“Коледа в Силвър Фолс” – Джени Хейл

Аз съм от хората, които целогодишно живеят с коледния дух в сърцето. Просто съвестта ми (добре де, и молбите на моите близки) ми налага цензура да не говоря за Коледа преди началото на ноември, но след това получавам зелена светлина. По традиция и тази година това съвпадна с излизането на нов роман на Джени Хейл – “Коледа в Силвър Фолс”. А ето и какво мисля за книгата.

“Коледа в Силвър Фолс”:

  • Автор: Джени Хейл
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 280 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Хермес

Добре дошли в семеен хотел “Белите дъбове”, който е собственост на фамилия Бейли. Откакто се помни, Скарлет идва тук през декември и заедно с цялата рода отпразнува най-любимия празник с традиции, които се предават от поколения – като пеенето на коледни песни, приготвянето на специални бисквитки, размяната на подаръци край елхата. Но този път е различно – оказва се, че сериозната конкуренция на скъпите и модерни комплекси изправят “Белите дъбове” пред затруднено финансово положение. Бабата на Скарлет никога не би се съгласила да продадат хотела, който е бил неин дом през годините и пази спомена за обичния й съпруг. Затова внучка й е решена да намери изход от ситуацията. Открива лъч надежда в пристигането на Чарлс Брайънт, за когото се говори, че бил богат строителен предприемач. Но още при запознанството Скарлет разбира, че нещо е накарало мъжа срещу нея да затвори вратата към миналото и да не допуска хора до себе си. Дали тя ще намери решение за “Белите дъбове” и ще успее ли да убеди Чарлс, че всеки заслужава да празнува Коледа?

“Коледа в Силвър Фолс” е приятна, отпускаща, романтична книга, която идеално ще ви настрои за предстоящите празници. Фокусът при нея е върху семейството, близките и добротата. Докато се наслаждаваме на уютната атмосфера на “Белите дъбове”- място, изпълнено с толкова спомени, истории и обич, проследяваме пътя на един човек към изкуплението и прошката, към новото начало и любовта. Ставаме свидетели на магията на празника – да сближава хората, да стопля и най-студените сърца, да събира сродни души, да ни дава утеха и вяра в ситуации, които изглеждат безнадеждни. И всичко това на фона на вълшебните светлини и аромата на джинджифилови сладки.

Мисля, че от всички коледни романи на Джени Хейл, този ми беше най-интересен. Отдавам го на факта, че освен романтичната нишка, ми беше любопитно да разбера как точно героите ще спасят един финансово бедстващ семеен хотел предвид липсата на опции и решения. Отделно авторката пазеше в тайна миналото на Чарлс Брайънт, което внасяше допълнителна доза интрига и провокираше читателското внимание. Усещането за сплотеност, подкрепата, която хората в малкото градче си оказваха, близостта между членовете на семейство Бейли внасяха в романа онова топло чувство, което човек изпитва по време на празниците, когато се наслаждава на време с любимите си хора.

Ясно е, че всеки, който посяга към книга като “Коледа в Силвър Фолс”, е воден от две неща – желанието да се потопи в коледната атмосфера, която корицата на романа така добре отразява, и слабостта му към приказни любовни истории с щастлив край. Бъдете спокойни – и двете са налице тук. Винаги съм казвала, че Джени Хейл е майстор, когато става дума за пресъздаване на празнична атмосфера – изпипва до съвършенство всеки детайл от картината, така че читателят наистина вижда светещите лампички на елхата и снежния пейзаж през прозореца, долавя уханието на горещо какао, чува пукането на дървата в камината. Коледният й дух е заразителен! Що се отнася до романтиката, хареса ми отношението на Скарлет – търпението, което проявяваше към Чарлс, доверието, с което подхождаше, и идеята, че трябва да сме отворени към околните, преди да побързаме да ги съдим за постъпките им. Някъде бях чела, че тъжните и затворени хора просто се нуждаят от повече прегръдки и обич, за да отключат сърцата си. И не е ли Коледа идеалното време да си го припомним! А за всички романтици по душа остава посланието на книгата – любовта е посоката, пътят и решението.

Накратко, ако не сте чели други коледни романи на Джени Хейл, то горещо ви препоръчвам да се спрете на този. Магична, романтична, уютна и топла, историята в “Коледа в Силвър Фолс” добавя щипка вълшебство в предпразничния ви списък с книги за четене.

Още книги от Джени Хейл:

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг