“Герои” – Стивън Фрай

Да четеш книга от Стивън Фрай си е истинско удоволствие! Независимо дали имате слабост към древногръцките митове и легенди, или сте посегнали към някое от неговите издания заради многото препоръки, то гарантирано ви предстои едно забавно, вълнуващо и безкрайно интересно приключение назад към Олимп и Древна Елада, където ни очакват могъщи богове и още по-велики “Герои”.

“Герои”:

  • Автор: Стивън Фрай
  • Жанр: нехудожествена литература
  • Страници: 576
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Еднорог

Започнах “Герои” с голямо вълнение и ентусиазъм – много харесах “Митове” и нямах никакво съмнение, че всяка следваща книга от Стивън Фрай ще е също толкова добра (ако не и повече). Защото в случая става дума за талант на разказвач, за умението да предаваш история и древна култура на съвременен език, за характерен почерк, който не може да бъде изкопиран – това са все качества, които авторът притежава. “Герои” събира някои от най-легендарните истории за силата на човешкия дух и ни среща с образи, чиито имена са се превърнали в синоним на смелост, сила и борбеност. Герои, които с чутовните си подвизи са платили цената за своето безсмъртие и са се превърнали в любимци и на хора, и на богове, така че дори времето да не може да ги изтрие от световната памет.

В сравнение с “Митове”, “Герои” е по-мотивираща и вдъхновяваща, защото легенди като тези за Язон, Херакъл и Атланта ни учат, че сме способни да преодолеем всяко изпитание; че трудностите по пътя ни каляват, а грешките ни служат за урок, от който да се поучим; че за покоряването на връх като Олимп, е необходима не само силата на юмрука, но и тази на ума. Предизвикателствата, които боговете изпращали, се превърнали в начин да тестват волята и издръжливостта на хората, а отличилите се заслужено записвали имената си в дебелата книга на историята. Драма, разбира се, не липсваше – все пак тя е слабост на всички божества, но този път фокусът не падаше толкова върху интригите и борбата за власт, за които четохме в “Митове”, колкото върху израстването на личността, върху метаморфозите, които образите претърпяха, за да се превърнат в герои.

Хареса ми, че темпото беше по-динамично, което е нормално, имайки предвид, че четем за битки с чудовищни същества, за странствания по света в търсене на невиждани съкровища и лични срещи с върховни божества. Обожавам чувството за хумор на Стивън Фрай, което използва и за диалозите в книгите си – смятам, че това е още един начин да осъвремени древногръцките митове и легенди и да ги направи по-достъпни за модерния читател. Допаднаха ми също препратките, които правеше между живота днес и тогава – как всъщност за обикновения човек не е било много по-различно и както в наши дни имаме изявени лидери, така и преди хилядолетия някои са изпъквали повече благодарение на комбинацията от лични качества, харизма и щипка късмет.

Попитаха ме защо Стивън Фрай се радва на такава популярност, след като разказва истории, които вече са познати на литературата и които дори изучаваме в училище. Ще се опитам да го обясня така: когато четеш “Герои”, имаш усещането, че стоиш редом до Язон на кораба на аргонавтите и си отправил поглед към необятния морски хоризонт; чуваш мелодията, която Орфей свири на своята арфа и която омилостивява лодкаря в мрачното царство на Хадес; пристъпваме с Тезей в леговището на Минотавъра. Историите на Стивън Фрай са живи, автентични, омагьосващи! Те са като приказки за пораснали деца, които никога няма да излязат от мода. И са написани така, че всеки да може да ги прочете и да разбере “какво е искал да каже авторът” (любим въпрос от часовете по литература).

Накратко, дори да не сте чели “Митове”, може да се гмурнете в света на “Герои”, където Стивън Фрай ще ви срещне с някои от най-запомнящите се образи от древногръцките митове и легенди и ще ви поведе на незабравимо приключение назад във времето, когато боговете диктували съдбата на хората, а те избирали най-смелите, най-силните и най-умните сред тях, за да ги защитават – техните герои!

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг