“Рецепта за перфектна съпруга” – Карма Браун

by Хриси

Съвършен брак, перфектна съпруга, идеални хора – нереалистични фантазии, които мътят водата на собственото ни щастие. “Рецепта за перфектна съпруга” от Карма Браун развенчава тези митове и напомня, че човек винаги има избор – дали да подчинява живота си на една фалшива идея, или да се вслушва в сърцето си и да бъде в хармония с всичките си перфектни несъвършенства.

“Рецепта за перфектна съпруга”:

  • Автор: Карма Браун
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 312
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Кръгозор

Алис и Нейт са женени от година. По негово желание двамата заменят апартамента в Ню Йорк с красива старинна къща в предградията – там бъдещите им деца ще се чувстват по-щастливи и свободни. Товарът на очакванията, които Нейт е прехвърлил на Алис, я провокира да не споделя с него всичко, което я тревожи – от факта дали е готова за деца, до новината, че са я освободили от работа. Затова пък избира да каже, че ще пише книга. И докато търси вдъхновение и опознава новия дом, в мазето тя намира стари списания за домакини, готварска книга с бележки и писма от предишната собственичка, в които тя споделя своите най-съкровени тайни. Нели е отлична домакиня – приготвя най-вкусните ястия, организира най-добрите вечери, градината й винаги е пълна с разкошни цветя. В очите на другите тя е “перфектната съпруга”.  Но зад щастливата фасада се крие една тъжна и мрачна истина. Коя е Нели? Коя е Алис? Въпроси, на които само те могат да дадат отговор… 

Започвам ревюто на “Рецепта за перфектна съпруга” от Карма Браун с едно важно уточнение –  това не е поредният чиклит роман, завършващ с картина на щастливия брачен живот, обилно полят с розов филтър. Не, това е книга за взаимоотношенията в брака, за доверието и комуникацията като стабилна основа за една връзка, за сблъсъка между очаквания и реалност, за компромисите, които си струва да направим, и тези, които малко по малко крадат от нас. История за избора, който всеки има – как и с кого да прекара живота си, за съвършенството като мит, който вирее и до днес (особено в социалните мрежи).

Увлекателна, откровена и прочувствена, “Рецепта за перфектна съпруга” се гмурка още по-надълбоко и поставя акцент върху очакванията към жените да бъдат идеални майки и домакини и да пренебрегнат собствените си нужди и разбирания за щастие в името на перфектното семейство – тенденция от 50-те години, която се повтаря и днес. Разказвайки историите на две героини от различни времеви периоди, Карма Браун прави отлична съпоставка между ролята на жената преди и сега. Едновременно с това преплита сериозни теми като домашно насилие и правото на всеки човек сам да решава кое е най-добре за собственото му тяло. Говори се още за готовността да станеш родител, за притесненията и колебанията, за необходимостта да отгледаш детето си в сигурна и спокойна среда. А едно от най-големите предимства на романа е, че балансира сериозността на темите с разчупен сюжет и умело писане от страна на авторката.

Всъщност много неща ми допаднаха в “Рецепта за перфектна съпруга” – бележките в началото на всяка глава, датиращи от 50-те години, които иронизираха възприемането на жената единствено като длъжна да служи и угажда на мъжа; нотките на загадъчност и натрупването на напрежение в историята на Нели (героинята от миналото); вътрешните терзания на Алис, която се опасяваше, че със съпруга й гледат в различни посоки. И разбира се, рецептите, които бяха вмъкнати между двете истории и които мисля да тествам. Хареса ми и цялостното послание на книгата. Без да налага агресивно и директно идеята за еманципираната жена, Карма Браун набляга на възприемането на жената като борбена и силна. Тази, която контролира посоката на живота й.

Що се отнася до двете героини, определено Нели ми беше по-симпатична и интересна като образ. Правеше всичко с любов – особено готвенето и градинарството, и страстта й към тях беше повече от заразителна.  Алис ми се стори малко по-хаотична, дилемите й определено дават отражение върху възприемането й от страна на читателя като по-неуверена и неориентирана, но пък при нея се наблюдава израстване. Ако в началото бе избрала ролята на съпруга, която е склонна на множество компромиси в името на семейното щастие, то в края се бе научила да отстоява позицията си и да зачита собствените си нужди.

Намирам “Рецепта за перфектна съпруга” за завладяваща, интересна, докосваща история с щипка загадъчност и нотки на провокативност, които я отличават от масовите дамски романи. А Нели и Алис са чудесна компания, която не искате да пропускате!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.