Разходка до Франция с 5 романа

Продължаваме с литературния туризъм – безопасен, вълнуващ и безкрайно интересен. Този път дестинацията е Франция, която е способна да вдъхнови всяка романтична душа. Подбрала съм 5 романа, с които да си направим една разходка до Франция.

“Тюркоазени лъчи и ароматно вино” – Софи Клеър

Романтична история за една двойка, която получава втори шанс. Книга, фокусирана върху отношенията между съпрузи, върху предизвикателствата в брака, които поставят на изпитание любовта. Много приятна и увлекателно разказана, “Тюркоазени лъчи и ароматно вино” от Софи Клеър ни кани да се разходим из лозята на Прованс – да усетим нежния допир на слънчевите лъчи, да се вмъкнем сред градина от слънчогледи, да пием вино и да се наслаждаваме на живота, както само французите могат.

“Малкото шато в Прованс” – Рут Кели

И като споменахме Прованс, веднага се сещам за още една книга, която ни отвежда именно в тази част на Франция. “Малкото шато в Прованс” е роман, в който една жена търси себе си. Изправена на кръстопът в живота, Ева намира убежище в единственото място, където се е чувствала безрезервно обичана и щастлива последно – в малкото шато на нейния дядо, където тя е прекарвала летата като дете. Преди да побърза и да го продаде, Ева избира да прекара известно време в имението – да събере сили за битките, които непрекъснато води, и да помисли какво иска от живота от тук нататък. Доза любов, няколко бутилки розе и приятна компания винаги са добро решение!

“Парижка тайна” – Карън Суон

Карън Суон определено умее да разказва увлекателни и любопитни истории, в които романтиката се преплита  с нотки на загадъчност. “Парижка тайна” е вдъхновена от действително събитие – открития във френската столица апартамент, който не е бил отварян от периода на Втората световна война. Една капсула на времето, която пази спомени, мечти и тайни. Кои са били неговите собственици, кой наследява имота и на каква стойност се измерват откритите антики в жилището? Флора, която разботи като изкуствовед и консултант, започва да търси отговорите на тези въпроси. Мистерията около апартамента се заплита, а тя самата се оказва в центъра на семейна драма и успява да се влюби в най-неподходящия (или може би точния) човек.

“Лозята на Шампан” – Джулиет Блекуел

Продължаваме с обиколката на Франция, но този път се насочваме към север, където са красивите лозя на Шампан. Област, която е известна не само с пенливото вино, но също с културата на местните и с тайните тунели под земята, които и до днес са собственост на най-успешните винарски изби в региона. През Първата световна война именно този лабиринт от пещери се е превърнал във временно убежище за жителите на Шампан, част от които доброволно са рискували живота си, за да съберат реколтата и да продължи производството на шампанско. Превъртаме лентата в наши дни, когато жена на име Розалин е командирована във Франция, за да се свърже с винопроизводители и да отвори вратите за тях към американския пазар. Междувременно се надява да намери отговори на въпроси, провокирани от сложната житейска ситуация, в която е изпаднала. И ги намира – чрез историята, която се наеме да разплете. За едно влюбено момиче, което се е укривало в тунелите на Шампан през ПСВ, докато е чакало любимия й да се върне от фронта.

“Парфюмеристката от Монако” – Хедър Уеб и Хейзъл Гейнър

Завършваме разходката с eдин вълнуващ и вдъхновяващ роман, който ни води на обиколка из френската ривиера, включваща посещение на Кан, а след това и Монако. “Парфюмеристката от Монако” ни връща в 50-те години на миналия век, когато звездата на актрисата Грейс Кели грее ярко на холивудския небосклон. Никой не е предполагал, че срещата й с принц Рение ще прерасне в любов, заради която тя би се отказала от филмовата си кариера. Но всъщност развитието на техните отношения идват на заден план, защото Хедър Уеб и Хейзъл Гейнър завъртат историята около зародилите се чувства между собственичка на парфюмериен магазин и американски фотограф.

Вижте и публикацията от миналата година: С книга до Франция – 8 заглавия, от които да се възползвате

Related posts

Избрани книги за юли 2024 г.

Избрани книги за юни 2024 г.

Избрани книги за май 2024 г.