“Животът и всичко в него” – Анес Мартен-Люган

by Хриси

Безспорно „Животът и всичко в него“ е фаворитът ми от трите книги на Анес Мартен-Люган, които съм чела. Емоционална, чувствена и задълбочена, тя анализира сложните връзки и дадените обещания, които стоят срещу дефиницията на думата „брак“.

„Животът и всичко в него“:

  • Автор: Анес Мартен-Люган
  • Жанр: Съвременна проза, романтика
  • Страници: 256
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Ера

Ава и Ксавие са заедно от 15 години. Двамата се радват на здрава и стабилна връзка, имат две деца и уютен дом. Вярно, че напоследък различията в професионалното им развитие – той е ветеринарен лекар, който периодично ходи на мисии в Африка, а тя е собственичка на галерия – им създават известни затруднения в общуването, тъй като всеки е погълнат от собствените си задължения, но гледайки голямата картина, е повече от ясно, че се обичат все така силно, както първия ден, когато са се влюбили. Въпросът е дали това е достатъчно? В привидно идиличния им брак се прокрадват пукнатини, които след един внезапен инцидент има опасност да се превърнат в бездни. Има ли как Ава и Ксавие да се преборят за щастието им и възможно ли е отново да заговорят на един език?

С всяка следваща книга се привързвам все повече към стила и романите на Анес Мартен-Люган. Писателката определено притежава талант да те увлича в историите на герои, които са натоварени с проблемите на обикновения човек, но носят в себе си една чувственост и деликатност, присъщи единствено за французите. Подобно на останалите й книги, “Животът и всичко в него” ни хвърля в дълбоките и бурни води на любовта, където се преплитат течения от противоречиви емоции, водовъртеж от чувства, който е способен да потопи и най-стабилния и сигурен кораб. Една история за брака, за борбата с отчуждението и рутината, за изпитанията на съдбата, които подлагат на тест връзката и доверието между двама души.

Романът грабва вниманието още с първите страници и предизвиква противоречиви чувства спрямо главните герои Ксавие и Ава, които макар и все така влюбени, като че ли гледат в различни посоки и срещат все по-сериозни трудности да общуват и да споделят. Безспорно Анес Мартен-Люган набляга на формулата на щастливия брак – комуникацията в една връзка, доверието и компромисите са константи, на които не бива да се изневерява, но за Ава и Ксавие това е урок, който се налага да усвоят по трудния начин. Заедно, но разделени от емоционалната пропаст, която зейва помежду им. За да запълнят бездната, двамата трябва да изградят отново основите на брака, да открият какво ги свързва и какво искат от живота, да допуснат грешки, за да намерят правилните отговори.

Интересна беше концепцията как скъбта и болката едновременно обединяват и разделят. Не мога да кажа до каква степен авторката ни въвлича в един любовен четириъгълник, но със сигурност знам, че заставам зад изборите и решенията на Ава. Мисля, че нейният образ беше причината толкова да харесам романа. Бях изумена от силата на характера, който демонстрираше, от упоритостта да се бори за любовта, но оправдавах и моментите на уязвимост и слабост, защото именно те я показваха в реална, човешка светлина.

В и без това сложното уравнение на любовта авторката намеси и тълкуването на изневярата – физическата и емоционалната, като постави читателя в емоционална дилема. Да изолираш и игнорираш човека, на когото си се врекъл във вярност в добро и в зло, или да потърсиш утеха и разбиране извън границите, поставени от брачния обет – кое заслужава по-тежка присъда, има ли виновен сред невинните и може ли прошката да излекува толкова дълбоки рани?

Все още не мога да преценя до каква степен съм съгласна с финала на „Животът и всичко в него“, дали е достатъчно реалистичен, или пък обратното – твърде идеализиран. Но точно това им е хубаво на книгите на Анес Мартен-Люган – дълго след като си ги приключил, разсъждаваш върху казусите, с които ни сблъсква именно животът и всичко в него.

1 comment

Петя 29.07.2020 - 17:56

Щастиливите хора четат и пият кафе е моята най-любима

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.