Какво прочетох през юли 2020 г.

by Хриси

Наскоро преглеждах блога, за да обновя азбучника за книга, и тогава съвсем ясно личеше разликата в продуктивността между март-май и юни-юли. Радвам се, че за лятото се появиха нови и интересни заглавия, които да ни ангажират и вълнуват. Ето кои успях да прочета и отразя в блога.

“Премълчани истини” – Колийн Хувър

Първата ми среща с „Премълчани истини“ беше съвсем в началото на годината, а в края на юни държах в ръцете ми българския превод (чудесен, както винаги). „Премълчани истини“ е роман, който е взел по нещо от всяка от останалите книги на Колийн – имаме първото истинско влюбване, но и забранената любов; разклатените семейни връзки и бунтът на младите; бракът – с хубавите и лошите моменти; изкуството и възможността да кажеш „Обичам те!“ чрез него. Но най-хубавото е, че отново личи почеркът на Колийн Хувър, защото единствено тя може да разказва обикновени човешки истории по необикновен начин. Повече за книгата разказвам в подробно ревю.

“Почти перфектна почивка” – Луси Даймънд

“Почти перфектна почивка” не беше съвсем каквото очаквах – бях се подготвила за лежерен летен роман, а всъщност се оказа доста стойностна и изпълнена със силни послания книга. История за три жени, която коментира темата за родителството, за илюзията, че водим перфектен живот, за баланса между ролята на жена и майка. Увлекателно разказана, редуваща гледните точки на героините и позната до толкова, че много читателки биха припознали проблемите на Ем, Маги и Оливия. Още за “Почти перфектна почивка” споделям в блога.

“Лятото, когато срещнах Джак” – Мишел Гейбъл

„Лятото, когато срещнах Джак“ от Мишел Гейбъл е завладяващата и интригуваща.  история за връзката между Джон Ф. Кенеди и първата му годеница – Алисия Дар. На показ е изложена една от най-обичаните и давани за пример американски фамилии – Кенеди, но този път я виждаме в по-различна и нетрадиционна светлина. В книгата се говори толкова за любовта между Джак и Алисия, колкото и за саможертвите в името на политическата му кариера, за зависимостта и лоялността към семейството му, за невъзможността отношенията им да се развият в бъдеще. Повече за “Лятото, когато срещнах Джак” четете тук.

“Лято край Брега на светулките” – Джени Хейл

Ако сте в настроение за лека и разтоварваща история, която да е в синхрон с лятната отпуска, тогава заложете на “Лято край  Брега на светулките”. Романтика, тайни и морска атмосфера ви поглъщат още от първите страници на романа. Джени Хейл е автор, който определено умее да разказва увлекателно и да създава усещането, че читателят се намира там, където са и нейните герои. Морски бриз, топъл пясък и едно красиво имение, което носи енергията на своята собственичка дори когато нея вече я няма.

“Мирис на смърт” – Саймън Бекет

Много съм пристрастна към книгите на Саймън Бекет. Късно открих автора, но бързо наваксах и сега е един от любимите ми писатели на трилъри. Брутален е и в същото време несравним в стила си на писане, в умението да изгражда мрачна, зловеща атмосфера и така да те увлича с историята си, че да не можеш да откъснеш очи от нея, независимо колко отблъскваща гледка описва. “Мирис на смърт” е шестата му книга, но не мисля, че е проблем да я четете, без да сте запознати с предишните. Аз започнах именно с нея и така се пристрастих към романите му. Повече за “Мирис на смърт” четете в блога.

“Римска тайна” – Карън Суон

Много добре си паснахме с книгите на Карън Суон. Когато четох “Коледна тайна”, мислих, че става дума за мимолетна авантюра, но ето че този месец чета третата й книга и съм все така очарована от таланта й да разказва завладяващи, емоционални и доста любопитни истории. “Римска тайна” ни среща с две героини и докато при едната изборите в настоящето ще предопределят бъдещето й, то при другата се връщаме назад във времето. Миналото на Елена Дамяни е пълно с тайни с разкаяние и с една голяма любов, а Франческа е човекът, който ще разкрие истината. За “Римска тайна” споделям подробни впечатления в самостоятелно ревю.

“Брегът на костенурките” – Диего Галдино

Май се превърна в традиция да прекарвам лятото в компанията на някоя от книгите на Диего Галдино. “Брегът на костенурките” безспорно ми е фаворит от четирите, които съм прочела от автора. Романът комбинира еуфорията от любовта с вълнението от безкрайните възможности, които животът предлага, и несравнимата красота на Италия. Романтична, очарователна, емоционална, със сигурност включвам “Брегът на костенурките” в препоръките ми за задължителни книги за отпуската.

“Перфектната двойка” – Елин Хилдебранд

„Перфектната двойка“ от Елин Хилдебранд е роман за престореното щастие и съвършената лъжа, за товара на тайните и способността им да разбиват съдби. Хитро композирана, многопластова, загадъчна, тя ни напомня, че нищо не е такова, каквото изглежда, а перфектният живот е една химера. Първа среща с Елин Хилдребанд и гарантирано няма да е последна! Какво още ме впечатли в книгата, може да прочетете в ревюто.

“Животът и всичко в него” – Анес Мартен-Люган

“Животът и всичко в него” от Анес Мартен-Люган е книга за любовта и брака, за нюансите в отношенията между двама души, за намесата на съдбата и изпитанията, които една двойка трябва да преживее. Морален казус, калейдоскоп от емоции и героиня, на която наистина симпатизирах – три неща, които ме спечелиха в историята. Освен това романът носи деликатния и нежен почерк на авторката, в който се влюбвам все повече. Повече за “Животът и всичко в него” разказвам в отделно ревю.

“Подаряваш ми звезди” – Джоджо Мойс

„Подаряваш ми звезди“ е история за любовта и брака, за контраста между уязвимостта на един съюз, който е само на хартия,  и силата на подписа, който двама влюбени гравират върху сърцата си.  Роман за влиянието и силата, които книгите притежават, за способността им да сближават хората и да откриват нови хоризонти пред тях. В нея се разказва за силни и независими жени, които преди близо век доброволно са яздили из горите, за да доставят книги на тези, които не могат да стигнат до библиотеката, но проявяват любопитство към необятния свят на литературата. Увлекателна, завладяваща и, разбира се, в стила на Джоджо Мойс романтична история, за която разказвам подробно в блога.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.