5 биографии на жени, от които има какво да научим

by Хриси

Ако романите са нашият книжен психотерапевт, който ни осигурява емоционален отдушник, то нехудожествената литература, и по-конкретно биографиите са учителят, който ни помага да бъдем по-добри и изнася урока с нагледни примери. Реших да споделя за 5 биографии на жени, от които мисля, че има какво да научим.

“Неудържима. Моят живот досега” – Мария Шарапова

Историята на Мария Шарапова беше сред първите книги, които отразих в блога и една от тези, които са оказали най-голямо влияние върху мен като личност. Да четеш за упоритостта, волята, отдадеността и всичкия труд, който тенисистката е полагала през годините, определено ти действа мотивиращо и отключва амбициозната ти страна. Главният урок на Маша – никоя победа не идва даром и всеки успех трябва да се извоюва. Със своята автобиография тя ни учи да разчитаме не на друг, а преди всичко на себе си – да бъдем своя най-голям критик и най-верен фен, ако наистина искаме да успеем.

“Моята история” – Мишел Обама

Автобиографията на бившата първа дама на САЩ се превърна в една от най-любимите ми книги. Безкрайно откровена, истинска, човешка и именно по тази причина толкова въздействаща, личната история на Мишел Обама е ценен съветник и източник на вдъхновение за всеки, докоснал се до нея. Разказва за дългия път, който е извървяла от бедния квартал в Чикаго до Белия дом и най-вече до сърцата на хората – без излишна суета и превзетост. Урокът на Мишел Обама – всеки глас има значение, затова не се страхувай да използваш своя! Една от най-обичаните първи дами на САЩ насърчава читателите да водят здравословен и пълноценен начин на живот, да си поставят високи цели и да работят усърдно за тях, да подреждат приоритетите си и да не забравят колко е важно семейството!

“Всичко, което съм” – Деми Мур

Макар да бях гледала не един и два филма с Деми Мур, не бях запозната с личната й история. Животът да една от най-популярните актриси в Холивуд съвсем не е бил толкова лъскав и розов, колкото го виждаме, докато минава по червения килим. Травмиращи спомени от детството и юношеството, сложните отношения с майка й, обърканата й ценностна система и разминаванията в любовта оказват сериозно влияние и Деми Мур сама признава, че е допускала много грешки. Но тук идва нейният урок – никога не е късно да отвориш нова страница, да се помириш с демоните си, да простиш на другите и най-вече на себе си, за да продължиш напред.

“Даяна. Нейната истинска история от първо лице” – Андрю Мортън

Дори години след смъртта си, Даяна продължава да е принцесата на народа, кралицата на хорските сърца. Биографията й е написана от Андрю Мортън и е базирана на интервюта с нея, в които принцесата разказва от първо лице какво е да си член на британската кралска фамилия. От книгата научаваме много детайли за Даяна преди, по време и отвъд границите на двореца, но най-вече разбираме, че не бива да правим компромис със собственото ни щастие. Животът е твърде кратък, за да го живеем без любов и в примирение.

“Да се осмелиш да шофираш” – Манал Ал-Шариф

Ако гореизброените имена попадат в списъка с най-известни и влиятелни личности по света, то Манал Ал-Шариф съвсем не търси популярност, още по-малко приема себе си като звезда. И в същото време постиженията й струват повече от златните медали на Мария Шарапова или роклите на Даяна, защото са извоювали безценни права на жените в Саудитска арабия и благодарение на тях всеки ден се прави по една малка стъпка в правилната посока – към свободата на личността, независимо от пола и религията. Урокът на Манал – да се бориш! Срещу предразсъдъците, срещу статуквото, срещу системата, защото само така се постига промяна.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.