Книги за доза коледно настроение – част 1

by Хриси

За някои може да е едва ноември, но това не пречи да потърсим празнично вдъхновение и да се заредим с коледен дух. Особено когато разполагаме с подходящите книги за целта. Ето част от тях.

“Малкото хотелче на име Коледа” – Колийн Райт

Сюжет: Добре дошли в малкия уютен хотел име „Евъргрийн“, където ще ви посрещнат с  гостоприемна и топла обстановка, с домашно приготвени лакомства и любезно отношение. Но напоследък хотелчето изпитва сериозни финансови затруднения заради жестоката конкуренция в лицето на големите хотелски вериги. Само че когато навън снегът е натрупал и е затворил пътищата, именно вратите на хотел „Евъргрийн“ се отварят за всеки, който търси подслон. Като Моли, която търси вдъхновение за следващата си детска книжка. Или като Хана, която е държи да организира сватбата си именно тук – на мястото, което пази най-скъпите й детски спомени. Тук е и Айрис – предишната собственичка на хотела, която и до днес продължава да посреща с приветлива усмивка всеки на рецепцията. Домакини са Джийн и Тим – хотел “Евъргрийн” е бил тяхната голяма мечта, но става все по-трудно да я задържат и това неминуемо се отразява на отношенията им. Снежната буря събира под един покрив различни хора, но Коледа обединява съдбите им и може би именно тук те ще открият своето щастие.

За книгата: “Малкото хотелче на име Коледа” беше много приятен и уютен роман, който успява чудесно да пресъздаде магията на коледните празници. Като предимство пред другите тематични книги отчитам факта, че тук се редуват няколко истории, така че всеки читател ще намери герой, на когото да симпатизира.

“Среща под звездите” – Джо Томас

Сюжет: Работата на Халей е свързана с разнос на важни пратки, което пък й осигурява чести пътувания до приказни дестинации. Спомените и впечатленията описва в туристическия си дневник – неин верен спътник по време на всяко пътешествие. На крачка от повишението тя трябва да изпълни още една задача – да занесе ценен пакет до  малко градче в най-северната част на Швеция – Лапландия. Но една уж лесна задача се превръща в истинско предизвикателство, когато куфарът на Халей е разменен с този на друг пътник. Сега тя трябва да открие кой е Даниел Нухте, да си вземе багажа от него и да достави по най-бързия начин пратката. Оказва се, че Даниел Нухте е бил много популярен местен готвач, който обаче е затворил ресторанта си и е изчезнал от светските среди. Загадъчният му приятел Бьорн обещава на Халей да я заведе при него при условие, че тя му помогне да прекарат стадо северни елени през Лапландия. Преходът е тежък, студът – несравним, но нищо не може да спре Халей. А някъде между мразовитите изгреви и безкрайните снежни пейзажи тя ще намери сили да се освободи от призраците на миналото и да повярва отново в любовта.

За книгата: “Среща под звездите” от Джо Томас е книга, която определено ще ви настрои на зимна вълна. Предлага увлекателна и добре изградена, емоционална романтична история с любопитни персонажи. Най-големият й плюс е, че отвежда читателят на истинско приключение в една толкова недостъпна и непозната дестинация, каквато е Лапландия.

“Коледа под боровинковия залез” – Холи Мартин

Сюжет: Пайпър Честърфийлд има интересна работа – задачата й е да обикаля хотели по целия свят и да дава отзиви за тях, които специализирано списание за туризъм да използва. Макар и вълнуващ, живот непрекъснато на път може да е много изтощителен и самотен, затова тя е решила да направи едно последно ревю и после да си вземе 6 месеца отпуска. Дестинацията е по-необичайна – Пайпър отива на най-северния от Британските острови, където трябва да посрещне Коледа и Нова година. В малкото курортно градче предстои откриване на нов хотелски комплекс, за който Пайпът трябва да пише. Мястото е красиво, атрактивно, а персоналът изключително гостоприемен. Но плановете за престоя ѝ се объркват напълно, когато тя научава кой е собственикът на хотела. Гейб е успял хотелиер и баща на най-сладкото момиченце, но Пайпър все още вижда в него момчето, което ѝ е разбило сърцето. Оказва се, че раздялата им е нанесла тежък удар и върху него и след като става ясно, че всичко е било плод на едно огромно недоразумение, двамата разбират, че съдбата им предоставя втори шанс. Могат ли да превъзмогнат болката от миналото и да започнат отначало?

За книгата: “Коледа под боровинковия залез” е трогателна романтична история, която дава втори шанс на любовта. Отвежда читателя на вълшебно място, където Коледа е 365 дни в годината, и припомня, че празниците са време, в което даваме и получаваме прошка.

“Коледа в Силвър Фолс” – Джени Хейл

Сюжет: Хотел “Белите дъбове” е собственост на фамилия Бейли от години. Всяка година цялото семейство се събира тук, за да отпразнува празниците заедно, но тази година Коледа е по-различна, защото Скарлет и близките ѝ трябва да намерят начин да обяснят на баба ѝ, че не могат да задържат хотела. Оказва се твърде голямо финансово предизвикателство предвид нароилите се модерни хотелски комплекси в района. Бабата на Скарлет никога не би се съгласила да продадат хотела, който е бил неин дом през годините и пази спомена за обичния ѝ съпруг. Затова внучка ѝ е решена да намери изход от ситуацията – като осигури на хотела подходящ купувач, който да съхрани уюта и атмосферата на “Белите дъбове”. Смята, че го е открила в лицето на строителния предприемач Чарлс Брайънт, но още при запознанството Скарлет разбира, че нещо е накарало мъжа срещу нея да се откъсне от света навън и да се изолира от хората. Може ли наистина да спаси “Белите дъбове” и ще успее ли да убеди Чарлс, че всеки заслужава да празнува Коледа?

За книгата: Когато става въпрос за романи, които пресъздават атмосферата, топлината и уютна на коледните празници, Джени Хейл е майстор. “Коледа в Силвър Фолс” не прави изключение от останалите й книги – все така романтична, вълшебна и приятна, тя е идеалната компания, с която да разнообразите някоя студена декемврийска вечер.

“Подарък през декември” – Джени Гладуел

Сюжет: Всяка година Норвегия подарява на Обединеното кралство коледна елха, която грее на площад Трафалгар в Лондон – традиция, създадена от времето на Втората световна война. Тази година екип журналисти, с ред които и Джейн Бърк, трябва да посетят страната на фиордите, за да отразят церемонията по обявяването и изпращането на коледното дърво и да научат по нещо за традициите и културата на норвежците. Джейн никак не е очарована от пътуването, нито пък някога е разбирала еуфорията от коледните празници, но може би това е всичко, от което се нуждае в момента – бягство от реалността, в която тя отново е сама, след като приятелят ѝ се е върнал при бившата си. Норвегия поднася изненада на младата журналистка – освен че създава нови приятелства, тя попада на история за забравен герой, изиграл ключова роля за свободата и независимостта на страната. А докато търси истината, прави някои разкрития за себе си и открива, че голямата любов може би никога не е била твърде далече от нея. 

За книгата: “Подарък през декември” от Джени Гладуел комбинира загадъчна история от миналото и романтична приказка от настоящето. Написана е много увлекателно и определено успява да пренесе читателя сред снежните пейзажи на Норвегия, като му разкрива по нещо интересно и за културата и обичаите на страната.

“Утре” – Радостина А. Ангелова и Александър Станков

Сюжет: Албена е в края на четиридесетте и има успешен бизнес с кафенета, който тя умело ръководи въпреки рязката смяна на приоритетите в семейството. Откакто той е преживял инфаркт, нещата у дома са се променили и двамата като че ли все още свикват с новите си роли.  Синът им Тома е на шестнайсет – умно и талантливо момче, което има отговори на много въпроси, но първата му среща с любовта го обърква и плаши.  Обикновено успоредните прави в ежедневието на Албена и Тома неочаквано се преплитат, когато майката се включва в театралния кръжок на сина си. Докато учениците търсят пиеса за коледното тържество, Албена открива неочакван път към осем тийнейджърски истории.

За книгата: “Утре” не е типичният коледен роман, но носи същия заряд, присъщ за подобен тип истории – топъл, сърдечен, затрогващ. В него главните роли са поверение на семейството, приятелството и любовта, а от страниците му се носи уханието на кафе, което нашепва обещания за едно вълнуващо утре.

Вижте също:
10 книги за Коледа, които да ви настроят празнично
7 любовни романа за студените декемврийски дни

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.