“Подаряваш ми звезди” – Джоджо Мойс

by Хриси

Последният роман на Джоджо Мойс, “Подаряваш ми звезди”, бе сред най-споменаваните заглавия в класацията с любими книги за 2019-та, които блогъри и букстаграмъри споделяха. Първата ми среща с нея бе съвсем в началото на година, а днес се радвам, че вече я виждаме наредена и преведена сред останалите книги на авторката у нас.

“Подяваш ми звезди”:

  • Автор: Джоджо Мойс
  • Жанр: Исторически, романтика
  • Страници: 432 стр.
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Хермес

Алис Райт намира живота в Англия за скучен, монотонен и твърде консервативен, затова малко след запознанството си с Бенет ван Клийв и възникналия романс помежду им тя приема предложението му за брак и заминава за Америка. По ирония на съдбата Алис попада в едно от най-консервативните семейства, в което властният й свекър контролира всеки и налага собствените си архаични представи за брак. Искрата между нея и Бенет постепенно угасва и въпреки опитите й да съживи това, което са имали отвъд океана, Алис остава самотна и неразбрана. Тогава среща Марджъри О’Хеър  – борбена, независима и упорита, тя държи здраво юздите на живота си и не позволява никой да й налага правила. Когато първата дама Елинор Рузвелт обявява програма за подпомагане на бедните, Марджъри започва да събира екип от млади и смели жени, които да доставят книги до най-отдалечените кътчета на региона. Пътуващите библиотекарки предизвикват множество дискусии сред местните и всеки ден се борят с предразсъдъците и неграмотността. Обединени от общата кауза и от неразбирането, което срещат сред близките си, Алис, Марджъри и останалите жени се сближават и между тях се ражда приятелство, което им дава възможност да открият нова посока в живота си. 

Джоджо Мойс е от авторите, на които гласувам пълно доверие – винаги когато започвам книга от нея, знам, че ще ми хареса, но в същото време остава онази тръпка, очакването с какво ще ме изненада този път, тъй като всеки роман е различен и ми въздейства по определен начин. “Подаряваш ми звезди” е история за любовта и брака, за контраста между уязвимостта на един съюз, който е само на хартия,  и силата на подписа, който двама влюбени гравират върху сърцата си. Тук съдбата подава приятелска ръка на една жена, обречена на живот, в който собственият й глас е непрекъснато заглушаван от очакванията и изискванията на новото й семейство, от предразсъдъците на времето и остарелите разбирания за отношенията между двама влюбени, а човекът, който трябва да я подкрепя и обича, избира собствения си комфорт и спокойствието си над тяхното щастие.

Отвъд първоначалното впечатление става ясно, че “Подаряваш ми звезди” всъщност е много повече като идея и послание. Това е книга за правото на избор на всяка жена, за полагането на основите на едно революционно мислене, без което днес понятия като “феминизъм” и “еманципация” щяха да са празни думи. Роман за ролята на жената през 30-те и 40-те години на миналия век, за правото да бъде независима и свободна да се вслушва в копнежите на сърцето, да поеме по свой път, за да открие това, което я прави щастлива. Години по-късно говорим за движения като #metoo, ползваме #girlpower, а ето че Джоджо Мойс ни връща назад във времето, когато хора като Марджъри О’Хеър са се превръщали в лидери на мнение и са обединявали другите около иновативните и така необходими идеи за промяна в статуквото и в мястото на жената в обществото.

“Подярваш ми звезди” разказва и за книгите като двигател на промяната и храна за душата. Историята се основава на инициатива, която Елинор Рузвелт е поела, а именно – насърчаване на четенето и подобряване на грамотността сред хората. Спомням си един израз, че начетената жена може да бъде много опасна, и си мисля колко добре пасва на сюжета и замисъла на книгата. Беше наистина впечатляващо да гледаш как една книга има способността да промени нечия съдба, да отвори очите на хората, как притежава повече сила и власт отколкото някои от най-влиятелните лица в едно американско градче.

Макар да е фокусиран върху историята на главната героиня Алис, романът не пропуска да ни запознае отблизо и с живота на други образи, които заедно с нея образуват една малка, но сплотена общност. Началото поне за мен беше малко мудно и книгата изисква известна доза търпение, докато се ориентираш в обстановката и свикнеш с особеностите на онези времена, но после засилва темпото като романтичният елемент определено допринася за внасянето на повече динамика и доза интрига. Причината да не дам по-висока оценка на “Подаряваш ми звезди” е фактът, че към края романът отново губи от инерцията, а не ми се искаше.

“Подаряваш ми звезди” е още един интересен и добре изграден роман от талантливата Джоджо Мойс. В него всеки ще открие тема, която ще го развълнува и докосне, герои, които ще обикне, а сред силните послания ще отличи най-важното – животът ни не принадлежи на никой друг освен на нас самите!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.