“Просто любов” – Джесика Парк

Ако сте харесали “180 секунди” от Джесика Парк, то в “Просто любов” ще се влюбите. Неизбежно е. Джесика Парк е постигнала съвършения баланс между завладяващ сюжет, история със силен емоционален заряд и герои, които мечтаеш да срещнеш на живо.

“Просто любов”:

  • Автор: Джесика Парк
  • Жанр: YA, тийн литература, романтика
  • Страници: 380
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Издателство: ICU

Джули Сийгъл пристига в Бостън с идеята, че я очаква най-вълнуващата и емоционална първа година в колежа. Донякъде е права, макар стартът да е по-необичаен, след като остава на улицата, защото са й дали фалшив адрес за квартирата й. За неин късмет в Бостън живее съквартирантката на майка й от нейните колежански години и е готова веднага да подаде ръка на “бездомната” Джули. Момичето се мести в дома на семейство Уоткинс – гостоприемни и усмихнати хора, които си имат своите странности. Родителите Ерин и Роджър са работохолици и непрекъснато отсъстват заради професионални ангажименти, Мат е гейният, който непрекъснато учи, но определено трудно общува с останалите, Селесте е малката му сестра – срамежливо 13-годишно момиче, което не може да излиза само и навсякъде разнася картонено копие на по-големия си брат. Фин е забавният в семейство Уоткинс – авантюристът, пътешественикът, който Джули още не е имала честта да срещне на живо, но пък опознава чрез поредица от мейли и чатове. И все пак тя усеща, че има нещо, което пропуска в цялата картина. Нещо, което не й казват, а тя е решена да открие и да сложи в ред. 

Наскоро ме попитаха коя е последната книга, която не съм пуснала до последната й страница. Ами ето я в целия й блясък – “Просто любов” от Джесика Парк ме държа в плен до самия финал. Една много сърдечна и емоционална история за семейството, прошката и любовта, за приятелството и подкрепата, за странностите и тайните, които всички имат, за истините, които ни плашат, но и освобождават. Книга, която може да те разсмее и трогне до сълзи, с любопитни и плътни образи, с чиито радости и тревоги заживяваш и ти. Въздействаща, приятно сладка и безкрайно интересна, “Просто любов” несъмнено се нарежда сред любимите ми заглавия.

“Просто любов” има по нещо за всеки читател. На пръв поглед е класическа YA история за момиче, което отива в колежа и се сблъсква с предизвикателствата на живия живот, а междувременно открива сродната си душа. Разбира се, мнозина биха зачислили книгата към романтичния жанр, тъй като разказва за началото на една голяма любов, родила се между редовете на няколко изпратени мейла. Джули среща момчето на своите мечти – това, което я разсмива и разбира, подкрепя и обича и е винаги до нея, дори тя да не го осъзнава. За да поддържа интригата, авторката е вмъкнала и загадка – какво се е случило със семейство Уоткинс и каква е тайната, която всички толкова ревностно пазят, това научаваме едва към края на романа (признавам, че аз имах предположения по-рано и те се оказаха верни). Бих казала, че историята на Джули има и елемент на себепознание, тъй като в опитите си да върне уюта и разбирателствотото и да превърне богата къща в дом, тя самата се бори със собствени страхове и разочарования.

Но преди всичко за мен “Просто любов” е роман за семейството – бях впечатлена от отдадеността и лоялността на Мат към сестра му, съчувствах на Ерин и Роджър за болката, която носят като родители, вълнувах се за всяко изпитание, което Селесте преодоляваше и се възхищавах на силата й да се бори по свой начин. А Фин беше слънчевият лъч, който усмихваше мрачните и сериозни лица в къщата. Хареса ми, че имах възможност да проследя трансформацията, през която преминаха, и да видя как с обич и постоянство едни наглед прекършени връзки успяват да се излекуват от стартите рани.

Джесика Парк умее да разказва увлекателно и да предава дълбочината на емоциите, които героите й чувстват. Образите й са изключително интересни и със сигурност ще откриете любимец сред тях. Аз определено симпатизирах на Мат и съм убедена, че фен клубът му тепърва ще расте. До голяма степен неговият герой е и най-сложен, защото се бори с противоречиви емоции, а ние като читатели имаме привилегията да го опознаем по-отблизо и да видим различните страни на характера му.

И не на последно място, “Просто любов” е роман за прошката, която ни позволява да продължим напред, носейки скъпия спомен за миналото, но без да му позволяваме да контролира живота ни.

“Просто любов” е от онези книги, които обикваш. Толкова е просто – трябва само да отгърнеш първата страница и да се потопиш в историята. Останалото е любов.

Related posts

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър

“Аталанта” – Дженифър Сейнт

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали