престъпника, анализирането на мотивите, търсенето на изходната точка, на онзи момент назад в миналото, който е променил мисленето му и го е превърнал в безпощаден хищник, способен хлъднокръвно да екзекутира жертвата си.

Предстоящи ревюта: “”Как да запазим разума си във време на разединение” от Елиф Шафак, “Среднощната библиотека” от Мат Хейг, “Полунощ ме води към теб” от Том Елън, “Глина” от Виктория Бешлийска, “Магазинчето за прежди и чудеса” от Мануела Инуса, “Завръщане” от Никълъс Спаркс и още много други!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.