Препоръки за ПроЛетен базар на книгата 2020 г.

by Хриси

След толкова объркани и необичайни няколко месеца, ПроЛетният базар на книгата е онази щипка нормалност, от която се нуждаем. Да се обградим от книги, да разговаряме с други читатели и да се заредим с книжно вдъхновение е лекарство, което със сигурност повдига духа и дава нова перспектива. Ето кои са моите препоръки за тазгодишния ПроЛетен базар на книгата!

“Софтпрес” – шатра 16

Тук ще ви очаквам и аз! С радост ще си поговоря с вас за книжните ни открития, ще ви разкажа по нещо за новите издания, както и ще споделя препоръки за други мои любимци. Ако сте в настроение за нещо по-леко и романтично за лятото, тогава трябва да се запознаете с Франки Роуз от “По книгата ще ме познаеш”, която си търси половинка със сродни читателски предпочитания. Тези, които са тръгнали на лов за мистерии, могат да се разходят в Трите бора и заедно с инспектор Арман Гамаш да научат повече за “Природата на звяра”.

Тук ще намерите и една от най-любимите ми автобиографични книги – “Моята история” на Мишел Обама, както и една от моите книги-фаворити от български автори – “Утре” от Александър Станков и Радостина А. Ангелова (книгата е включена и в юлската кутия на DiceBox). А за читателите, които още пазят детето в себе си, има чудесни вълшебни истории като “Срещи с вълшебни създания” от Цвета Петрова – очакваме книгата на 26.06. Но ако трябва да препоръчам само една книга на “Софтпрес”, която да си купите от този базар, то това ще е “Мирис на смърт” от Саймън Бекет – уникален трилър, който в никакъв случай не бива да пропускате!

“Сиела” – шатра 15

За Пролетния базар издателство “Сиела” подготви няколко ваканционни романа, които лично смятам да тествам. Дотогава обаче залагам на вече “проверени” книги и ви препоръчвам “Фонтани на мълчанието” от Рута Сепетис – завладяващ исторически роман, който ни връща в Испания по време на управлението на Франко. “Приспивна песен в Аушвиц” определено не навява асоциации за лятно четиво, но пък разказва историята на една жена, която доброволно прекрачва зловещите порти на лагера на смъртта, за да опази децата си. За тези, които са на романтична вълна, подходящи са романите на Л.Дж. Шен – лично аз харесвам “В случай на чудо”. И задължително не си тръгвайте от шатрата без “Приказка за Долната земя” от Ирена Първанова – нов детски роман, в който по прекрасен начин се преплитат някои от най-емблематичните български народни приказки.

“Хермес” – шатра 4

Отбийте се на шатра , където ви очакват и книгите на издателство “Хермес”. Съвсем наскоро прочетох “Всички цветя в Париж” от Сара Джио и тя определено е моят фаворит сред новите им заглавия – много нежна и емоционална история, която ни среща с две интересни жени, живяли по различно време в един и същи апартамент. Книгите на Мануела Инуса са чудесни кандидати за летни книжни забежки – “Магазинчето за шоколад и мечти” ми хареса една идея повече от “Магазинчето за чай и щастие”. Доза “оптимизъм” и любопитни разсъждения ще откриете във втората книга на Марк Менсън – “Всичко е прецакано”.  Аз пък ще се отбия през шатрата, за да си взема новия роман на Джени Хейл – “Лято край Брега на светулките”.

“Кръгозор” – шатра Б, щанд 202

Незабравими и вълнуващи истории ще откриете и на щанда на издателство “Кръгозор”. От по-новите заглавия препоръчвам “Рецепта за перфектна съпруга” от Карма Браун – една книга за взаимоотношенията в брака, за неоправданите и измамни очаквания, за компромисите, които ни отдалечават от щастието. По време на карантината прочетох “Всичко започна в книжарничката на Хюго” и ако случайно като мен сте я пропуснали, задължително поправете тази грешка – много приятна история, която ни припомня, че книгите наистина са способни да променят живота ни. Идеална за летните месеци е “Парфюмеристката от Монако”, в която четем за раждането на една голяма любов между собственичка на малка парфюмерия и един фотограф, а на заден план следим как се развива връзката между прочутата Грейс Кели и принца на Монако.  Аз ще мина за новата книга на Диего Галдино “Брегът на костенурките”, чиято корица мога да съзерцавам влюбено цял ден.

“Ибис” – шатра В, щанд 303

Романтичното лято би било невъзможно без книгите на издателство “Ибис”, които откриваме на щанд . Там трябва да ни посрещне новия роман на Колийн Хувър – “Премълчани истини”, посветен на една забранена любов, но и на онези незабравими вълнения, които придружават първото влюбване. Ще се смеете до сълзи с “Тайният мъжки клуб за любовни романи”, в който главният герой се опитва да спаси брака си, като прилага съвети от романтична книга, избрана за заглавие на месеца в таен читателски клуб, основан от мъже. Лято и любов, слънце и сладолед – има от всичко в “Любов и джелато”, както и бонус – разходка из най-красивите места във Флоренция.

“Ера” – шатра Б, щанд 220

Още като погледна кориците на някои от книгите на издателство “Ера” и се настройвам за лято и ваканция. “Целувката, която спря дъжда” е от романите, които не признават граници и понасят читателя на незабравимо и емоционално пътуване из някои от най-красивите къчета на света. “Тюркоазени лъчи и ароматно вино” пък са вашият билет за Прованс. От страниците й ухае на лавандула и романтика, а историята коментира сложните взаимоотношения в брака и в едно семейство. Ако обаче трябва да си тръгнете само с една книга от щанд 220, тогава горещо препоръчвам новия роман на Джо Томас – “Четири шепи любов”, за който ще ви разказвам в ревю тази седмица.

ICU – шатра 16

С издателство ICU ще сме съквартиранти и това много ме радва, защото точно тази седмица очаквам от тях една книга, която не може да не обикнеш. “Просто любов” от Джесика Парк е една наистина разкошна история, в която се говори за “нормалността” в семействата, за справянето с тежките загуби, за любовта и страха да й се разкриеш напълно. Ако още не сте чели другата книга на Джесика Парк – “180 секунди”, тъкмо имате възможност да поправите този пропуск, защото е също толкова добра. И да не забравяме едно от най-популярните заглавия за литературната 2020 г. – “Изхвърлени в Америка”. Книга за силата на духа, за смелостта да се бориш, история за любовта и скръбта, за отмъщението и омразата, разказ за надеждата.

Не забравяйте да се отбиете също и при:

  • “Orange Books” – шатра В, щанд 313, за да се сдобиете с истински книжни съкровища като “Тайните, които не разкрихме”, “Остани с мен”, “Берлинска любовна песен” и, разбира се, картите от “Царски пищов”, за които ви говорих наскоро.
  • “Емас” – шатра 1, където ще намерите всички книги от поредицата “Музи, която аз харесвам. Още не съм довършила “Истинската лейди Чатърли”, а гледам, че вече е излязла историята на Марлене Дитрих и “Марлене в търсене на любовта”.
  • “Мармот” – шатра А, щанд 122, за да накупите прекрасни детски издания като “Слончето, което искаше да лети”, “Кой живее тук?” и “Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа”.
  • “Рива” – шатра А, щанд 104, за да си вземете “Пътят на Силка” – втория роман на Хедър Морис, който ви обещавам, че ще ви е по-интересен от “Татуировчикът от Аушвиц”.
  • “Изток-Запад” – шатра Б, щанд 200, за да си купите “Библиотекарката от Аушвиц” – един от най-добрите романи за войната и за лагера на смъртта, вдъхновен от действителни лица и написан по реални случки и събития.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.