“Лозята на Шампан” – Джулиет Блекуел

С писателския талант на Джулиет Блекуел се запознах преди малко повече от година, когато прочетох романа й “Писма от Париж”. Умението й да открива вълнуващи истории от миналото и да ги вплита в настоящето безспорно привлече вниманието ми, затова започнах “Лозята на Шампан” с по-високи очаквания. Представете си изненада ми, когато разбрах, че книгата, която държа в ръцете си, надминава и тях.

“Лозята на Шампан”:

  • Автор: Джулиет Блекуел
  • Жанр: Исторически, дамска проза
  • Страници: 352
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Софтпрес

На метри под отрупаните с грозде лозя на Шампан, Франция, се намират лабиринти и тунели, създадени от времето на римляните. Тайници, които приютяват бутилките с шампанско и му предлагат условия, за да узрее и да се превърне в онази божествена напитка, която и днес мнозина почитат. По време на Първата световна война това и мястото, което се е превърнало в дом за местните жители. За да спасят себе си и реколтата от разрухата, която бомбите и куршумите оставят след себе си, те се местят в подземните галерии с надеждата бурята скоро да отмине. Там е и Луси – една от доброволките, които всеки ден рискуват живота си, за да съберат гроздето, от което винопроизводителите да произведат една победна реколта шампанско. Единственият лъч надежда, който осветява дните й под земята, са писмата от нейния любим, който е на фронта.  В наши дни Розалин пристига от Америка, за да търси производители на шампанско, готови да изнасят продукцията си в чужбина. Тя попада на историята на Луси и с помощта на новите приятелства, които създава, започва свое проучване – в търсене на любовта и на истината. Накрая обаче открива отговори, които променят и самата нея.

“Лозята на Шампан” е увлекателен роман, който ни пренася из красивите хълмове на една от най-известните области за производство на вино не само във Франция, но и по света – Шампан. Тук историята, любовта и хубавото вино вървят ръка за ръка, а зад всеки ъгъл се крие парченце история, към което не можеш да останеш безразличен.

“Лозята на Шампан” е история за загубата и скръбта, за любовта и новото начало, за изкуството да произвеждаш шампанско и за тайните, които се оглеждат в зелените бутилки, прилежно подредени в тунелите под лозята на Шампан. Книга, от която можеш да грабиш в пълни шепи – богата на сюжет, образи и факти! Джулиет Блекуел е открила съвършения баланс между фикция и реалност – от една страна, ни предлага завладяваща история за една любов, родила се по време на Първата световна война, от друга, ни запознава с упорита и борбена жена, която в наши дни е изправена пред множество въпроси за живота си, но за съжаление без нито един готов отговор. А всичко това се развива на фона на впечатляващото минало на Шампан и разказва за културата и нравите на местните жители.

Разказът в книгата се върти около няколко сюжетни линии, които се редуват и преплитат. Едната ни връща във времето на Първата световна война – разказва за загубите и лишенията, за ударите, които жителите на Шампан са понесли, за подземните галерии и тунели, които са били обособени като цял град с улици, кафенета, училище, а прашните бутилки с шампанско са били тихи свидетели на множество трагични житейски истории. Самата Джулиет Блекуел разказва толкова изразително, оставяйки у читателя усещането, че той наистина се разхожда из тъмните лабиринти под Шампан. Тук по-голямата част от информацията получаваме от писмата, които героите са си разменяли, и това неминуемо създава усещане за интимност и близост. Какво се е случило с Емил и Луси е въпрос, който вълнува читателя до самия финал на книгата.

В наши дни книгата поема в по-различна посока и ни запознава с Розалин, която е преживяла голяма загуба и сега е изправена пред предизвикателството да намери път и посока. Франция е нейният билет към новия й живот – мястото, което й предоставя възможност да погледне ситуацията от друга перспектива и да реши какъв да е следващият й ход. Тук авторката деликатно вплита и романтични нотки, които внасят вълнение и щипка интрига. Идеята, че сред красивите лозя на Шампан Розалин може да открие отново любовта, определено гъделичка читателското любопитство и отразява надеждата, че след всяка буря винаги изгрява слънце.

Третият ключов герой в романа е шампанското. Богатият и наситен вкус отразява труда, усилията и любовта на редица поколения, които са посветили живота си на тази божествената напитка, а миниатюрните балончета, изпълващи чашата, сякаш напомнят, че шампанското е живо и с всяка глътка ни разказва по нещо за себе си и за своите предци. Беше ми изключително интересно да науча толкова любопитни факти за пенливото вино – от беритбата на гроздето до производството на специалните бутилки, както и всичко, което шампанското представлява в културата на французите, особено от този регион.

“Лозята на Шампан” е роман, който опиянява История, която не само ще ви развълнува, но и ще ви изнесе увлекателен урок за една от най-популярните и обичани напитки в света.

Related posts

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър

“Аталанта” – Дженифър Сейнт

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали