6 книги, които са идеална компания за есента

by Хриси

Много хора не искат лятото да свършва и се надяват да разполагат с възможността да му се порадват поне още малко. Други пък (като мен) бързат към есенните пейзажи, плетените жилетки и хладните дни. И в двата случая човек си търси книги за есенно вдъхновение – едни за да се настроят за новия сезон, други – за да отпразнуват настъпването му. Споделям с вас 6 романа, които да ви правят компания през есента.

“Хубав квартал” – Терез Ан Фаулър

Сюжет: Валъри Oлстън-Холт живее със сина си Завиър в скромна къща в „Оук Нол”, квартал в малък град в Северна Каролина. Всички обичат и се гордеят с постиженията на осемнайсетгодишния Завиър – макар да е отраснал като дете на самотна майка, която и до днес среща проблеми заради цвета на кожата си, той е възпитан, образован, ученолюбив и талантлив. В „Оук Нол“ животът тече спокойно, докато не пристигат новите съседи – семейство Уитман. Брад Уитман е известен бизнесмен, който смята, че няма нещо, което да не може да си купи с пари. Новият дом е поредният символ на неговия успех. Другият е съпругата му, която изпълнява ролята на добра домакиня и красива половинка. Скоро след пристигането си той влиза в конфликт с Валъри: изкопаването на огромния му басейн е увредило вековния дъб в нейния двор, който постепенно загива. Враждата се задълбочава, когато става ясно, че Завиър и дъщерята на Уитман имат тайна връзка. Никой не желае да отстъпи и за всички в квартала е ясно, че този скандал няма да завърши добре. Но никой не подозира последствията, до които ще доведе. 

За книгата: “Хубав квартал” от Терез Ан Фаулър е една от най-стойностните книги, които прочетох тази година. Изключително силна като послания, тя впечатлява както с многопластов и сложен сюжет, така и с отличителен авторски стил. В нея се говори за предразсъдъците и етикетите, за езика на омразата и купуването на съвест, за погрешните решения и правилния избор. Изборът да си добър с околните, да ги приемаш въпреки различията, да си отворен към хората, да не позволяваш парите и властта да замъглят преценката ти.

“Пакетче желирани бонбони” – Татяна Гишина

Сюжет: На пръв поглед животът на Дея е перфектен. На 32 години тя е изградила успешна кариера, води живот, който напълно задоволява нуждите й и има до себе си мъж, който я обича. Какво повече може да иска?  Но едно телефонно обаждане преобръща всичко и я предизвиква да обърне поглед към миналото. А то е пълно с тайни, болка и нестихващо чувство за вина. Дея и Пламен се срещат в труден за нея момент, в дъждовен есенен ден, който отразява красотата и меланхолията на обърканата й душа. След толкова време тя най-после вижда пред себе си човек, който я разбира и знае как да я направи щастлива. Проблемът е, че връзката им е невъзможна. Защото както тя, така и той имат друг живот. Но на любовта никой не може да диктува, вижданията им зачестяват, чувствата се задълбочават, а с тях идват и въпросите. Вярваш ли в съдбата? Вярваш ли, че там под звездите има някой, който е предопределен специално за теб? Че въпреки обстоятелствата тази любов, тази съдба, няма как да те подмине?

За книгата: Донякъде меланхолична, но също така много искрена и емоционална, книгата на Татяна Гишина ви отвежда в Пловдив през есента. Докато пейзажът отвън се сменя, а дъждът отмива спомените за лятото, нашите герои виждат живота в нова светлина, учат се от миналото и чрез любовта си откриват път към прошката и бъдещето.

“Подаряваш ми звезди” – Джоджо Мойс

Сюжет: Алис Райт намира живота в Англия за скучен, монотонен и твърде консервативен, затова малко след запознанството си с Бенет ван Клийв и възникналия романс помежду им тя приема предложението му за брак и заминава за Америка. По ирония на съдбата Алис попада в едно от най-консервативните семейства, в което властният й свекър контролира всеки и налага собствените си архаични представи за брак. Искрата между нея и Бенет постепенно угасва и въпреки опитите й да съживи това, което са имали отвъд океана, Алис остава самотна и неразбрана. Тогава среща Марджъри О’Хеър  – борбена, независима и упорита, тя държи здраво юздите на живота си и не позволява никой да й налага правила. Когато първата дама Елинор Рузвелт обявява програма за подпомагане на бедните, Марджъри започва да събира екип от млади и смели жени, които да доставят книги до най-отдалечените кътчета на региона. Пътуващите библиотекарки предизвикват множество дискусии сред местните и всеки ден се борят с предразсъдъците и неграмотността. Обединени от общата кауза и от неразбирането, което срещат сред близките си, Алис, Марджъри и останалите жени се сближават и между тях се ражда приятелство, което им дава възможност да открият нова посока в живота си. 

За книгата: За никого не е тайна, че Джоджо Мойс умее да поднася емоционални и трогателни истории, които връщат вярата на хората в доброто. “Подаряваш ми звезди” е книга за приятелството между силни и независими жени, които не се страхуват да се борят срещу статуквото, да защитават правата си и да търсят щастието. Отлична компания за по-хладните и мрачни есенни дни, защото ни прави част от една сплотена общност, която е оставила своята следа в историята.

“Проект Истина” – Клеър Пули

Сюжет: Джулиан е възрастен мъж, който се чувства самотен и незабележим. Докато е бил млад, ексцентричният художник се е радвал на слава и внимание, а сега може с дни да не си размени нито една дума с друг човек. Той решава да опише своята история в една тетрадка, която надписва като “Проект Истина” и оставя в кафенето на Моника – мястото, където се отбива най-често. Моника е млада жена, която има успешен бизнес, но това, за което копнее, е семейство, а любовта все й се изплъзва. Тя продължава започнатото от Джулиан и разказва на празните листове своята истина, която по-късно Хазард прочита. Той води своя битка, в която до момента винаги е бил от губещата страна, но думите на Моника и Джулиан успяват да му помогнат да открие правилната посока. Покрай тетрадката срещаме още Райли, Алис, Лизи – хора, които също имат истини, които копнеят да споделят с някого. А съдбата помага на техните истории да се преплетат и така проект “Истина” напуска границите на белите листове и се прехвърля в живота, където с добрина и откровеност можеш да постигнеш много повече, отколкото някога си мечтал.

За книгата: “Проект Истина” е роман, който ни учи, че не всичко е такова, каквото изглежда. И в хладните есенни дни, когато всеки се е вглъбил в собствените си мисли и проблеми и бърза към уюта на дома, не бива да забравяме да се огледаме около нас, да подадем приятелска ръка на тези, които се нуждаят от нея, да прогоним самотата с прегръдка, да споделим нашата истината с чуждата.

“Пътуващото кафене на Роузи” – Ребека Рейзин

Сюжет: Ако до преди ден някой беше попитал Роузи дали е щастлива от живота, който води, тя щеше да отговори „да“. Е, може би не точно щастлива, но пък определено удовлетворена – работи като шеф готвач в един от най-елитните ресторанти в Лондон, заедно със съпруга й си имат собствено жилище и са си изградили удобна за всички рутина. Или поне тя така си мисли. Докато той не й заявява, че я напуска заради друга жена. Предателството от негова страна в комбинация с непрекъснато натоварения график на Роузи и стреса в работата я карат да преосмисли всичко и да направи нещо безразсъдно, като да купи каравана, която да превърне в пътуващо кафене. Нещо, което започва като една смела фантазия, постепенно се превръща в реалност и Роузи всеки ден открива чара на живота на колела. Компания й правят новата й най-добра приятелка – Ария, а и безумно привлекателният Макс. По пътищата човек може да открие всичко. Дори себе си. 

За книгата: “Пътуващото кафене на Роузи” е книга, която носи много топлина и уют. Историята за мечтите и смелостта да не се отказваш от тях, а да уловиш мига и да сбъднеш най-големите си желания. Комбинацията от романтика, вкусни изкушения и ароматен чай, вдъхновен от любими книги, е неустоима за всеки сезон, но през есента се услажда особено много.

“Парижка тайна” – Карън Суон

Сюжет: Флора е изкуствовед и опитен консултант, който участва на скъпи аукциони, където колекционери наддават за всепризнати шедьоври. Отдадена на кариерата си, тя е загърбила изцяло личния си живот и се е фокусирала върху задачите, които шефът й дава. Този път обаче случаят е по-специален – Флора заминава за френската столица, за да картотекира и оцени находките, намерени в изоставен парижки апартамент, който не е бил отварян от времето на Втората световна война. За да може Флора да включи картините и ценностите в различни търгове, тя трябва да знае как са стигнали до своя собственик, а наследниците – богатата фамилия Вермей нямат отговорите, или поне така твърдят. Разплитайки загадката, Флора ще разкрие дълго пазени семейни тайни и за пръв път от много време насам ще позволи на сърцето й да заговори за любов, макар чувствата й да са насочени към най-неподходящия човек – мрачния Ксавие Вермей. 

За книгата: Талантливото писателско перо на Карън Суон ни отвежда в магичния Париж, където история, тайни и любов се преплитат в завладяващ и емоционален роман. Фокусирана върху езика на изкуството и неговата символика, “Парижка тайна” повежда читателя на вълнуващо пътуване, което да разкрие загадките на един заключен и отдавна забравен апартамент и на едно объркано семейство.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.