“Римска тайна” – Карън Суон

Карън Суон е талантлива и умела писателка, която знае как да поднесе познат романтичен сюжет по нов,  оригинален и интересен начин. Спечели ме като читател още с първата нейна книга, която прочетох (“Коледна тайна”), но след “Римска тайна” вече официално мога да твърдя, че съм й фен.

“Римска тайна”:

  • Автор: Карън Суон
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 440 стр.
  • Година на издаване: 2020г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Сиела

Франческа е млада жена, пристигнала в Рим, за да отгърне нова страница в живота си. Без планове за бъдещето, тя се радва на гостоприемството и харизмата, с които Вечният град я очарова. Любовта не е на дневен ред, но съдбата има други планове, и Ческа я открива в лицето на един твърде сериозен, прекалено прям, но и толкова привлекателен италианец, а мястото първите искри, които прехвърчат помежду им е един от безбройните тунели на Рим, коити години наред са убежище за чуждите тайни. По стечения на обстоятелствата Франческа е на път да разкрие една от тях. Тя е наета от Елена Дамяни, която е сред най-влиятелните и богати жени в Италия, да напише богата й житейска история, в която любовта и разочарованието вървят ръка за ръка. А това, което Франческа и Елена откриват в края на своето пътуване, ще ги промени завинаги.

“Римска тайна” е история, която може да бъде разгледана от толкова ъгли, колкото подземни тунели има в Рим! Книга за любов и ревност, за лоялност и предателство, роман за истината, която винаги има последната дума и намира начин да бъде чута. Загадъчна и романтична, увлекателна и провокативна, “Римска тайна” така добре успява да манипулира читателското внимание, че когато я приключиш, единственото, което ти остава, е да признаеш, че авторката е успяла да те надхитри. И колко прекрасно е това, защото знаеш, че си попаднал на дяволски добър роман!

Книгата разказва историите на две героини – едната цял живот е бягала от реалността и истината, а другата познава до болка нейната сила и тежестта, с която се стоварва върху хората. Франческа е намерила убежище сред красивия Рим, който отскоро нарича свой дом. Вечният град й предоставя възможност да се изгуби сред руините му, да преоткрие себе си и дори да се влюби, а изучавайки и разказвайки историята на своята нова позната, Ческа успява да забрави поне за момент своята болезнена тайна. Елена винаги е била заобиколена от лукс и пари, но през годините е търсила нещо, което няма цена и не може да се купи – голямата любов. Останала вдовица, сама в големия дворец, който е наследила от съпруга си, тя живее единствено със спомените за миналото, с илюзията за един бурен и щастлив живот, с лъжите, които са я преследвали.

В основата на романа е любовта – вдъхновяваща, енергизираща, пламенна, но и егоистична, измамна, импулсивна. Тя е вечната богиня, на която хората се кланя и до днес и в нейно име са готови на всевъзможни саможертви – погазват морални принципи и крият самоличността си зад маски, а тя ги омагьосва и манипулира със сладострастни обещания. Облагородяваща и опасна, тя е огледало с две лица. Колкото по-дръзка и грешна е, толкова по-желана и изкусителна става. Така “Римска тайна” неусетно въвлича читателя в един любовен триъгълник, в който като че ли няма печеливш и всеки губи частица от себе си в стремежа си да бъде обичан.

Книгата започва по-мудно и в началото имах притеснения, че ще се окаже по-слаба от “Парижка тайна”, но колкото повече напредва, толкова повече се заплита интригата около Елена и мистерията около Франческа. Както става в повечето романи, и тук историята на едната героиня е по-богата и комплексна, докато другата е по-предсказуема и откровено романтична. Поздравявам Карън Суон за невероятната символика, която успяваше да вплете във всеки един детайл – професията на Франческа, разбитото сърце на един влюбен мъж, скъпоценните камъни, огледалните образи в живота на Елена, името и красотата й, които навявяат асоциации за друга жена в историята, причинила една от най-големите войни. И точно този стил на писане, в който личи отношение и вниманието към сюжета, отличава “Римска тайна” от повечето дамски романи.

А къде е Рим в цялата картина? Тайнствен, вълшебен, красив, той деликатно се прокрадва там, където сенките се прегръщат в и устните жадно се търсят в тъмнината.

“Римска тайна” затвържава мнението ми, че Карън Суон наистина е отличен писател. Загадъчна, многопластова и романтична, книгата предлага всичко необходимо, за да се изгубиш из тунелите на Вечния град, където някои откриват и своя път към истината и любовта.

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг