“Перфектната двойка” – Елин Хилдебранд

by Хриси

Елин Хилдебранд е утвърдено име сред американските писатели, което бързо набра популярност и у нас. Причината – авторката пише увлекателно и завладяващо и не пропуска да вмъкне мистерия в сюжета, за да погъделичка читателското любопитство. Доста време отлагах “Перфектната двойка” и се радвам, че най-после успях да я прочета.

“Перфектната двойка”:

  • Автор: Елин Хилдебранд
  • Жанр: Съвременна проза, крими
  • Страници:
  • Година на издаване: 2019 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Сиела

На скъпарския остров Нантъкет предстои поредната голяма и лъскава сватба за летния сезон. Една богата фамилия жени сина си и не щади средства за пищното тържество. Очертават се три дни шумно празненство, полято със солидно количество шампанско. Щастливите младоженци са Селест и Бенджи, които доказват, че за истинската любов не съществуват предразсъдъци и ограничения. Булката произлиза от скромно семейство и ако тя е свикнала на по-обикновен начин на живот, то бъдещият й съпруг Бенджи е наследник на фамилия Уинбъри и с удоволствие се възползва от всички привилегии, които родословното дърво му носи. Но дори парите, с които родителите му разполагат, не могат да предотвратят провала, в който се превръща сватбеният уикенд. Защото в събото утро е открит труп на млада жена, който се носи във водата близо до брега – най-близката и доверена приятелка на Селест. Докато полицията търси отговорите на въпросите как и защо жертвата е заслужила тази злощастна съдба, още куп други тайни изплуват и променят завинаги живота младоженците и техните близки. 

“Перфектната двойка” от Елин Хилдебранд е роман за престореното щастие и съвършената лъжа, за товара на тайните и способността им да разбиват съдби. Хитро композирана, многопластова, загадъчна, тя ни напомня, че нищо не е такова, каквото изглежда, а перфектният живот е една химера. Завист, ревност, фалш, предателство се крият зад изкуствени усмивки, блясък и лукс и нищо не може да задоволи човешката алчност – в природата на всеки от героите е заложено да иска това, което няма или не може да има.

Книгата определено ми хареса, макар да не е толкова близка до романтика, както бях срещала да я препоръчват. Елин Хилдебранд е написала отличен крими роман – пристрастяващо интересен, сложен и мистериозен. Сюжет, който те оплита като в паяжина и колкото повече четеш, толкова по-трудно е да се измъкнеш. В основата му е една шокираща смърт, която едни тълкуват като инцидент, други – като убийство. Но колкото повече разследваме случая, толкова повече тайни изплуват на повърхността и се оказва, че всеки от героите, има какво да крие и най-вече какво да губи.

Редуването на времеви периоди, на гледни точки и показания пред полицията допълнително изостря вниманието и читателят е с непрекъснатото усещане, че отговорът на въпроса е точно пред него, но по някаква причина непрекъснато му се изплъзва. Колкото повече напредва историята, толкова по-силно се долавя напрежението и онова специфично чувство, че истината е съвсем близо, затова трябва да внимаваш за нея.

Всъщност в книгата имаме няколко двойки – всяка с по един троянски кон, който разбива илюзията за хармонични отношения. В този ред на мисли любовта наистина присъства като тема в романа, защото тя е онзи трофей, с който повечето не са успели да се увенчаят или пък са изгубили с времето. Не мога да преценя дали си имах любимци – това ми хареса при писането на Хилдебранд, че непрекъснато подхвърляше улики, заради които променях версията си относо убийството на шаферката. Вместо да се привържа към героите, аз гледах на тях като на заподозрени и ги анализирах, бих казала неуспешно, защото почти до последно сменях теории кой е убиецът. А финалът беше абсолютен сюжетен шедьовър, който вплита чудесно идеята колко илюзорно може да е щастието.

Не смея да разкривам много от историята – всяка информация може да ви повлияе или да ви подскаже в коя посока да гледате. Но с препоръката ще съм по-решителна! Със сигурност ако си търсите книга за лятната почивка, няма да се налага да слагате в багажа друга освен “Перфектната двойка” – ще сте прекалено вглъбени в разследването и едва ли ще откъснете очи от нея. Такъв е ефектът на Елин Хилдебранд!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.