“Осем перфектни убийства” – Питър Суонсън

by Хриси

Избрах октомври за месец на трилърите и криминалните романи. Макар по-рядко да посягам към този тип книги, понякога читателят в мен изпитва остър глад за онази загадъчност и ескалиращо напрежение, присъщи за въпросния жанр. Апетитът ме отведе към “Осем перфектни убийства” от Питър Суонсън и определено останах доволна.

“Осем перфектни убийства”:

  • Автор: Питър Суонсън
  • Жанр: Криминален
  • Страници: 280
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Издателство: Софтпрес

Малкълм Кършоу работи в книжарница “Старите дяволи” от години и води значително спокоен и скучен живот. Докато един ден на вратата му позвънява полицията, а причината – негова статия, в която описва осем съвършено замислени и извършени убийства от популярни криминални романи, в които престъпникът е успял да се измъкне безнаказано. Очевидно някой не само е прочел класацията на Малкълм, но и се е вдъхновил, прилагайки на практика шаблона, който героите от книги спазват. Нещо повече – той явно добре познава книжаря и е готов да извади на показ дълбоко пазени тайни и по този начин да си осигури алиби пред полицията. Малкълм е принуден да започне свое разследване с надеждата да намери убиеца преди властите и да го накара да замълчи завинаги. И всичко това, докато се пази, да не се превърне в следващата му жертва от списъка.

“Осем перфектни убийства” от Питър Суонсън е завладяващ, интересен, заплетен криминален роман, базиран на престъпления, за които литературата разказва, а читателят маркира като забележителни заради безупречното им изпълнение. В основата му стои класация с емблематични за този жанр книги, в които са извършени жестоки убийства, но престъпниците са успели да се измъкнат невредими. Символично прекрачваме границата между фикция и реалност, докато четем как някой се опитва да копира модела на убиеца от въпросните романи и така Питър Суонсън ни прави преки свидетели на последствията от опасен експеримент – какво е да заживееш в илюзорния свят на литературата и да подмениш действителността с него.

Историята е сравнително динамична, бих казала доста непредсказуема – с множество обрати и неизвестни, които главният герой постепенно разкрива на читателите. Сюжетът е мрачен и напрегнат и макар първоначално да създава впечатление, че сме тръгнали по следите на един убиец, всъщност в последствие разбираме, че става дума за поредица от престъпления. Кой е злодеят в книгата е въпрос, който до последно търси своя отговор. Едно от най-големите предимства на “Осем перфектни убийства” се дължи на умението на Питър Суонсън да предава емоцията. Долавяш усещането, че някой те преследва, страха, че може да си следващата жертва, адреналина от извършеното престъпление, напрежението, че всеки момент ще те хванат.

Безспорно обаче най-големият плюс на книгата са именно препратките към другите криминални романи, посветени на неразкрити престъпления, и в този ред на мисли, Питър Суонсън дава отлични книжни препоръки, с които читателят да запълни пропуските, ако е почитател на този тип истории. До известна степен намирам авторовия похват за един вид реверанс към писателите на криминална литература, като използва класически, емблематични произведения за един нов, модерен техен прочит. Единствената константна величина остават мотивите за подобни престъпления. Независимо дали четем съвременен роман, или класика, рецептата за перфектно убийства съдържа задължителни съставки: отмъщение, омраза, завист, ревност, подправени със солидна доза безсърдечност и жестокост.

Що се отнася до главния герой тук – Малкълм, признавам, че останах с леко смесени чувства към него, но за да не ви развалям удоволствието от четенето, ще запазя подробностите за себе си.

Накратко, ако сте почитатели на криминалния жанр, то “Осем перфектни убийства” от Питър Суонсън е идеален за вас, защото отразява всички качества на този тип книги. “Осем перфектни убийства” е идеална и в случай, че рядко посягате към подобни истории, защото ви дава добра представа за характеристиките на добрия криминален роман – като анализира най-добрите примери и в последствие ги прилага на практика на страниците тук.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.