6 романа за жени шпиони

by Хриси

През последните години идеята за женската сила и еманципация се налага все по-силно като тема в литературата и изкуството. Но докато в наши дни се захласваме по образа на Жената чудо, то само преди няколко десетителия е имало поколение дами, които ежедневно са използвали суперсилите, с които природата ги е дарила, за да направляват и понякога дори диктуват хода на историята. Споделям ви 6 романа за жени шпиони, които си заслужава да прочетете.

“Тайните, които не разкрихме” – Лара Прескот

Сюжетът: Историята в „Тайните, които не разкрихме“ на Лара Прескот е вдъхновена от реални исторически събития – плана на ЦРУ да влезе под кожата на съветска Русия не чрез пропаганда, а чрез най-великата любовна история на ХХ век – „Доктор Живаго“. В разгара на Студената война две машинописки получават задачата на живота си: тайно да изнесат „Доктор Живаго“ от СССР, където никой не смее да го публикува, и да помогнат на великата творба на Пастернак да намери своето място сред читателите по света. Може ли едно момиче да се превърне в легендарен шпионин? В разгара на Студената война две секретарки са изтеглени от машинописния отдел на ЦРУ за участие в оперативна мисия, каквато се случва само веднъж в живота. Задачата им е тайно да измъкнат ръкописа на романа „Доктор Живаго“ от СССР, където никой не смее да го издаде, и да помогнат шедьовърът на Борис Пастернак да бъде публикуван в целия свят. Очарователната Сали Форестър е опитен разузнавач. Тя е превърнала в оръжие дарбата си да използва своята изкусителна привлекателност, за да убеждава могъщи и влиятелни мъже да споделят тайните си с нея. Ирина е начинаеща, но под ръководството на Сали бързо се научава как да се слива с обстановката, незабелязано да пренася и да доставя секретни документи.

За книгата: “Тайните, които не разкрихме” беше увлекателна, многопластова история със запомнящи се и силни женски образи. Това, което най-много ме впечатли обаче, беше идеята за влиянието на книгите, за способността да променят хората и света, да разобличават фалшиви кумири, да издигат идоли – било то в литературата и не само.

“Мрежата на Алис” – Кейт Куин

Сюжетът: 1947г. Втората световна война е приключила, но за хората борбата за оцеляване продължава по друга форма – идва момент, когато трябва да се справят не само с окончателните финансови, но и емоционални загуби, които оставят много по-голяма дупка. Американската колежанка Шарли Сенклер е неомъжена, бременна и заставена от семейството си да елиминира „проблема“, за да не петни семейното име. Но тя използва заминаването й за клиника в Европа като шанс да се измъкне от тази невъзможна ситуация и може би да потърси единствения човек, на когото има доверие – братовчедка й Роз, която е изчезнала във Франция по време на войната. Следите я отвеждат до загадъчна жена на име Ив Гардинър. През 1915г. желанието на Ив да бъде активен участник във войната, а не страничен наблюдател на битката с врага, най-после се сбъдва и тя е вербувана от англичаните за техен шпионин. Заминава за окупираната от германците Франция и става част от мрежата на Алис, съставена от опитни жени шпиони, които предават ключова информация за плановете и военната стратегия на Германия. Играта се оказва по-опасна, отколкото Ив е предполагала. 30 години по-късно тя живее в изолация, разяждана от чувство за вина за нещо, което може би дори не е извършила. Какво се е случило с Ив и дали Шарли ще намери своите отговори?

За книгата: “Мрежата на Алис” бе сред книгите, които ме запалиха по историческия жанр. Изключителни образи, толкова истинска и въздействаща история, толкова сила, гордост и самоотверженост имаше в тези жени! Кейт Куин пък е автор, който умее отлично да изгражда сюжет, така че да е динамичен, интересен и да те държи в напрежение.

“Когато напуснахме Куба” – Шанел Клийтън

Сюжетът: Заради Кубинската революция, семейство Перес е принудено да потърси убежище в САЩ. Макар да са се устроили добре и постепенно да си проправят обратно път в обществото, Куба остава завинаги в сърцата им. Беатрис Перес не може да загърби миналото си и копнее по живота, който са изгубили. Вербувана от ЦРУ, тя трябва да използва красотата си, за да се вмъкне в кръга от приближени на Фидел Кастро и да съдейства на властите за неговото елиминиране. Към политическите интриги, в които е въвлечена Беатрис, прибавяме и тайната й любовна афера с обвързан американски сенатор, която може да срине репутацията и на двамата. Може ли Беатрис да се измъкне невредима и да запази сърцето си цяло?

За книгата: По творчеството на Шанел Клийтън се запалих от литературния клуб на Рийз Уидърспуун. Кубинската култура и история играят ключова роля в романите й и макар да харесах стила на авторката още с “Догодина в Хавана”, истината е, че звездата на Беатрис Перес тогава бе твърде ярка и беше ясно, че се нуждае от самостоятелна книга. “Когато напуснахме Куба” е за избора между любовта и идеалите, за принципите и борбата за справедливост.

“Славея” – Кристин Хана

Сюжетът: „Славея“ ни връща във Франция по време на Втората световна война и по-специално за живота на Виан и Изабел – две сестри, които са толкова различни, колкото и близки. Трудното детство, последвало разрухата след Първата световна война, ги е белязало завинаги. Когато Втората световна война избухва, Виан е изправена пред тежката задача, с която се сблъсква всяка съпруга в онези дни – да изпрати мъжа си на фронта, като същевременно опази дома и семейството. Изабел е изпратена в малкото френско градче при сестра си, но тя не се задържа дълго там, тъй като двете споделят коренно различни възгледи за ситуацията. Ако целта на Виан е просто да оцелее и да предпази дома си, дори това да означава да съжителства сговорчиво с разквартирувания във вилата й немец, то за Изабел сега е моментът, когато хората трябва да се активизират и да проявят смелост.  Изабел заминава за Париж, където започва своята тайна мисия – да спасява свалените при битка пилоти и да им помага да се върнат в родината си, за да продължат борбата срещу нацистка Германия. След като получава кодовото име „Славея“, по-малката сестра посвещава дните си изцяло на каузата, също както и нейният любим. Виан пък води своя, тиха война – тази с глада, нищетата, студа, със скръбта от загубата на близки хора. Животът й става още по-тежък, когато в дома й се нанася отмъстителният Фон Рихтер, който непрекъснато намира начини да нарани французойката. Новата ситуация обаче прави по-голямата сестра по-смела и тя започва собствена мисия – да укрива еврейски деца в близкия манастир. Тръгнали поотделно, пътищата на двете сестри накрая отново се пресичат, и всяка носи със себе си товара на собствената си история.

За книгата: “Славея” беше може би първата книга, в която четох за ролята на жените покрай делото на Съпротивата. Макар да не говорим за шпионаж в пълния смисъл на думата, факт е, че Изабел многократно рискува живота си в името на каузата. Богатството на романа се крие във факта, че читателят следи паралелно две истории – на двете сестри. Кристин Хана, която е изключително талантлива писателка, ни прави свидетели на промяната в Изабел и Виан, на тяхното израстване, и страница след страница ни прекарва през калейдоскоп от емоции.

“Atomic Love” -Jennie Fields

Сюжетът: “Atomic Love” ни връща в Чикаго през 50-те години на миналия век. Главната героиня Розалин е била учен физик с един от най-острите и надарени умове. Работила е по проекта “Манхатън”, който е свързан с разработването на атомните бомби, и е сред малкото хора, които знаят всякакви подробности около изготвянето на смъртоносното оръжие. След края на Втората световна война Розалин внезапно губи всичко. Нейният колега – Уивър, с когото са били дълбоко влюбени, я изоставя без никакво обяснение и сключва брак с друга жена. Междувременно Розалин се разделя и с поста си в лабораторията, защото я определят като психически нестабилна за толкова отговорни и сериозни проекти. Няколко години след извършеното от Уивър предателство той започва отново да я търси. По същото време с нея се свързва и агент Чарли Зидло – ветеран от войната, който сега работи за ФБР. Оказва се, че Уивър е заподозрян в изнасяне на секретна информация за СССР и полицията иска да събере доказателства, с които да го вкара в затвора, а Розалин е човекът, който може да извлече цялата истина от него. Младата жена се замесва в любовен триъгълник, който поставя под съмнение всичките й решения и я изправя пред морална дилема, от която зависи живота на двама мъже. 

За книгата: “Atomic Love” е сочена за една от книгите-фаворит сред историческите романи за 2020 г. Авторката наистина предлага интересен и завладяващ сюжет с фокус върху шпионажа по времето на Студената война. Но тук нямаше само факти и история, а и значително количество романтика и любовна драма, което пък ми пасна на моя читателски вкус. Обикновено избягвам книгите с любовен триъгълник, но тук изключението си струваше, а и Джени Фийлдс се е постарала да постави читателя в позицията на Розалин, така че да усети всяка силна емоция, всяко колебание и разкаяние, които тя изпитва.

“The Lost Girls of Paris” – Pam Jenoff

Сюжетът: В един мрачен ден през 1946 г. Грейс Хейли минава за пореден път през гарата в Манхатън, замислена за промените в живота й през последните месеци – загубата на съпруга й, самотата, сковаващия страх, че може отново да се влюби и да разбият сърцето й. Случайно забелязва изоставен куфар, който след като отваря, я посреща с няколко снимки и личните вещи на непозната жена. Грейс взима снимките, но оставя куфара, а когато по-късно се връща за него, той е изчезнал. В последствие научава, че куфарът е бил собственост на Елинор Триг, която е починала, след като е била блъсната от автомобил минути след напускането на гарата. Грейс изпитва някаква необяснима връзка с жените от снимката, затова започва свое разследване с цел да научи коя е била Елинор. Докато четем за предизвикателствата около проучването на Грейс, четем за делото на Елинор Триг през погледа на друга героиня на име Мари. По време на войната тя е била част от секретно звено към спецчастите на Великобритания, където са обучавали жени за радио оператори, така че да предават тайни съобщения от окупираните от нацистите локации. Елинор Триг е била техният ръководител и оказва се един от малкото оцелели от звеното, след като то е било затворено. Една по една нейните възпитанички са изчезнали и са се слели с останалите жертви на войната, превърнали са се в блед спомен, запечатан на шепа снимки, които Грейс държи в ръцете си. Но кой и защо е извършил предателството срещу тях?

За книгата: Когато става въпрос за жени шпиони, то “Lost Girls of Paris” ни вкарва зад кулисите на тяхното дело, като описва жертвите, които те са направили в името на каузата, и предизвикателствата , които съдбата им е отправяла ежедневно. Беше ми изключително интересно да науча малко повече за ролята на радио операторите, за изготвянето на специални шифри и кодове, чрез които са се предавали съобщения. Книгата е тежка и много емоционална, но безспорно нямаше да е толкова завладяваща, ако не беше елементът на загадъчност покрай извършеното предателство срещу звеното на Елинор. Надявам се някой ден да я четем и на български!

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.