“Хубав квартал” – Терез Ан Фаулър

“Хубав квартал” от Терез Ан Фаулър е една от най-стойностните книги, които съм чела тази година. Впечатляващо е колко по-силно звучат призивите за толерантност, когато пречупим проблемите от действителността през призмата на литературата!

“Хубав квартал”:

  • Автор: Терез Ан Фаулър
  • Жанр: Съвременна проза
  • Страници: 360 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Обсидиан

Валъри Oлстън-Холт живее със сина си Завиър в скромна къща в „Оук Нол”, квартал в малък град в Северна Каролина. Всички обичат и се гордеят с постиженията на осемнайсетгодишния Завиър – макар да е отраснал като дете на самотна майка, която и до днес среща проблеми заради цвета на кожата си, той е възпитан, образован, ученолюбив и талантлив. В “Оук Нол” животът тече спокойно, докато не пристигат новите съседи – семейство Уитман. Брад Уитман е известен бизнесмен, който смята, че няма нещо, което да не може да си купи с пари. Новият дом е поредният символ на неговия успех. Другият е съпругата му, която изпълнява ролята на добра домакиня и красива половинка. Скоро след пристигането си той влиза в конфликт с Валъри: изкопаването на огромния му басейн е увредило вековния дъб в нейния двор, който постепенно загива. Враждата се задълбочава, когато става ясно, че Завиър и дъщерята на Уитман имат тайна връзка. Никой не желае да отстъпи и за всички в квартала е ясно, че този скандал няма да завърши добре. Но никой не подозира последствията, до които ще доведе. 

Очаквах с голямо нетърпение появата на “Хубав квартал” от Терез Ан Фаулър с български превод. Толкова смислена, силна и дълбока история, така въздействаща, истинска и безкомпромисна. С болезнена откровеност авторката ни рисува картина на съвременното общество, което е разделено от предразсъдъци и, водено от егоцентризма си, е заменило моралните ценности с фалшиви подобия, използва парите като средство, с което си купува спокойствие и съвест. Но най-важно е посланието, което Терез Ан Фаулър изпраща към читателите, а именно, че когато чуваш единствено собствения си глас и използваш езика на омразата, то нищо добро не може да се случи.

Терез Ан Фаулър разглежда отношенията между хората от различни ъгли – коментира както връзката между съпрузи, така и между децата и родителите, между съседи, между представители на различни социални прослойки и такива с по-тъмен и по-светъл цвят на кожата. Дълъг списък от етикети, които не бива да са предопределящи в общуването между отделните групи, но въпреки това дефинира конкретно поведение, в което думи като толерантност и приемане остават чужди. Доверието се оказва непостижима цел, лъжата и лицемерието – единствена форма на комуникация, която да прикрива нарушения баланс между доброто и злото. Негласно са зададени въпроси, свързани с морала и справедливостта, а чрез тях се коментира разликата между правилно и грешно и се акцентира върху влиянието, което нашите избори и решения имат върху околните.

Силата на “Хубав квартал” е в стила на писане на Терез Ан Фаулър. Сложните и деликатни теми са поднесени изключително увлекателно, като авторката бяга от назидателния тон, а по-скоро провокира читателя сам да достигне до отговорите и да вземе страна. Вплела е прекрасни метафори и символи, с които фокусира вниманието върху приемствеността и стабилността на едно семейство, върху устоите и основите, където са положени неговите корени, върху склонността на обществото да си затваря очите тогава когато трябва да ги държи широко отворени. Добре изградените образи пък още по-ярко изтъкват контрастата в мисленето и в ценностите на хората. Директно е зададен въпросът “Какво купуват парите?” – могат ли да осигурят наистина щастие, равнозначни ли са на беззаконие, гарантират ли спокойствие?

“Хубав квартал” е книга за всяка възраст. В нея четем както за битките, които възрастните подемат, така и за вълненията на младите, за първите любовни трепети, за сексуалното привличане и емоционалните промени, през които всеки юноша преминава. Това е и книга за товара, който големите прехвърлят на по-малките – тежест, която за някои се оказва непосилна; за омагьосания кръг, от който не можем да се измъкнем вече толкова години; и за разкаянието, което понякога идва твърде късно.

Много се надявам повече хора да прочетат “Хубав квартал” от Терез Ан Фаулър, повече читатели да вникнат в думите на авторката, повече хора да приемат добрината в сърцата си, преди омразата да е замъглила съзнанието им. И може би тогава дървото отново ще се разлисти.

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг