9 любими романтични книги (vol.3)

Винаги съм на лов за романтични книги. Харесвам по-емоционални, често по-драматични и запомнящи се истории. Романи за любовта, която вдъхновява, лекува, окрилява, но и такива, при които следя как дългия и труден път, който главните герои извървяват заедно, докато се превърнат в двойката, която ми се иска да познавам лично. И тъй като стана традиция да обновявам списъка с любими любовни романи, ето новите попълнения.

“Things You Save in a Fire” – Катрин Сентър

Не съм чела всички книги на Катрин Сентър, но това, което имам в библиотеката си, е наистина книжен разкош! Харесва ми, че книгите й са колкото романтични, толкова насочени и към характерни проблеми, с които героите се сблъскват и трябва да преживеят. В случая с “Things You Save in a Fire” става дума за жена, която ежедневно трябва да доказва себе си в един изцяло мъжки свят – да бъде професионалист, да се бори да я третират като равна, да не си позволява слабости, а ето че най-уязвимото й място се оказва сърцето й, което бие по-учестено край нейния нов колега. Има нещо специално в книгите с пожари (“Малки пожари навсякъде” също ми е любима) – нещо трансформиращо и освобождаващо, някаква необяснима енергия, която те завладява още с първите страници, както е с историята на Каси и Оуен. Нямам търпение книгата да се появи на български, за да можем да си говорим още за нея.

“Тайният мъжки клуб за любовни романи” – Лиса Кей Адамс

Толкова много се забавлявах с книгата на Лиса Кей Адамс, а всички знаем, че става все по-голяма рядкост романтична история да те докара до сълзи от смях, а не от тъга или емпатия. Затова нямаше как да пропусна да я вмъкна в личната ми класация. “Тайният мъжки клуб за любовни романи” представя сериозни въпроси за брака и отношенията между съпрузи, но по атрактивен и хумористичен начин, като междувременно набляга на посланията и идеята на любовните романи в цялост. Да се представи необходимостта от такъв тип книги от мъжка гледна точка и да се отбележи контраста между реалността и очакванията бе наистина гениален подход от страна на авторката. И тъй като съм нетърпелив читател, си позволих да прочета на английски следващата книга от поредицата (очакваме я и на български в някакъв момент) – нея вероятно ще включа в следващата партида с любимци, защото е не по-малко добра!

“Просто любов” – Джесика Парк

Много добре си паснахме с романите на Джесика Парк, но ако трябва да избера любим, “Просто любов” печели, без да се замисля. Макар на теория да е повече тийн, смятам, че книгата е подходяща за романтични читатели на всякаква възраст. А докато виждаме как едно момче и едно момиче се влюбват и откриват себе си чрез любовта, откриваме силни и въздействащи послания, свързани със семейството, странностите, които всеки от нас има, проблемите, които преживяваме и които остават лични, зад заключени врати. Много емоционална и красива история, към която не може да останете безразлични.

“Когато Януари срещна Август” – Емили Хенри

Любовен роман, който ме спечели преди всичко с героите си! Емили Хенри е подбрала една наистина атрактивна и любопитна двойка – Джен е романтичка по душа и по професия, която си изкарва хляба, като пише любовни романи с щастлив край, а Гюс е сериозен мъж, който вярва в суровата реалност и прехвърля собствените си убеждения върху тежките (и често нещастно завършили) сюжети на книги, които твори. Двамата се оказват съседи за известен период от време и всеки се сблъсква с някаква лична драма, която влияе негативно на творческия процес, затова най-логичното и практично нещо е да си помогнат взаимно – като представят един на друг своите два свята. Следвайки идеята, че противоположностите се допълват, в случая наистина говорим за две съвършено пасващи си парченца от романтичен пъзел, който читателят с удоволствие реди.

“Споделеният апартамент” – Бет О’Лиъри

“Споделеният апартамент” от Бет О’Лиъри е необикновен, различен и запомнящ се любовен роман, в който главните герои се влюбват, без дори да са се виждали, а уж живеят заедно. Естествено, след като един ден най-после се запознават на живо, любовните трепети, родили се между редовете на сладки, грижовни и мили бележки, се задълбочават и прерастват в нещо по-голямо. Въпреки драмите, които преживяват, цялата книга оставя едно много позитивно и зареждащо усещане, когато я приключиш.

“Wild at Heart” – К.А. Тъкър

В предишната ми “класация” ви говорих за “The Simple Wild”, а в тази ще споделя за продължението й – “Wild at Heart”. Макар да са част от една мини поредица, двете книги са различни, затова нямам проблем да ги включа последователно в подбора с любовни романи. Главните герои Джона и Кала официално са заедно, но за да проработи връзката им въпреки разликата в характерите и обстоятелствата, те трябва да направят някои компромиси. И именно тук е ценното в историята – напомня ни, че понякога любовта не е достатъчна и всеки трябва да даде нещо, за да получи. Балансът в отношенията се крепи на търпение и разбиране, на доверие и безрезервна обич – урок, който двамата герои (които са ми големи любимци) постепенно усвояват.

“Колекционерът на желания” – Мия Шеридан

Напоследък Мия Шеридан доста промени стила си на писане, като опитва да вкарва повече съспенс в книгите си – практика, която не съм убедена, че е толкова успешна за нея. Затова един от по-новите й романи, които наистина ме спечелиха като читател, е “Колекционерът на желания” – може би последният преди тези промени. Много нежна и ефирна история за красивото и грозното в живота, за надеждите и мечтите, прошката и изкуплението, за любовта, която лекува и най-дълбоките рани.

“Heart Bones” – Колийн Хувър

“Heart Bones” е най-новата книга на Колийн Хувър, която излезе буквално преди няколко дни. Винаги имам големи очаквания към романите на една от най-любимите ми авторки и макар да съм почитателка на всички нейни книги, за себе си откривам, че историите от по-ранните й години като писател, ми пасват една идея повече на вкуса. “Heart Bones” беше именно от този тип – много дълбока, смислена и емоционална книга, много силна като послания и замисъл, фокусираща вниманието върху бедността на богатите и богатството на бедните, върху социалните различия, които се превръщат в бездни, върху вярата в доброто и в хората, които обичаме. Още не съм имала време да й напиша ревю, но споделям, че 10 от 10 е оценката, която книгата заслужава, а и съм сигурна, че и вие като мен ще се влюбите в Бея и Самсън.

“What You Wish For” – Катрин Сентър

Започнах с Катрин Сентър и реших, че ще завърша с нея. “What You Wish For” е най-новата й книга, която излезе на английски преди няколко седмици (стискам палци някой ден да я видя и с българска корица). Значително по-различна от другите й романи – макар и все така емоционална и въздействаща, тя беше и изключително забавна! Посветена е на страховете, които ни променят и ни поставят бариери – да живеем пълноценно и да се наслаждаваме на всеки наш ден, да виждаме живота цветно с всичките му нюанси. Главната героиня е библиотерката в училище, а героят – новият директор, който е решил да преобрази пъстрата и приветлива атмосфера на учебното заведение в името на безопасността и сигурността на децата. Двамата повеждат малка война един срещу друг, но някъде по пътя границите се размиват и само любовта успява да постави всичко обратно на фокус.

Вижте също:

Аз продължавам с издирването на епични любовни истории, които да вдъхновяват и радват всяка романтична читателска душа! Ще ви държа в течение за нови любимци 🙂

Related posts

„Първата лъжа печели“ – три истини и една лъжа

5 идеи какво да четеш този уикенд IV

23 цитата, свързани с книгите и четенето