5 летни книги, които може да четете и през есента

Лятото може официално да прехвърли поста си на есента, но това не означава, че трябва да сложите точка на списъка с летни романи. Всъщност, има книги, които въпреки летните корици, могат спокойно да ви правят компания в някой студен облачен ден. Ето 5 от тях.

“Почти перфектна почивка” – Луси Даймънд

Въпреки лятната корица и ваканционната тематика, “Почти перфектна почивка” е роман, който е актуален целогодишно. В него три жени споделят своите лични истории и всяка се бори с проблем, който обърква плановете за спокойна ваканция. За отговорността, която всяка майка носи 24/7, за предизвикателствата, с които се сблъсква всеки родител в отделните етапи от порастването на детето му, за сложната задача да не изгубиш себе си сред родителските грижи и задължения, за тревогите, страховете, надеждите и мечтите на всяка майка – това е “Почти перфектна почивка” от Луси Даймънд.

“Лятото, когато срещнах Джак” – Мишел Гейбъл

“Лятото, когато срещнах Джак” разказва за връзката на 35-ия президент на САЩ, Джон Кенеди, с полската имигрантка Алисия Дар. Двамата се запознават през лятото на 1950 г. и един летен флирт бързо прераства в нещо по-голямо – в любов, която ги белязва завинаги. Независимо колко дълбоки и искрени са техните чувства, на карта е заложена кариерата и бъдещето не само на Джак (както го наричат близките му), но и на целия клан Кенеди. Политическите амбиции и задкулисните интриги провалят годежа на Алисия и Джак и тя трябва да потърси щастието другаде. Години по-късно пътищата им се пресичат отново и се оказва, че ги свързва нещо много повече от спомена за едно горещо лято.

“Когато Януари срещна Август” – Емили Хенри

Макар на запад книгата да бе рекламирана като един от най-добрите любовни романи на лятото, истината е, че “Когато Януари срещна Август” е романтика, която може да четете по всяко време. В нея четем за двама писатели, които решават да си помогнат взаимно в преодоляването на творческия блокаж. За целта и двамата трябва да излязат от зоната си на комфорт и да се поставят в обувките на другия – Джен трябва да напише сериозна и дълбокомислена книга с ясното съзнание, че краят може и да не е щастлив (това никак не е по вкуса й), а Гюс трябва да създаде любовен роман и да повярва, че всеки има сродна душа и щастлив финал на своята приказка (пълни глупости, ако питате него). Докато писателите решават творческите си проблеми, те намират отговори и на много по-болезнени въпроси, които могат да ги променят завинаги.

“Опасни слухове” – Елин Хилдебранд

Елин Хилдебранд е автор, който е актуален всеки сезон, а “Опасни слухове” е книга, която определено ще разнообрази есенните дъждовни дни. Клюки, интриги, истории за предателства, изневери, за завист и ревност, за слабостта на човешката природа да си вре носа в чуждите работи – това е роман, който ще ви омагьоса със завладяващ сюжет и интересни персонажи, а сред тях със сигурност ще разпознаете и свои познати. История, която ни напомня колко е важно да сме щастливи с това, което имаме, вместо да се оплакваме за всичко, което нямаме.

“Лято на парк Авеню” – Рене Роузън

Всъщност “Лято на Парк Авеню” от Рене Роузън излезе още в началото на пролетта, с която само доказва, че е книга, която не се съобразява със сезоните или времето навън. Това е, защото романът е фокусиран върху силните и амбициозни жени, които променят света. В него се разказва за Хелън Гърли Браун – първата жена главен редактор на списание “Космополитън”. През погледа на нейната асистентка научаваме за предизвикателствата, с които Хелън се е сблъсквала в опитите си да промени списанието и да го превърне в икона на лайфстайл журналистиката. Изключително мотивираща и вдъхновяваща история, която напомня на всяка жена, че може да постигне всичко, което си е наумила, стига да реши, че си заслужава.

Related posts

„Първата лъжа печели“ – три истини и една лъжа

5 идеи какво да четеш този уикенд IV

23 цитата, свързани с книгите и четенето