Избрани книги за октомври 2020 г.

Новите книги за октомври за са тук. Има няколко заглавия, за които наистина много се вълнувам, защото ги чаках от известно време, и като цяло се очертава пъстра книжна есен. А ето и причината:

“Това не е краят” – Рошел Уайнстийн

Въпреки че си бях обещала да си дам малка почивка от романтичните книги, нямаше как да пропусна “Това не е краят” от Рошел Уайнстийн. Емоционална история за онези моменти в една връзка, които задават посоката на живота ни. За смелостта да приемеш неизбежното, но и за силата да поемеш по нов път. За съмненията дали любовта наистина е достатъчна и за знаците на съдбата, които ни подсказват верните отговори. “Това не е краят” от Рошел Уайнстийн на издателство Сиела е вече по книжарниците.

“Герои” – Стивън Фрай

Много харесах “Митове” от Стивън Фрай. Разкошен прочит на древногръцката митология, представена по един модерен, достъпен и оригинален начин, в който се отличава приятното чувство за хумор на автора. С удоволствие ще прочета “Герои” – книга, която продължава приключението назад във времето и ни среща с герои като Едип, Орфей, Язон. Четем за техните подвизи и научаваме на какво е способен човешкият дух, когато е изправен пред изключителни изпитания, тестващи не само неговата физическа издържливост, но и моралният му компас. “Герои” от Стивън Фрай се очаква да излезе в началото на октомври.

‘Тайната на Диор” – Наташа Лестър

История, мода и едно от най-емблематичните имена, превърнало се в синоним на класа и стил. На теория “Тайната на Диор” от Наташа Лестър се очертава да е сред най-интересните заглавия, които планирам да чета през октомври. Много обичам такъв тип сюжет, защото показва модата като вид изкуство, което носи белезите на своето време. След роман за сватбената рокля на кралица Елизабет II и няколко книги за Шанел, с уводолствие бих се потопила в история за Кристиан Диор. През 1947 г. Кристиан Диор представя първата си колекция. Десетилетия по-късно модният историк Кат Журдан ще открие във вилата на баба си, на брега на Корнуол, огромна колекция почти недокосвани оригинални рокли на Диор. Известен писател ще ѝ помогне да разнищи невероятната история за това как те са се озовали там. “Тайната на Диор” от Наташа Лестър на издателство Сиела излиза на 5 октомври.

“Сън” – Камелия Кучер

Камелия Кучер е една от най-любимите ми съвременни български писателки – смятам, че има изключителен талант да разказва истории, които докосват и вълнуват. Предишните й два романа – “Дом” и “Нощ”, са наредени на почетно място в библиотеката ми и нямам търпение да започна “Сън”. Този път авторката ни води в Лисабон, когато през 1978 г. Жоао се влюбва в красивата Белен и неговите чувства му дават силата да поеме по своя път, въпреки несъгласието на баща си. Също като брат си Алешандре, който взима решение и избира музиката пред семейството. Години по-късно Жоао Торга е успешен предприемач и купува имението, където е усетил онзи порив на любовта. Връщайки се в началото на своя път, Жоао опитва да се помири със спечеленото и изгубеното.  Да се научи да приема изборите на Алешандре и Илва, сблъсъците с непреклонния характер на баща си, присъствието на Белен. Имението, покрито с бръшлян, спи сто години сън, от който Жоао цял живот се опитва да събуди любовта на живота си. И да прогони призраците от миналото. Очакваме “Сън” от Камелия Кучер на издателство Хермес на 13 октомври.

“Въпросителната е половин сърце” – София Лундберг

София Лундберг може да ви звучи позната, защото през пролетта четохме от нея “Червеният тефтер”. Авторката е тук с нова емоционална и затрогваща история. “Въпросителна с половин сърце” ни среща с Елин, която живее в Ню Йорк, радва се на успешна кариера като фотограф и има семейство, което я обича. Но травма от детските й години не й позволява да живее пълноценно, без да се връща назад в спомените, преповтаряйки драматичните моменти,които са я белязали завинаги. Докато един ден миналото не си проправя път към нея и носи със себе си отговорите, които винаги е търсила. “Въпросителна с половин сърце” от София Лундберг на издателство Хермес излиза на 20 октомври.

“Променлива реалност” – Блейк Крауч

Ако има автор, който може да ме накара да чета научна фантастика, то това е Блейк Крауч – много харесвам футуристичните му идеи и модерния му подход, освен това пише изключително завладяващо. Този път четем за герой, който страда от синдром на фалшивите спомени. Съдбата го среща с жена невролог, която разработва технология, позволяваща ни да съхраним най-скъпите ни спомени. Ако проектът й се окаже успешен, всеки ще
може да преживее отново най-важните моменти от живота си. В търсене на отговори Бари се изправя срещу противник, който е по-ужасяващ от всяка болест и има силата да разруши света, който познаваме. Но коя реалност е истинската? “Променлива реалност” от Блейк Крауч на издателство Ибис излиза през октомври.

“Коледа в Силвър Фолс” – Джени Хейл

Преди да скочите, че е прекалено рано за Коледа, искам да отбележа, че това не важи за мен, защото нося празника целогодишно в сърцето си! Обожавам уюта и топлината, които Коледа излъчва, затова колкото по-рано имам извинение да си тананикам до болка познати мелодии, толкова по-добре. А Джени Хейл наистина знае как да пресъздаде коледната атмосфера и вече съм споменавала, че според мен зимните й книги са по-добре от летните романси. В случая четем за малък семеен хотел, който е застрашен от затваряне заради големите хотелски вериги в курорта, и за зародилата се връзка между неговата собственичка и сериозен бизнесмен. Очакваме “Коледа в Силвър Фолс” от Джени Хейл на издателство Хермес на 27 октомври.

“Холандската къща” – Ан Патчет

Има нещо магично в тази книга, заради което не можеш да откъснеш очи от нея. История за това как възприемаме света като деца и като възрастни, за връзката между брат и сестра, която успява да устои на всякакви бури, за дома, който приютява спомени и мечти. Модерен прочит на приказките, с които сме израснали, но адаптиран спрямо реалния живот и дилемите, с които се сблъскваме. Меланхолична, емоционална, изящна,  “Холандската къща” разказва историята на семейство Конрой и техния дом, превърнал се пристан за Дани и сестра му Мейв години, след като двамата са пораснали и са затворили вратата му. “Холандската къща” от Ан Патчет на издателство Софтпрес предстои да излезе в края на октомври.

Related posts

Избрани книги за юли 2024 г.

Избрани книги за юни 2024 г.

Избрани книги за май 2024 г.