“Да се срещнем във Венеция” – Барбара Ханей

by Хриси

Семейните почивки са благословия, но и предизвикателство. Особено ако в живота ти цари хаос, който досега умело си прикривал пред роднините. Сред красивите венециански гледки маските падат, тайните са разкрити и съществува само един път, който може да изглади съмненията и недоразуменията – този на истината и откровеността. По него поемаме заедно с героите от “Да се срещнем във Венеция” от Барбара Ханей.

“Да се срещнем във Венеция”:

  • Автор:Барбара Ханей
  • Жанр: Съвременна проза, Дамска проза
  • Страници: 328
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Хермес

Преди година Дейзи е изгубила своя съпруг – верен спътник в живота й, баща на децата й и човек, който винаги е сочила за пример. Днес тя се чувства самотна и объркана, а след едно малко разкритие в главата й изникват хиляди големи въпроси, на които трябва да намери отговорите. Ще ги търси във Венеция – родното място на любимия й Лео. И каква по-добра възможност от тази да събере отново семейството и да се порадва на децата си. Никой не смее да откаже на поканата на Дейзи, но всеки има какво да крие. Анна така и не е успяла да се реализира като актриса, но отказва да признае провала си, Марк е далеч от перфектния съпруг и е изправен пред развод, макар още да обича жена си, а Ели иска да спре времето, защото не бърза да ходи в университет, както очакват от нея. Разхождайки се из тесните улички на Венеция, всички носят маски – на щастливи, успели и отговорни възрастни, каквито се очаква да бъдат. Само че рано или късно истината излиза наяве и всеки от тях трябва да приеме съдбата си, или да направи невъзможното, за да я промени. Какъв ще е изходът?

“Да се срещнем във Венеция” е история, фокусирана върху семейството и сложните взаимоотношения между двама съпрузи, между родители и деца, братя и сестри. Това е книга за моментите в живота, когато човек е изправен на кръстопът, за отговорната задача да избере правилната посока, да следва добрите примери. Разказ за достойните постъпки, които играят ролята на морален компас за тези, които се чувстват объркани и изгубени. “Да се срещнем във Венеция” е и книга за брака и любовта – за борбата с рутината, за усилията, които една връзка изисква, за отдадеността, грижите и вниманието, от които се нуждае, за да разцъфти и да не повехне преждевременно.

Приятна, лека, разтоварваща, историята е наситена откъм драма, романтика и бурни емоции, а редуването на гледни точки спомага за изграждането на един любопитен и интригуващ портретен роман, в който всеки читател да открие герой, на когото да симпатизира. Хареса ми, че всеки от персонажите повдигаше различна тема, която провокира дебати и морални дилеми.

Като най-голяма от трите деца, от Анна се очаква да е подредила живота си и да разполага с всички отговори, а ето че тя самата не знае какво да прави – дали да продължи да преследва мечтите си, или да разсъждава като отговорен възрастен и да заложи на сигурност и стабилност. Нейната история действа много мотивиращо, защото ни учи, че с труд, вяра, постоянство и безкрайно много търпение нещата се случват; че с личното щастие компромис не бива да се прави. Марк и съпругата му пък коментират темата за брачните отношения – защо връзката с половинката трябва да е водещ приоритет, как работохолизмът се отразява на взаимоотноешенията в брака, кога рутината става опасна. Говорят за смелостта да признаеш грешките си и да се опиташ да ги поправиш, за втория шанс и страха от нов провал, за прошката и възможността да започнеш отначало.

При Ели имаме едно 18-годишно момиче, което не се чувства напълно готово за света на големите, затова не бърза с ученето и професионалното развитие, а си дава време, за да се ориентира какво иска от живота. Защото е важно да помним, че зрелостта не идва с годините, а се демонстрира с аргументирани и правилни решения.  За сметка на това е открила рано любовта и доказва, че за една успешна връзка се изисква не само химия, но също подкрепа, доверие и приятелство. За финал оставям Дейзи – майката, която иска да види децата си щастливи, и жената, която не знае как да се справи със съмненията за съпруга си, след като него вече го няма, за да даде обяснение. Всъщност, именно тайните около Лео внасяха щипка загадъчност сред иначе по-предсказуемия, но все така приятен сюжет.

И докато се вълнуваме от драмата в живота на семейство Бронте, се разхождаме из живописните канали на Венеция. Авторката ни показва някои добре познати забележителности, прави ни свидетели на традиционен църковен брак, води ни на концерт на Вивалди, вмъква любопитни факти за хората, които живеят в италианския град, за каналите и архитектурата, за Мурано и бижутата, които се произвеждат там.

Накратко, “Да се срещнем във Венеция” от Барбара Ханей е чудесен избор за бягство през уикенда. Книга, която ще ви разходи из най-красивите кътчета на магичния италиански град, но и която ще ви припомни колко е важна подкрепата и обичта на семейството.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.