5 книги, които да прочетеш, ако си харесал “Emily in Paris”

Ако не сте имали възможност да гледате по Netflix, то най-вероятно сте чули от социалните мрежи за новия сериал “Emily in Paris” – от продуцента на “Сексът и градът”. Филмът предизвика смесени чувства сред зрителите, но аз съм тук, за да ви говоря за книги, така че ето моите 5 препоръки за романи, които да прочетете, ако си търсите нещо в стил “Emily in Paris”.

Накратко за сериала

“Emily in Paris” разказва за живота на млада американка, която пристига по работа в Париж, където трябва да остане 1 година. Емили работи като маркетинг специалист и е отворена към социалните мрежи и възможностите, които те носят. Подготвила се е за едни вълшебни 12 месеца, в които да се наслаждава на парижката атмосфера, да работи с вдъхновяващи хора, да изучава местната култура и да развива куп уникални проекти. Реалността, разбира се. е друга – колегите й не са особено отворени към нея, французите й се мръщят, че не знае езика, има солидни разминавания между американския начин на мислене и стила на живот на парижани. И не на последно място – Емили се влюбва в мъж, който не може да има. Накратко, сериалът не е нещо нечувано и невиждано, вероятно много неща са хиперболизирани, но за разпускане върши отлична работа. Аз обаче реших да ви предложа 5 книги, на които да заложите, ако вече сте изгледали “Emily in Paris” и ви е харесал, или ако не искате да губите време с телевизия, а търсите книжен заместител с подходящ сюжет.

“Малката книжарничка край Сена” – Ребека Рейзин

Нямаше как да не направя паралел между историята на Емили и тази на Сара от “Малката книжарничка край Сена” от Ребека Рейзин. Сара също е американка, която има възможност да се размени със своя приятелка парижанка и да поживее във френската столица, докато ръководи книжарничката й. Романтичният привкус, предизвикателствата да си чужденец в град като Париж, разминаванията между очаквания и реалност и търсенето на щастливия край са идеи, които са застъпени както в сериала, така и в романа. “Малката книжарничка край Сена” получава бонус точки от мен, защото действието там се развива около Коледа, затова от страниците й се носи не само уханието на кроасани, но също много уют и празничен декемврийски дух.

“Как да бъдеш парижанка, където и да се намираш” – Ан Бере, Одре Диуан, Карлин дьо Мегре, Софи Ма

Някои зрители обвиниха сценаристите на сериала, че изопачават френската култура, така че да изтъкват нейните недостатъци за сметка на американската. Ако наистина имате желание да надникнете в дневниците на една парижанка, да разберете каква е нейната дефиниция за стил, как организира ежедневието си, защо любовта играе толкова важна роля в живота й и кои правила никога не нарушава, то тогава трябва да прочетете “Как да бъдеш парижанка, където и да се намираш”. Ан Бере, Одре Диуан, Карлин дьо Мегре и Софи Ма са създали един много любопитен и приятен наръчник, който насърчава всяка читателка да открие парижанката в себе си и да я пусне на свобода.

“Парижката школа по чар” – Джейми Кат Калън

За френската философия на живота и основните принципи, към които парижани се придържат, четем в “Парижката школа по чар” от Джейми Кат Калън. Тук освен конкретни съвети и напътствия, как да разчитаме правилно французите (вербално и не само), авторката е вплела впечатления от личните си контакти с местни жители и истори за приятелствата, които е създала. Онази увереност, която Емили вижда в своята колежка, самочувствието, с което французойките носят, се дължат не толкова на безупречния стил и високите токчета, а на таланта им да се чувстват добре в кожата си, където и да се намират.

“Не чакай да отминат бурите, научи се да танцуваш в дъжда” – Вероник Масиежак

Да не решите, че животът на французите е безоблачен и безгрижен, или че винаги разполагат с отговорите на всички въпроси? Вероник Масиежак, авторкта на „Не чакай да отминат бурите, научи се да танцуваш в дъжда“, ни е подготвила една история, за да ни припомни, че каквито и културни различия да имаме, това, което ни свързва, е стремежът ни към щастието. Любовта, удовлетворението и доброто са основите на универсален език, който не се нуждае от превод. Книгата на журналистката има наистина оригинален и различен подход към темата за позитивното мислене, търсенето на щастието и постигането на пълна хармония със света. Действа вдъхновяващо и много мотивиращо, така че ви препоръчвам да изпълните стъпките, през които преминава главната героиня Ема.

“Лято на Парк Авеню” – Рене Роузън

Заменяме гледката към Айфеловата кула с тази към Пето Авеню, но това няма никакво значение. Всеки човек си има своя “Париж”, който олицетворява възможност за ново начало, решителна стъпка към професионално израстване и първа глава от един вълнуващ живот. За Алис това е Ню Йорк и работата й като асистентка за Хелън Гърли Браун – първата жена главен редактор на списание “Космополитън”. Романът е изключително интересен, защото ни връща в средата на 60-те години, когато черупката на консервативното мислене се е пропукала и много жени си проправят път нагоре към кариерни върхове. Да си асистент на Хелън Гърли Браун не е лесна задача и подобно на Емили, Алис също се сблъсква с някои предизвикателства, но също така се учи как да преодолява всяка криза и какво да извлича от нея.

Пожелавам на всички приятно четене/ гледане 🙂

Related posts

„Първата лъжа печели“ – три истини и една лъжа

5 идеи какво да четеш този уикенд IV

23 цитата, свързани с книгите и четенето