Избрани книги за септември 2020 г.

by Хриси

Посрещам септември с широка усмивка – любим месец, който съм сигурна, че ще ми донесе много книжни емоции. Подбрала съм пъстра селекция от автори и жанрове – ето кои са избраните книги за септември 2020 г.

“Монетата” – Гергана Лаптева

Радвам се, че напоследък все по-често български автори присъстват в селекцията ми с набелязани романи и с книжни препоръки. В края на август излезе “Монетата” от Гергана Лаптева и признавам, че анотацията веднага ми грабна вниманието. Мира е млада жена, която се е устроила сред красотата и древната история на малкия средиземноморски град Сиде в Турция. Работи като екскурзовод и води сравнително затворен живот. Стефан е разследващ журналист, от фамилия на известен софийски бизнесмен. Той мечте да стане главен редактор на списанието, за което работи. Съдбите им се преплитат, след като на софийското летище е заловена пратка с древни монети, предназначена за Италия. Следите на нелегалното съкровище водят към Сиде, а Стефан, мотивиран да направи най-доброто журналистическо разследване, което да го издигне в кариерата, е готов на всичко, за да разплете случая. Мира пък е човекът, който разполага с нужните факти, за да му помогне в разрешаването на тази мистерия. Заинтригувах ли ви?

“Нора Уебстър” – Колъм Тойбин

Името Колън Тойбин може да ви е познато, защото това е авторът, който стои зад романите “Бруклин” и “Празното семейство”. Този септември от издателство ICU зарадваха почитателите на писателя с нов роман. “Нора Уебстър” разказва за живота на Нора, която е изгубила съпруга си. Морис е бил нейната голямата любов, затова смъртта му я пронизва жестоко и преобръща напълно света, който досега е познавала. Като вдовица и майка на четири деца, тя трябва да се погрижи за семейството, докато усеща погледите и улавя шепотите на жителите от малкия град, в който живее. Нора не търси съчувствие, нито съвети, а всяка проява на загриженост изглежда фалшиво в нейните очи.  Тя намира спасение в музиката, в съзерцанието, в морето – единственият й източник на покой. Как продължава с живота си на фона на политическите събития в Ирландия и как успява да преодолее загубата на Морис? “Нора Уебстър” от Колъм Тойбин на издателство ICU е по книжарниците.

“Танцувай с мен” – Сюзън Елизабет Филипс

Нова книга от една от най-четените авторки на любовни романи Сюзън Елизабет Филипс. “Танцувай с мен” ни среща с Тес Хартсонг – млада вдовица и акушерка. Тя се надява да отгърне нова страница в живота си, като се мести в малко градче в планините на Тенеси, където природата, свежият въздух и усамотението да й помогнат да излекува разбитото си сърце. Но вместо с тишина и спокойствие Тес се сблъсква с подозрителните към всеки новодошъл жители на града, с група любопитни тийнейджъри и… с Иън Норт. Иън е талантлив художник, дошъл в провинциалното градче, за да намери муза и вдъхновение. Вместо това се забърква в драма, включваща малко бебе и очарователна жена, каквато никога не е срещал. “Танцувай с мен” от Сюзън Елизабет Филипс на издателство Ибис ще е по книжарниците от 8 септември.

“Дамата в злато” – Валери Трирвайлер

Колекция “Музи” на издателство Емас се увеличава с още една вдъхновяваща история. “Дамата в злато” ни връща в 1903 година, когато богатият австрийски индустриалец Фердинанд Блох-Бауер поръчва портрет на своята красива съпруга Аделе в опит да разсее мъката ѝ, породена от невъзможността да дари живот на дете. Поръчва го на най-възхвалявания, най-известния модерен художник на Виена – Густав Климт. Досегът с гения не донася чаканото успокоение на младата жена. Но ѝ разкрива неподозирани страни на живота – тя изживява своята собствена чувственост, познава страстта…И след четиригодишен труд се ражда една от най-известните картини в историята на изкуството – „Дамата в злато“. Романът на Валери Трирвайлер, който излиза с логото на издателство Емас, ще е по книжарниците от 8 септември.

“Хубав квартал” – Терез Ан Фаулър

Откога ви говоря за този роман и най-после официално мога да обявя, че този месец ще го четем! “Хубав квартал” от Терез Ан Фаулър е разкошен роман за езика на омразата, за предразсъдъците, за високата цена, която понякога любимите хора плащат заради собствените ни грешки. ​Валъри Алстън-Холт е преподавателка по екология и живее сама със сина си Завиър в скромна къща в предградието Оук Нол в Северна Каролина. Завиър, син на чернокожа майка и бял баща, предизвиква всеобщо възхищение – талантлив, възпитан, образован, той е олицетворение на перфектния младеж. Новите съседи на Астън-Холт са новобогаташите Уитман, които от самото начало създават проблеми, като изкопават басейн и така унищожават вековния дъб на Валъри. Докато възрастните водят собствените си битки, Завиър и Джунипър, дъщерята на семейство Уитман, се влюбват. Дали сложните взаимоотношения между родителите им ще попречат на тяхната връзка? Проблемът се оказва много по-сериозен. “Хубав квартал” от Терез Ан Фаулър на издателство Обсидиан ще е по книжарниците от 10 септември.

“Опасни слухове” – Елин Хилдебранд

След като прочетох “Перфектната двойка”, разбрах защо толкова хора ми препоръчваха Елин Хилдебранд. Авторката определено знае как да разказва увлекателно и да завърта мистерията около героите й така, че никой да не се досети какъв финал ги очаква. Радвам се, че толкова скоро ще мога да се отдам на нов самостоятелен роман. “Опасни слухове” ни отвежда на богаташкия остров Нантъкет, където хората обичат да си завират носа в чуждия живот и да коментират другите. Най-сладко е, когато става дума за най-богатите или най-щастливите, а всъщност те имат най-много тайни. Грейс е от богатите и благодарение на успешния бизнес на мъжа си, може да си позволи да наеме ландшафтен архитект, който да преобрази градината й. Проблемът при нея не са парите, а привличането, което изпитва към мъжа в двора й. Мадлин е щастлива от живота, който има – радва се на стабилен брак и успешна кариера като писател, но напоследък няма вдъхновение за следващия си роман. И за беда, единственият ѝ шанс е да пише за своята приятелка Грейс и за нейната страстна и опасна авантюра. Плъзват слухове и границата между истина и измислица отдавна е премината, нечий живот ще пострада. “Опасни слухове” от Елин Хилдебранд на издателство Сиела ще е по книжарниците от следащата седмица.

“Магазинчето за антики и вълшебства” – Мануела Инуса

Колко хубаво, че с есента идва и нова книга от Мануела Инуса. Дамите от уличката “Валери Лейн” са ми много симпатични и с удоволствие следя техните истории. Този път на ред е “Магазинчето за антики и вълшебства”. Ако сте чели предишните две книги, то знаете, че собственичка на антикварното магазинче, пълно с чудни съкровища, е Руби. Тя обожава да е заобиколена от предмети и книги, които разказват своите специални и лични истории, предавани през поколенията, и обича безкрайно семейния антиквариат. За съжаление, бизнесът е в застой и все по-малко хора се отбиват. Освен това Руби копнее да изживее онази любов, за която чете из пожълтелите страници на книгите. Едно е сигурно – време е за промяна. Но първо трябва да преодолее чувството си за вина, което идва с преобразяването на магазинчето – нещо, което никой досега не е правил. Не стига личната й драма, ами и в живота й се появява чаровен и загадъчен мъж, който не допуска никого до себе си. Дали пък Руби няма да разбие стените около сърцето му? “Магазинчето за антики и вълшебства” от Мануела Инуса на издателство Хермес излиза на 23 септември.

Обръщам внимание, че този месец излизат и два романа от автори, които следя и харесвам. Никълъс Спаркс е тук, за да ни предложни нова трогателна романтична история. Надявам се скоро да я видя и на български. Джоди Пико пък е известна с проникновените си и дълбоки романи, които поставят множество въпроси и дават храна за размисъл. От нея очакваме “The Book of Two Ways”.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.