“Коледа под боровинковия залез” – Холи Мартин

by Хриси

През пролетта Холи Мартин ни отведе на околосветско пътешествие с “Целувката, която спря дъжда”. Този път ни е подготвила нова вълнуваща дестинация – най-северния шотландски остров, от който можем да се насладим на красивото Полярно сияние. А докато се разхождаме из курортното градче, където Коледа е през цялата година, следим една история за любовта, която дава втори шанс.

“Коледа под боровинковия залез”:

  • Автор: Холи Мартин
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 280 стр.
  • Година на издаване: 2020
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ера

Отстрани погледнато Пайпър Честърфийлд има живот-мечта. Благодарение на работата си като тайнствен гост, който дава отзиви за хотели от цял свят, тя е посетила куп красиви кътчета и е запечатала безброй пътувания на фотоапарата си. Но истината е, че Пайпър е самотна. След като преди години момчето, което е обичала, е разбило сърцето й, тя е изградила стена около себе си, която никой не е успял да пробие. Непрекъснатите командировки пък и пречат да се установи на едно място, затова този път Пайпър е решила, че това е последната й задача и после ще се отдаде на заслужена отпуска, за да помисли какво да прави с живота си. Поредният новооткрит хотел, който трябва да оцени, се оказва част от приказен курорт, където Коледа е 365 дни. Пайпър е впечатлена както от условията, така и от гостоприемството, но нищо не може да я подготви за емоционалната среща, която съдбата й е планирала – със същия човек, който тя така и не е престанала на обича. Гейб е собственик на верига хотели, но по лични причини е вложил цялото си сърце в най-новия почивен комплекс. Докато се грижи за финалните детайли преди официалното откриване, той не очаква да срещне погледа на момичето, което му се е изплъзнало преди време. Оказва се, че любовта на Пайпър и Гейб е станала жертва на недоразумение и сега двамата получават втори шанс, но дали наистина могат да превъзмогнат болката от миналото?

“Коледа под боровинковия залез” обещава да е уютна, идилична, романтична коледна приказка за пораснали читатели, които вярват в съдбата и нейната благосклонна страна.  История, която ни учи да не бягаме от грешките и страховете ни, а да имаме куража да се изправим срещу тях и макар да не можем да променим миналото, да имаме смелостта да се борим в настоящето. Защото тези,  които обичаме, го заслужават. Роман за сродните души, които рано или късно намират начин да бъдат заедно, за Коледа като най-хубавия семеен празник, който оставя безценен подарък за всички – спомени, опаковани в любов, хармония и разбирателство.

“Коледа под боровинковия залез” е любовен роман в традиционния смисъл на думата – имаме двойка, която въпреки годините на раздяла е успяла да съхрани онази искрица любов, нужна, за да разпали отново пожар. Но щастието не идва даром и трябва да си го извоюваш, дори това да означава, че заложиш на карта сърцето си. Изправени пред редица предизвикателства, Гейб и Пайпър трябва да се научат да си вярват и да разчитат един на друг, защото доверието е разковничето на здравата връзка. А преди да стигнат заветното “И заживели щастливо…”, се налага да се опознаят отново, да наваксват с пропуснатото и да си простят за младежката наивност, която им е попречила преди години. Дали историята е предсказуема? Вероятно да – няма как да не предположим, че двамата герои ще се съберат, след като за всички е ясно, че са сродни души, които най-после са открили обратно пътя един към друг. Но уловката беше как ще успеят да превъзмогнат призраците от последната им раздяла и дали са се поучили от предишните грешки.

Макар и доста деликатно, Холи Мартин коментира темата какво е да имаш връзка със самотен родител – отговорността, която той поема, защото вече не мисли единствено за себе си; необходимостта промяната и адаптацията да се случват с темпо, което да отговаря на нуждите на детето; идеята, че ставаш част не просто от двойка, а от семейство.

За мен обаче най-големият плюс на книгата беше този магичен свят, който Холи Мартин е успяла да изгради за фон на емоционалния романс – градче, в което Коледа е целогодишно. Място, което ти се иска да посетиш на живо, за да вкусиш от ароматния горещ шоколад, стичащ се от фонтан в едно от магазинчетата; да си купиш ръчно изработен орнамент за елхата или снежен глобус, за да отнесеш нещо за спомен; да се разходиш из ледения дворец, който сякаш е изваден от приказките; да правиш снежни ангели в преспите; да нахраниш елените; да съзерцаваш северното сияние от прозореца на хижата си. Именно заради това вълшебно място, в което авторката бе така любезна да ме покани, съм склонна да пренебрегна някои дреболии около Гейб и Пайпър, които ме подразниха.

Накратко, ако си търсите романтично четиво, което да ви настрои на празнична вълна и да ви зареди с коледен дух, то “Коледа под боровинковия залез” от Холи Мартин е чудесен кандидат. Направете си едно горещо какао, вземете най-пухкавата завивка, която имате у дома, и пътувайте (макар и само мислено) до най-далечната точка на Британските острови, където Северното сияние огрява снежните пейзажи, а въздухът е наситен с коледна магия и любов.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.