“Лятото, когато срещнах Джак” – Мишел Гейбъл

by Хриси

“Лятото, когато срещнах Джак” от Мишел Гейбъл е завладяващата и бих казала доста пикантна история за връзката между Джон Ф. Кенеди и първата му годеница – Алисия Дар, и представя една от най-обичаните и давани за пример американски фамилии – Кенеди, в по-различна и нетрадиционна светлина. В книгата се говори толкова за любовта между Джак и Алисия, колкото и за саможертвите в името на политическата му кариера, за зависимостта и лоялността към семейството му, за невъзможността техните чувства да пребъдат.

“Лятото, когато срещнах Джак”:

  • Автор: Мишел Гейбъл
  • Жанр: Исторически, романтика
  • Страници: 512
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Издателство: Софтпрес

През 1950 г. Алисия пристига в Америка с идеята да загърби миналото и да отвори нова страница от живота си. Тя не е планирала да срещне харизматичния Джак, още по-малко да се поддаде на чара и красивите му думи. Той пък е впечатлен от тази силна и пламенна жена, която стои пред него и умело отстоява позициите си. Любовта помежду им неизбежна, но и невъзможна. Джак всъщност е Джон Ф. Кенеди – наследник на една от наи-известните политически фамилии в САЩ, чиято кариера върви стремглаво нагоре и вероятно ще го изведе на президентския пост. Брак с една имигрантка би бил неразумен и опасен ход, който семейството му не позволява да направи. Пътищата на Алисия и Джак се разделят, но те никога не забравят онова лято, когато се отдадоха на чувствата си и си разрешиха да се порадват на илюзията, че имат бъдеще. Когато години по-късно се виждат отново, и за двамата е ясно, че белезите на разбитите им сърца винаги ще ги свързват. А освен тях споделят и една тайна, по-голяма от всички планове и амбиции.

“Лятото, когато срещнах Джак” от Мишел Гейбъл е идеалната комбинация между художествена измислица и биографични факти – нещо, което авторката е превърнала в своя запазена марка. Макар и по-многословна книгата е интересна, четивна и доста любопитна, защото създава усещането, че осигурява на читателя специален достъп до тайните на една от най-известните и коментирани фигури в американската история – президента Кенеди. А междувременно четем и вдъхновяващата лична история на Алисия Дар, която се изправя пред редица изпитания. Преодолява ги благодарение на собствените си принципи, на силата на характера, на амбицията и упоритостта й да избяга от тайните на миналото и да сбъдне американската мечта. Въпреки че през повечето време следим как се развива връзката й с един от най-обичаните политици на САЩ,  “Лятото, когато срещнах Джак” не залита по романтичния жанр, а се фокусира върху живота на самата героиня.

Да си призная, за пръв път чета книга, в която семейство Кенеди не са идеализирани. Задкулисни игри, интриги, изневери и лъжи съпътстват живота на всеки от членовете на фамилията. Интересно как предразсъдъците към имигрантския произход на Алисия се вписват на фона на актуалната картина от Америка днес. Какво е бъдещето на един имигрант в САЩ? До каква степен може да се издигне и да бъде приет? Очевидно борбата отпреди близо 60 години продължава и днес.

От разказаното в книгата не съм сигурна, че Алисия Дар наистина е била жената за Джак. Харесах героинята й – отстояваше позициите си, запази достойнството си, не се поддаде на провокациите на богатите и не забрави дългия път, който е извървяла през годините. Допускаше грешки, но не позволяваше те да диктуват бъдещето й, а се учеше от тях. А когато беше с Джак, я виждахме нежна, крехка, уязвима. Контрастът между слабостта на единия и силата на другия бе повече от ясен и докато Алис впечатляваше с класа, чар и интелект, независимо от компанията и средата,  то увереността и категоричността на Джак бе запазена единствено за политическата сцена. Хипотезите как са се доразвили отношенията им, дали наистина е имало замесено дете и каква е била ролята на Джаки Кенеди внасяха допълнително напрежение и интрига в и без това интригуващия сюжет.

Накратко, “Лятото, когато срещнах Джак” от Мишел Гейбъл предлага всичко, което търсите в един добър роман за горещите месеци – отлично написана история, повлияна от реални факти, запомнящи се герои, наситен емоционален заряд на една невъзможна любов, а дълго след като сте я приключили, ще си задавате въпроса “какво би станало, ако?”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.