“Подарък през декември” – Джени Гладуел

by Хриси

Да чета предпразнично романтични книги с коледна тематика се превърна в традиция последните години. Вярно е, че често сюжетите си приличат – обединява ги романтичната нишка, както и магията на коледния дух. Затова трудно такъв тип книга може да ме изненада, но “Подарък през декември” от Джени Гладуел определено успя да го направи, като ми подари една наистина интересна и завладяваща история.

“Подарък през декември”:

  • Автор: Джени Гладуел
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 312 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Сиела

Джейн Бърк е разследващ журналист и отличен професионалист. Но ако кариерата й върви нагоре, то в личен план тя среща единствено разочарования. След като наскоро приятелят ѝ е прекратил връзката им, тя търси лек за разбитото си сърце, а  наближаващите коледни празници не правят положението й по-добро. Тогава шефката ѝ я изпраща в командировка за две седмици в Норвегия, където Джейн и екип журналисти трябва да отразят традиционното обявяване и изпращане на коледна елха – подарък от Норвегия за Обединеното кралство. Но историята, на която Джейн попада, я отвежда назад в миналото и я среща с човек, изиграл ключова роля за независимостта на Норвегия. Междувременно красотата на фиордите и празничната атмосфера размекват Джейн и тя решава да даде още един шанс на любовта, но като че ли е избрала неподходящия кандидат. Джейн ще трябва да научи по трудния начин, че понякога щастието е точно пред очите ни.

“Подарък през декември” от Джени Гладуел е вълшебна коледна приказка, подходяща за всички романтици! Сърдечна, емоционална и магична история, която носи заряда на зимните празници, аромата на свежия норвежки въздух, нежността и очарованието на любовта и е подправена с щипка загадъчност за разкош. Роман, който ни припомня, че понякога щастието е точно пред нас, но за да го видим, трябва да гледаме не с очите, а със сърцето.

Сюжетът на книгата е вдъхновен от една традиция, родена в следствие на драматични исторически събития от периода на Втората световна война. Всяка година Норвегия подарява на Великобритания огромна коледна елха, чиито светлини греят на площад Трафалгар в Лондон. Тя е в знак за благодарност към Обединеното кралство и подадената приятелска ръка, помогнала на норвежкото кралско семейство в труден момент, като е приютила крал Хаакон при бягството му по време на немската окупация и го е подкрепила в борбата за независимост от Германия. В спасяването на норвежкото кралско семейство обаче има замесени и други хора – мъж и жена, чиято история е потънала в забрава.

Ако до този момент не съм ви изкушила, то със сигурност ще успея, като ви кажа, че “Подарък през декември” ни пренася из снежните фиорди и гъстите борови гори на Норвегия, които с красотата си омагьосат всеки турист. А междувременно проследяваме драмите в живота на главната героиня Джейн, която търси лек за разбитото си сърце. В духа на коледната магия тя наистина открива любовта, но ѝ трябва време, за да разпознае истинското ѝ лице. Джени Гладуел поднася очарователна романтична история, която на места напомняше на приказките за принцесата и нейния рицар на бял кон, и макар да имаше моменти, когато звучеше нереалистично, оставяше онова топло и приятно чувство. Книгата обаче съвсем не бих определила като сладникав романс и това го отдавам на писателския талант на авторката, която наистина разказва много завладяващо, и на интригата, около която заплита сюжета. Второстепенните персонажи също повдигат доста интересни теми – за живота на инфлуенсърите и цената на славата, за лъскавия имидж и фалшивите идоли, за предразсъдъците към хората и избора между любов и кариера.

Но тъй като говорим за романи с празнична атмосфера, мога да ви гарантирам, че ще я усетите на страниците на “Подарък през декември” благодарение на различните активности, които носят настроение и разкриват по нещо за традициите и особеностите на норвежката култура.

Накратко, “Подарък през декември” от Джени Гладуел е чудесен коледен роман, който да ви настрои на празнична вълна. Като подарък получавате и една вълнуваща романтична история, която да ви накара да повярвате в магията на Коледа.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.