Избрани книги за ноември 2020 г.

by Хриси

Ноември идва с обещание за вълнуващи книжни срещи. Очакват ни интересни заглавия, някои от които определено ще ни помогнат да се настроим на коледна вълна (макар че при мен тя си е целогодишна). Ето кои са избраните книги за ноември 2020 г.

“Коледа под боровинковия залез” – Холи Мартин

Вече съм чела романтична история от Холи Мартин – “Целувката, която спря дъжда”, затова директно включвам в списъка с предстоящи книги за четене и “Коледа под боровинковия залез”. Този път авторката комбинира уют и красив празничен пейзаж на далечен северен остров и разказ за една любов, която получава втори шанс. Съчетанието от коледен сюжет и романтика е неустоимо за мен, затова ще “тествам” книгата и ще споделя възможно най-скоро за нея. “Коледа под боровинковия залез” на издателство “Ера” излиза на 3 ноември.

“Наемателката” – Катрине Енгберг

В началото на ноември от издателство “Хермес” са ни подготвили интригуващ трилър. В него се разказва за пенсионирана преподавателка, която има имот в центъра на Копенхаген и отдава част от него под наем. Тя води сравнително спокоен и уединен живот, а компания й правят двете й кучета, чашата с вино и героите от криминалния роман, който е започнала да пише. Когато обаче една от наемателките й е намерена мъртва, животът на Естер е разтърсен из основи. Бруталното престъпление напомня твърде много на това, което тя описва в книгата си. Случаят е поверен на следователите Йепе Кьорнер и Анете Вернер, които  трябва бързо да разберат кой има зъб на възрастната жена. Преди да са се появили още трупове.

“Холандската къща” – Ан Патчет

Новата книга на Ан Патчет идва с внушителни препоръки! Номинирана за наградата “Пулицър”, “Холандската къща” е сочена за най-добрия роман, който авторката е писала до момента. В него четем за Дани и Мейв Конрой – брат и сестра, които израстват в Холандската къща. Баща им купува величествената сграда дълго след славните дни, в които семейство Ван Хубейк са я построили. Въпреки това в нея още се усеща духа на предишните собственици, които гледат новите обитатели от картините по стените.  За съжаление, къщата не носи щастие и хармония за семейство Конрой. Майката на Дани и Мейв ги изоставя, тъй като не понася живота в огромния дом от стъкло. Няколко години по-късно губят и самата къща, изгонени от втората съпруга на баща си. Но независимо от загубите връзката между брат и сестра остава все така силна, а Холандската къща се превръща в опорна точка, в спомен, към който често се връщат. Докато един ден отново не прекрачват нейния праг. “Холандската къща” от Ан Патчет на издателство “Софтпрес” излиза на 5 ноември.

“Икабог” – Дж. К. Роулинг

Много вълнения предизвика новата детска книга на Дж. К. Роулинг, но аз всячески се опитвах да се дистанцирам от мненията, за да си създам независимо свое. “Икабог” се появи първо онлайн и някои от вас вече може да са я чели. Но сантиментът ми към писането на Рулинг ме кара да изчаквам до излизането на хартиеното издание. “Икабог” е приказка, която ни отвежда в кралство Корнукопия и ни разказва легендата за едно чудовище, с която от години плашат децата. Но май то не е толкова страховито и опасно, колкото го изкарват. Тръгваме на приключение с две малки деца, които ще стигнат до дъното на тази история. “Икабог” излиза на български с логото на издателство “Егмонт” на 10 ноември.

“И замириса на бабини гозби и спомени” – Ивинела Самуилова и Илиана Николова

“И замириса на бабини гозби и спомени” е нова книга от писателката Ивинела Самуилова, но този път написана в съавторство с Илиана Николова, която стои зад кулинарния блог “Щъркелово гнездо”. Изданието представлява сборник, който ще включва рецепти за любими традиционни ястия, познати и не толкова популярни гозби от различните краища на България, но придружени от трогателни истории, каквито само авторката на “Бабо, разкажи ми спомен” може да поднесе. Очакваме книгата по книжарниците от 17 ноември.

“Магазинчето за прежда и чудеса” – Мануела Инуса

Радвам се, че издателство “Хермес” няма да ни карат да чакаме дълго до следващата книга на Мануела Инуса, защото на тези истории сега им е времето. Топли, сърдечни, уютни! Връщаме се обратно на красивата уличка “Валери Лейн” и този път се отбиваме в “Раят за прежди” на Сюзън. Да си кажа честно, от всички героини, като че ли за нея знам най-малко, затова подхождам с особено любопитство към нейната история. Подготвила съм се за коледна романтика и нещо ми подсказва, че Мануела Инуса няма да ме разочарова. Очакваме “Магазинчето за прежда и чудеса” на 24 ноември.

“Дива симфония” – Дан Браун

Много харесвам книгите на Дан Браун. Да, сюжетите винаги са интересни и динамични. Да, засипва те с множество факти и си личи колко труд влага в създаването на всеки роман. Да, имам слабост към Робърт Лангдън. Но преди всичко смятам, че Дан Браун има талант да пише! От тук тръгват симпатиите ми към него. Затова с удоволствие ще погледна този негов писателски експеримент – дебютната му детска книга “Дива симфония”. В нея ще четем за музика, ще търсим следи и ще се забавляваме с Маестро Мишо. “Дива симфония” от Дан Браун на издателство “Бард” излиза на 30 ноември.

“Беззвездното море” – Ерин Моргънстърн

През октомври най-после се поддадох на изкушението и прочетох “Нощният цирк”. С фентъзито винаги подхождам плахо – не всяка книга ми подхожда на темпото и вкуса, но се убедих, че Ерин Моргънстърн създава наистина красиви и магични светове. Затова мисля да скоча в дълбокото и да си взема “Беззвездното море”. Този път ще четем за изгубени градове, лабиринти и тунели, които ни към непозната и необятна вселена, към тайно общество, чиято съдба трябва да се реши. А когато има и любов, светът на магията става още по-красив и примамлив. Очакваме “Беззвездното море” от издателство “Ентусиаст” през ноември.

През ноември съм набелязала също новото издание на “Гордост и предразсъдъци” на издателство Сиела.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.