Избрани книги за август 2020 г.

by Хриси

За някои август може да е отпускарски месец, но за издателите е повод да ни зарадват с книги, които да ни правят компания по време на почивката. Още в края на юли изникнаха нови заглавия, които грабват вниманието и заслужават да се каже по някоя дума за тях. Ето кои са избраните книги за август 2020 г.

“Проект Истина” – Клеър Пули

Тетрадка, оставена да стои самотно на маса в кафене. А вътре един въпрос – “Какво би станало, ако решим да споделим истината?”. Собственикът й, 79-годишен художник, решава чрез нея да разкаже своята история и да мотивира тези, които я намерят, да направят същото – без преструвки и лъжи. Проект „Истина“ преплита съдбите на няколко напълно различни човека, всеки от тях търсещ своя собствен смисъл, и преобръща живота им. Показва им, че нещата невинаги са такива, каквито изглеждат, че всеки се бори с личните си демони и че понякога единственият начин да се справим с тях е да прегърнем истината. Книгата определено звучи интригуващо и влиза в списъка ми за четене. “Проект Истина” от Клеър Пули на издателство Изток-Запад е по книжарниците.

“Прокълнатите сестри на Тоскана” – Лори Нелсън Шпилман

Още една италианска приказка е готова да ни посрещне това лято. “Прокълнатите сестри на Тоскана” разказват за три жени, които поемат на пътешествие из Италия, за да развалят старо проклятие и да се влюбят. Преди години Филомена Фонтана проклина сестра си нито една второродна дъщеря от фамилията да не открие истинската любов. Някои – като щастливо необвързаната сладкарка Емилия – вярват, че това е странно съвпадение. Други – като нейната, отчаяно търсеща любовта, братовчедка Луси – настояват, че проклятието е истина. Но и двете се озадачават, когато тяхната пралеля им пише с изненадващо предложение: да я придружат до родната Италия, където на осемдесетия си рожден ден леля Попи ще срещне любовта на живота си на стъпалата на катедралата в Равело и ще разбие ужасното проклятие веднъж завинаги. “Прокълнатите сестри на Тоскана” от Лори Нелсън Шпилман на издателство Егмонт е по книжарниците.

“Когато Януари срещна Август” – Емили Хенри

“Когато Януари срещна Август” определено влиза в списъка ми с любими любовни романи. Страшно много харесвам историята на двамата герои – писатели, с тотално различни възгледи за живота и за творческата им кариера. Тя е романтична душа, чиито истории винаги завършват с щастлив край, но в реалността има проблеми в любовта. Той е интровертен, сериозен и пише трилъри, само че се намира в писателски застой и не знае какво да направи, за да излезе от него. Двамата са съседи за лятото и по стечение на обстоятелствата решават да си помогнат, а някъде, докато измислят своите въображаеми сюжети, започват да пишат собствената си романтична приказка. “Когато Януари срещна Август” от Емили Хенри на издателство Ера е по книжарниците.

“Лозята на Шампан” – Джулиет Блекуел

Завладяваща, интересна, емоционална, “Лозята на Шампан” от Джулиет Блекуел ни пренася сред едно от най-красивите и магични кътчета на Франция, където се произвежда прочутото пенливо вино и хората закусват и вечерят с шампанско. Книгата преплита две истории – от минало и настояще. Едната ни връща в годините на Първата световна война, когато местните жители са използвали подземните тунели на Шампан за скривалище и дом. В такива мрачни и смутни времена се ражда една незабравима любов. Втората история се развива в наши дни и разказва за една жена, която е изгубила себе си и след семейната трагедия, която е преживяла, търси нови хоризонти. Как се пресичат съдбите на двете героини и с какво са толкова впечатляващи тунелите на Шампан, ще научите от “Лозята на Шампан” от Джулиет Блекуел на издателство Софтпрес. Книгата е по книжарниците.

“Да се срещнем във Венеция” – Барбара Ханей

След загубата, която едно семейство претърпява, неговите членове са пръснати, а връзката като че ли е прекършена. Дейзи е вдовица, която копнее да прекара няколко дни с децата си и да опознае живота им такъв, какъвто е днес. Тя решава да го направи на специално място – красивата Венеция, където е бил роден нейният любим Лео. Оказва се, че всеки в това семейство крие някаква тайна, маскирана зад фасадата, че води щастлив живот. Синът й Марк е пред развод, защото пренебрегва съпругата си, дъщеря й Анна отказва да признае провала си като актриса, а сестра й Ели не иска да постъпва в университет, защото копнее да живее свободно. Най-голямата тайна обаче е на Лео и година след смъртта му, е време тя да бъде разкрита. “Да се срещнем във Венеция” от Барбара Ханей на издателство Хермес излиза на 4 август.

“Господин Никой” – Катрин Стедман

Летен трилър, който да ви ангажира като ви постави в ролята на разследващи мистериозен случай – “Господин Никой” от Катрин Стедман е подходящ кандидат. Как работи човешкият мозък, с какви ресурси разполага паметта и можем ли да бъдем себе си днес или утре, ако нямаме спомен за това кои сме били вчера? Когато на самотен плаж намират полумъртъв мъж, който няма спомен как се е озовал там, нито как се казва, плъзват слухове. От болницата търсят съдействие от доктор Ема Луис – един от най-добрите невропсихиатри, способна да даде отговори на въпросите на Г-н Никой. Но Ема също е преследвана от призраци и сега се страхува, че те са по-близо, отколкото е предполагала. “Господин Никой” от Катрин Стедман на издателство Обсидиан излиза на 13 август.

“Пътуващото кафене на Роузи” – Ребека Рейзин

Нова книга от Ребека Рейзин – романтична, забавна и …кулинарна. След драматична раздяла със съпруга й, главната героиня Роузи изоставя живота си в Лондон, кариерата си на шеф готвач в един от най-добрите ресторанти и поема на път в розова каравана, пълна с надежди за по-щастлив живот. По пътя Роузи среща много нови приятели, връща се към рецептите, които й доставят удоволствие, живее спонтанно и с всеки изминат километър се чувства по-свободна и удовлетворена от избора си. “Пътуващото кафене на Роузи” от Ребека Рейзин на издателство Сиела излиза към средата на месеца.

“Рицар в блестящи доспехи” – Джуд Деверо

Книгите не признават граници – нито пространствени, нито времеви. Затова когато красив рицар с блестящи доспехи, за когото се твърди, че е загинал през далечната 1564 г., се появи в наши дни и се притича на помощ на чаровната Дъглас Монтгомъри – това е в реда на нещата. Между двамата прехвърчат искри, но това, което най-много допада на Дъглас, е фактът, че срещу нея стои мъж, който не се стреми да я промени, който я намира съвършена, очарователна и я харесва точно такава, каквато е. Как ще се развие тяхната любовна история, четем в “Рицар в блястящи доспехи” от Джуд Деверо на издателство Ибис, а книгата ще излезе към края на месеца.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.