“Проект Истина” – Клеър Пули

by Хриси

“Проект Истина” от Клеър Пули ме заинтригува още със заглавието, а концепцията за освобождаването от лъжите разголването на душата на фона на белия лист, който някой непознат може да намери и прочете, определено звучеше любопитно. И наистина книгата не ме разочарова!

“Проект Истина”:

  • Автор: Клеър Пули
  • Жанр: Съвременна проза
  • Страници: 352
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Изток-Запад

Джулиан е възрастен мъж, който се чувства самотен и незабележим. Докато е бил млад, ексцентричният художник се е радвал на слава и внимание, а сега може с дни да не си размени нито една дума с друг човек. Той решава да опише своята история в една тетрадка, която надписва като “Проект Истина” и оставя в кафенето на Моника – мястото, където се отбива най-често. Моника е млада жена, която има успешен бизнес, но това, за което копнее, е семейство, а любовта все й се изплъзва. Тя продължава започнатото от Джулиан и разказва на празните листове своята истина, която по-късно Хазард прочита. Той води своя битка, в която до момента винаги е бил от губещата страна, но думите на Моника и Джулиан успяват да му помогнат да открие правилната посока. Покрай тетрадката срещаме още Райли, Алис, Лизи – хора, които също имат истини, които копнеят да споделят с някого. А съдбата помага на техните истории да се преплетат и така проект “Истина” напуска границите на белите листове и се прехвърля в живота, където с добрина и откровеност можеш да постигнеш много повече, отколкото някога си мечтал.

“Проект Истина” е роман за човешките страхове и комплекси, които хората крият зад фасада от престорени усмивки. Книга за истината, която дължим преди всичко на себе си и която ни е необходима, за да бъдем щастливи; за онази наша страна, която не позволяваме на другите да видят, защото това ни прави уязвими; за контраста между реалността и театъра на живота, в който си избираме каква роля да играем. “Проект Истина” разказва и за приятелството и подадената ръка, за човечността и добротата, за разкаянието и прошката, за възможността да започнеш отначало, като на бял лист.

Историята върви плавно и ни среща с интересни герои – всеки от тях има какво да сподели и на какво да ни научи. Клеър Пули изгражда роман-галерия от портрети на лица, в които читателят може да припознае себе си или своите близки. Това е причината образите да са изградени толкова детайлно не само като визия, но и като психология и особености на характера. Но вместо да рисува с бои, тя използва изяществото и нюансите на думите. Редуването на гледните точки, преплитането на проблеми и сюжетни линии пък правеше книгата достатъчно интересна и увлекателна, че липсата на ясно изразена кулминация или по-силен емоционален заряд да не бъдат проблем. Бих казала, че “Проект Истина” е роман, който те кара да се вгледаш в себе си и в собствения ти микросвят, докато анализираш този на героите.

В книгата са засегнати множество теми, в които се оглеждат въпроси, касаещи мисленето и поведението на съвременното общество. Коментираше се майчинството като призвание и като мерна единица за удовлетвореност; страхът от самотата и плашещото влияние, което има над хората, когато завладее ежедневието им; различните зависимости  – както към наркотици и алкохол, така и към социалните мрежи, към измамния имидж, към лъжата като форма на защитен механизъм, който да прикрие липсите в живота на хората. Харесваше ми как героите си помагаха взаимно, за да се справят с всеки от проблемите си, и как чрез истината на другите откриваха своята.

Най-интересна за проследяване ми беше историята на Моника, предполагам заради романтичния елемент. Най-силна като послание – тази на Алис, защото се доближава най-много до действителността, която познаваме. Стремежът към съвършенство, фалшивите кумири в интернет, престореното щастие, идеята за всичко онова, което остава скрито от чуждите очи, а всъщност отразява реалността, колкото и тъжна или отблъскваща да е тя – това видях в нейната история. Най-трогателна беше тази за Джулиан – важно е да помним, че възрастните също се нуждаят от внимание, от грижи и любов, а зад бръчките по лицето им се крият незабравими, вълнуващи, понякога забавни, друг път тъжни истории, които си струва да изслушаме.

Сигурна съм, че всеки ще открие по нещо за себе си в “Проект Истина”. Най-голямата сила на Клеър Пули е, че ни провокира да мислим, да бъдем открити, да се изправим пред огледалото и да свалим маската, да признаем нашата истина.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.