5 тийн книги, които са подходящи за всяка възраст

by Хриси

Подобно на любовните романи, към тийн книгите също се подхожда с известни предразсъдъци. Обикновено се омаловажават проблемите на по-младото поколение и заради липсата на опит от реални сблъсъци с живота се подценява преценката им. Но всъщност има не малко тийн книги, които разказват вдъхновяващи, докосващи истории, от които можем да научим много. Ето 5 тийн книги, които са подходящи за всяка възраст.

“Просто любов” – Джесика Парк

“Просто любов” от Джесика Парк е роман, който през май трябва да се появи и на български с логото на ICU. Много харесвам стила на Джесика Парк, но тук безспорно ме спечели главната героиня Джули и нейната решителност да “поправи” едно разбито семейство, в което родителите живеят в отрицание, едно момче се старае да запълни тяхната липса, а малката му сестра разнася картонено копие на другия си брат, за да компенсира отсъствието му. Докато решава проблемите на семейство Уоткинс, Джули трябва да превъзмогне собствената си несигурност и съвсем не подозира, че някъде по пътя я очаква любовта.

Джули Сийгъл пристига в Бостън с идеята, че я очаква най-вълнуващата и емоционална първа година в колежа. Донякъде е права, макар стартът да е по-необичаен, след като остава на улицата, защото са й дали фалшив адрес за квартирата й. За неин късмет в Бостън живее съквартирантката на майка й от нейните колежански години и е готова веднага да подаде ръка на “бездомната” Джули. Момичето се мести в дома на семейство Уоткинс – гостоприемни и усмихнати хора, които си имат своите странности. Родителите Ерин и Роджър са работохолици и непрекъснато отсъстват заради професионални ангажименти, Мат е гейният, който непрекъснато учи, но определено трудно общува с останалите, Селесте е малката му сестра – срамежливо 13-годишно момиче, което не може да излиза само и навсякъде разнася картонено копие на по-големия си брат. Фин е забавният в семейство Уоткинс – авантюристът, пътешественикът, който Джули още не е имала честта да срещне на живо, но пък опознава чрез поредица от мейли и чатове. И все пак тя усеща, че има нещо, което пропуска в цялата картина. Нещо, което не й казват, а тя е решена да открие и да сложи в ред. 

“Любов и джелато” – Джена Еванс Уелч

Романтична, авантюристична и леко загадъчна – така бих описала “Любов и джелато”. Книгата всъщност ни подарява две истории – докато четем за вълненията и преживяванията на едно момиче във Флоренция, което за пръв път среща баща си, се опитваме да разплетем и загадка от миналото на майка й. Страница след страница се разхождаме из уличките на един от най-красивите градове в Италия и си представяме несравнимия вкус на традиционния италиански сладолед.

Лина преживява един от най-тежките и трудни моменти, с които човек може да се сблъска – загубила е майка си и е останала сама. Но след дълги години мълчание и тайни, тя едва сега научава кой е баща й. Нещо повече – по молба на майка си, Лина трябва да прекара лятото във Флоренция и да го опознае. Италия пази много спомени за младежките години на Виолета – някои болезнени, други скъпи и незаменими. В непозната страна сред чужди хора Лина е на път да опознае истински майка си – с помощта на дневника, който е оставила. А някъде по пътя към истината ще успее и да се влюби.

“На пет стъпки от теб” – Рейчъл Липинкот

“На пет стъпки от теб” не е от най-веселите книги, но пък историята на Стела ни припомня да не приемаме нищо в живота за даденост, дори глътката въздух, която изпълва дробовете ни. Много емоционална, драматична, прочувствена и силна, “На пет стъпки от теб” ни учи как да се адаптираме към обратите и да намираме начин да живеем пълноценно.

Стела е само на 17 години, но спокойно може да получи медицинска диплома, имайки предвид, че от малка се бори с упорито и коварно заболяване на белите дробове. Тя познава болницата като втори роден дом и е наясно с правилата – ако иска да получи трансплантация на бели дробове, трябва да се пази от всякакви вируси, бактерии, което налага да спазва дистанция от 6 крачки. Още с появата си, Уил разколебава позициите й. Той е бунтар, който отказва да подчинява живота си на една болест. Но в името на любовта може да преосмисли теорията си, както и Стела да скъси разстоянието. Възможно ли е и какво би се случило с тях тогава?

“Костенурки до безкрая” – Джон Грийн

Джон Грийн е един от най-популярните автори на YA романи, част от които вече са екранизирани. Философският и оригинален поглед върху живота, който писателят прехвърля и върху своите герои, правят книгите му подходящи не само за подрастващото поколение, но и за по-порасналите читатели. За разлика от “Вината в нашите звезди” “Костенурки до безкрая” не е толкова емоционална и драматична, така че ще ви спести кърпичките (и сълзите).

 Аза Холмс е 16-годишна ученичка, която е преживяла сериозна емоционална травма, когато е била на 8. От тогава тя е променена – обсебена от идеята, че не може да контролира тялото си, в нея превес вземат натрапчиви мисли, които я затварят в една безкрайна стесняваща се спирала, чийто край Аза така мечтае да открие. До нея винаги е най-добрата й приятелка Дейзи. След като бъбривката с чувство за хумор чува новината, че популярен местен милиардер е изчезнал и полицията дава награда за всякаква свързана със случая информация, тя предлага на Аза да се поразровят. Още повече, че Аза познава сина на въпросния милиардер от летата, които двамата са прекарали заедно на детски лагер. Дейвис отваря дома си за двете момичета и с радост възобновява отношенията си с Аза, която моментално забравя за наградата, защото е намерила нещо много по-ценно – компанията на някой, който я разбира. Между първите трепети на любовта, вълненията в живота на енергичната й приятелка и загрижеността на й майка, Аза трябва да може да преодолее наклона на спиралата и вместо да гледа все надолу, да отправи поглед в обратната посока. Но може ли наистина човек да промени себе си? 

“Сол при солта” – Рута Сепетис

Така и не разбрах защо “Сол при солта” от Рута Сепетис е определяна за тийн книга предвид сериозността и драматизма на сюжета. Историята представлява сложен пъзел от няколко независими една от друга човешки съдби, които обаче съдбата преплита. Майсторският стил на Рута Сепетис, необикновената история на героите и емоционалният заряд, който книгите за Втората световна война носят, правят “Сол при солта” изключително книжно попадение.

Годината е 1945-та. Флориан е млад мъж от Прусия и отличен реставратор. След като научил, че баща му е убит заради антихитлеристко движение, което подкрепял, Флориан избира своя тайна мисия, с която да отмъсти на фюрера, като го лиши от един от най-ценните му и любими трофеи. По пътя си той среща 15-годишната Емилия – полякиня, която е преживяла прекалено много за крехката си възраст. Виждайки във Флориан спасител, тя тръгва с него. Двамата се натъкват на Йоана – красива медицинска сестра от Литва, която пътува с група бежанци, сред които възрастен обущар, едра и доста пряма жена, малко момче, останало сирак, и сляпо момиче. Йоана се старае да оказва помощ при всяка възможност, за да изкупи чувството си за вина, породено от минали грешки. Целта на всички е  да стигнат до пристанището в Готенхафен, откъдето да отплават с кораб и да се опитат да си върнат живота. На кораба „Вилхем Густлоф“ работи Алфред – моряк, който вярва в делото на Хитлер и жадува за власт и признание. По пътя Флориан, Емилия, Йоана и останалите от групата се сближават – само така могат да оцелеят. Благодарение на Алфред и най-голямата му слабост – желанието му да бъде важен, те успяват да се качат на кораба. И точно когато всичко най-после се успокоява и не изглежда толкова безнадеждно, войната нанася финалния си удар, който само някои успяват да преживеят.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.