“Природата на звяра” – Луиз Пени

by Хриси

За романите на Луиз Пени бях слушала много. Сравняваха авторката със съвременната Агата Кристи и предполагам, че има защо. Все пак Луиз Пени е единствената в света седемкратна носителка на наградата “Агата Кристи” – приз, който се връчва на големите майстори в криминалния жанр. Не съм чела всички книги от поредицата с разследванията на инспектор Гамаш, но тези които съм отметнала са ме оставили с повече от добри впечатления. Безспорно обаче “Природата на звяра” се превърна в мой фаворит и сега ще обясня защо.

“Природата на звяра”:

  • Автор: Луиз Пени
  • Жанр: Криминален
  • Страници: 456
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Софтпрес

Добре дошли в Трите бора – красиво селце в провинция Квебек, Канада. Спокойствие и уединение са две от най-ценните неща, които жителите му откриват, в това число и пенсиониралият се инспектор Арман Гамаш. Всеки ден той си повтаря, че е взел правилното решение да прекрати службата си, но това не означава, че съмнението не се прокрадва някъде като сянка в мислите му. Дали наистина Гамаш е създаден за този хармоничен и безоблачен живот? Няма и да разберем, защото селцето е разтърсено от трагедия. Деветгодишният Лоран Лепаж има развита фантазия и непрекъснато разказва за чудовища, извънземни и фантастични създания в гората, но съдбата слага край на неговите шантави истории. Дали става въпрос за нещастен случай, както всички смятат, или инспектор Гамаш е прав да проучва всеки детайл от инцидента с  момчето? Преди много години едно чудовище е посетило Трите бора, сега се е завърнало и застрашава живота на всички. Някой трябва да го спре.

“Природата на звяра” е заплетена криминална история, която впечатлява със сложен сюжет, увличащ и въздействащ, както и с дълбокия психологизъм на образите – не само главните, но и второстепенните. История, която те примамва с типичната за Трите бора идилична атмосфера, но рязко сменя градусите на компаса и тръгва в посока, в която читателят не е предполагал.  Значително по-динамична от “Дългият път към дома” (предишната книга от поредицата), тук всяка глава крие неочакван обрат или ключова улика, която може да помогне на Гамаш и неговите (по)читатели да разнищят случая.

Всъщност, това, с което според мен се отличава “Природата на звяра” от повечето романи на Луиз Пени, е мащабите, с които авторката работи тук. Не че преди не е напускала границите на красивото канадско селце, но тук преплита връзки, които обединяват минало и настояще, скъсява дистанции, повдига въпроси от глобално значение. Без проблем обаче минава от макро на микрониво, като анализира вътрешния свят, противоречията и дилемите, които разкъсват героите, и директно пита четящия, дали наистина вярва, че човек може да избяга от собствената си природа. Внимавам да не издавам много от историята, защото в криминалните романи най-малката подсказка може да развали удоволствието от четенето.

Една от причините хората да харесват романите на Луиз Пени са героите в нейните истории и възможността да станеш част от една малка и сплотена общност, каквато представляват жителите на Трите бора. Интересното е, че в тях откриваме микс от гостоприемство, добронамереност и нотки на загадъчност – всеки си има своята лична история, която обяснява привичките и странностите му, но и която не обича да разгласява твърде много. Луиз Пени някак успява да предаде на читателя усещането, че му доверява специална тайна и рязко скъсява дистанцията между нея, четящия и образите, с които го среща.

Разбира се, “звездата” в романите е инспектор Гамаш, който ме впечатли със съвършената си интуиция, прозорливост, наблюдателност и принципност. Гамаш е герой, който не изпада в излишно многословие, но не пази и тайните за себе си, като по този начин позволява и на нас да участваме редом с него в разследването. Ако това е първата ви среща с него, ще го харесате, убедена съм!

Накратко, ако вече сте чели другите книги на Луиз Пени, то със сигурност ще оцените високо “Природата на звяра”,  защото авторката за пореден път надскача себе си, а в случай, че сега се запознавате с творчеството й, вероятно поставяте началото на едно голямо и вълнуващо книжно приключение!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.