“Магазинчето за антики и вълшебства” – Мануела Инуса

by Хриси

Независимо дали избирате книгата според сезона, по препоръка или по интуиция, факт е, че захлаждането на времето ни подтиква да посягаме по-често към по-уютни четива. Романи, които сгряват душата като топло, плетено одеяло. “Магазинчето за антики и вълшебства” от Мануела Инуса е именно такъв тип книга.

“Магазинчето за антики и вълшебства”:

  • Автор: Мануала Инуса
  • Жанр: Чиклит, Дамски роман
  • Страници: 238 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Хермес

На улица “Валери Лейн” ще ви посрещнат с най-хубавия чай, на вкусните сладки изкушения и най-интересните находки, които не сте подозирали, че ви трябват. Това не са вехтории, а антики, които носят духа на времето, в което са създадени, и отпечатъка на предишните си притежатели. Именно тях откриваме в магазинчето на Руби, което тя е наследила от майка си. Едва в средата на 20-те си години, Руби се е нагърбила със сериозни и отговорни задачи. Тя се грижи за болния си баща, опитва се да спаси магазинчето от фалит и да открие отговор на сложния въпрос “Какво искам от живота?”. С времето е изгубила надеждата, че ще открие любовта, но ето че тя се появява именно на “Валери Лейн”. Гари носи бремето на своето минало, но заради тихото и чаровно момиче от антикварния магазин е готов да преглътне страховете си и отново да обича. Заедно двамата откриват отговорите на всички въпроси и слънцето изгрява и на техния небосклон.

Добре дошли отново на “Валери Лейн” – най-приветливата и романтична уличка в Оксфорд. Този път гостуваме на Руби в “Магазинчето за антики и вълшебства”, където ни посрещат старинни находки, книжни съкровища и богата селекция от винтидж предмети, които разказват история. Това е третата ми книга от Мануела Инуса и се очертава като любима до момента. Роман, който разказва за любовта, която лекува скръбта и самотата; за сродните души, които намират взаимна опора, когато светът около тях стане твърде мрачен; за силата на малките жестове като израз на големите чувства.

“Магазинчето за антики и вълшебства” е малко по-меланхолична от предходните две книги на авторката и това е нормално, тъй като Руби е героиня, която е натоварена с твърде много отговорности за крехката си възраст. Но нито грижите за болния й баща, нито финансовите предизвикателства на магазинчето могат да се мерят като товар с обещанието на Руби да изпълни желанието на покойната си майка и да запази семейния бизнес такъв, какъвто се предава поколения наред. Високите очаквания и чувството за вина дълго време ограничават и не позволяват на Руби да даде воля на мечтите си, да се вслуша в своя глас, да чуе копнежите на сърцето и да разбере какво тя самата иска от живота. Защото няма как да се порадваш на собственото си щастие, ако робуваш на чужди мечти. В този ред на мисли най-ценният съвет, който романът на Мануела Инуса дава на читателите, е да бъдат себе си и да не изневеряват на желанията си.

Романтиката присъстваше много деликатно в историята на Руби. За разлика от Гари, който се оказа по-комплексен персонаж, връзката между младата жена и загадъчния самотник се основава на семпли и ясни принципи – да вярваш в човека до теб, да бъдеш неговата сила, да си неговата светлина и опора, за да има къде да се завърне, когато се почувства изгубен и неразбран. Идеята, че любовта се изразява именно в готовността да поемеш от товара на любимия, да разделиш с него както усмивките, така и болката и сълзите, определено придаваше онзи чар, характерен за по-класическите любовни романи. Хареса ми колко малко им трябваше, за да се почувстват щастливи – откриваха любовта си в думите, в разходките, в тихите моменти, които прекарваха заедно.

Разбира се, приятелството между жените от улица “Валери Лейн” отново беше тема в романа. Мануела Инуса за пореден път ни прави част от тази толкова приятна, сърдечна и гостоприемна общност, а възможността да присъстваме на техните сбирки скъсява дистанцията между читател и герои. По мое мнение, с “Магазинчето за антики и вълшебства” авторката определено бележи израстване – образите са по-сложни, посланията по-въздействащи, сюжетът – макар и все още предсказуем, беше наистина увлекателно предаден. Освен това за пръв път самата Валери присъстваше като персонаж, макар и чрез споделеното в нейните дневници.

“Магазинчето за антики и вълшебства” от Мануела Инуса е отличен кандидат за съботно-неделна почивка с книга на дивана. Романтична, отпускаща и интересна, книгата ни напомня, че когато правиш нещо с желание и любов, щастието никога не закъснява!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.