Какво прочетох през септември 2020 г.

by Хриси

Любимият септември дойде и остави своя красив книжен отпечатък в читателския ми дневник. Бях на по-романтична вълна, затова четох доста на електронната книга и търсих любовен роман, който да бъде нещо наистина специално. Ами, не намерих такъв, но попаднах на други наистина добри книги. Ето кои бяха те!

“Проект Истина” – Клеър Пули

“Проект Истина” се оказа доста любопитно четиво. Привлече ме с идеята, че всеки човек си има своето тайно желание, своята истина, която ревностно пази, а е толкова освобождаващо да можеш да я споделиш с някого и да спреш да се преструваш. Харесах книгата и заради симпатичните герои и преплитането на техните лични истории, всяка от които разглеждаше конкретен проблем. Клеър Пули има приятен стил на писане – сюжетът може да не е от най-динамичните, но компенсира с оригиналност и добре изградени персонажи. Повече за “Проект Истина” четете в блога.

“Монетата” – Гергана Лаптева

Радвам се, че ми стана традиция всеки месец да ви говоря за роман от български автор. Този път се спрях на “Монетата” от Гергана Лаптева – книга, която ми беше безкрайно интересна, защото включва множество интересни факти, както и разнообразие от теми. В нея имаше история, мистерия и любов, както и значителна доза адреналин покрай разбиването на трафикантската мрежа за търгуване с древни монети и артефакти. Увлекателна, вълнуваща, с приятни нотки на романтика, “Монетата” определено се нарежда в препоръките ми с книги от съвременни български писатели.

“Ключът на Сара” – Татяна Дьо Роне

Много бях слушала за “Ключът от на Сара” – романът дойде с отлични препоръки и наистина си заслужаваше. Много болезнена и тежка книга, свързана с една от многото трагедии на Втората световна война, а именно – историята за над четири хиляди еврейски деца във Франция, които са били отведени на сигурна смърт. Паралелно с разказа на Сара за онези мрачни и жестоки времена, четем и този на Джулия Джармънд, която се намира на кръстопът в живота си. Колкото повече научава за живота на Сара, толкова по-ясна става картината – както за миналото, така и за настоящето.

“Хубав квартал” – Терез Ан Фаулър

“Хубав квартал” от Терез Ан Фаулър е сред фаворитите ми за 2020 г. Толкова смислена, силна и дълбока история, така въздействаща, истинска и безкомпромисна. С болезнена откровеност авторката ни рисува картина на съвременното общество, което е разделено от предразсъдъци и, водено от егоцентризма си, е заменило моралните ценности с фалшиви подобия, използва парите като средство, с което си купува спокойствие и съвест. Но най-важно е посланието, което Терез Ан Фаулър изпраща към читателите, а именно, че когато чуваш единствено собствения си глас и използваш езика на омразата, то нищо добро не може да се случи.

“Опасни слухове” – Елин Хилдебранд

Втората ми книга от Елин Хилдебранд се оказа малко по-различна от предишната, но пък все така завладяваща и интересна. Тук липсваше онази загадъчност, която ме привлече в “Перфектната двойка”, но за сметка на това имаше интрига. Читателят попада в сложна плетеница от слухове и тайни, които объркват подреденото ежедневие на героите. Защото дори прошепнати, думите имат силата да разрушат нечий живот и трябва да сме особено внимателни с тях. Още за “Опасни слухове” четете в блога.

“Танцувай с мен” – Сюзън Елизабет Филипс

Както казах, септември бях в настроение за по-романтични четива, затова новата книга на Сюзън Елизабет Филипс пристигна тъкмо навреме при мен. “Танцувай с мен” е малко по-тежък и драматичен в сравнение с другите романи на авторката, но пък не липсваше онова приятно чувство за хумор, характерно за нейния стил на писане. Докато четем за сложните взаимоотношения между главната героиня Тес с талантливия и мистериозен художник Иън, авторката ни прави част от една малка общност и коментира значими и актуални проблеми. “Танцувай с мен” също има ревю в блога.

“Магазинчето за антики и вълшебства” – Мануела Инуса

Завърших месеца с най-новата книга от една много приятна поредица. “Магазинчето за антики и вълшебства” е лека и романтична история, която е идеалната компания за съботно-неделно разпускане. Макар да е малко по-меланхолична в сравнение с предходните две, мисля, че е идеална за есента, защото книжарничката на Руби е пълна с любов, уют, мечти, с много история и символика. Освен това от страниците се долавя онова топло чувство, което носи приятелството между жените от улица “Валери Лейн” – усещането, че си част от техния сплотен кръг!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.