“Детският влак” – Виола Ардоне

by Хриси

“Детският влак” от Виола Ардоне е роман, вдъхновен от действителни събития. Действието се развива година след края на ВСВ, когато хиляди семейства от Южна Италия се опитват да изградят наново живота си. Сред оцелелите е и Америго – едно от многото деца, на които им се е наложило да пораснат преждевременно.

“Детският влак”:

  • Автор: Виола Ардоне
  • Жанр: Исторически роман
  • Страници: 256
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Издателство: Обсидиан

1946 г. е труден период за Италия. От една страна, изправена пред предизвикателството да се съвземе след края на войната, тя оставя зад гърба си фашисткия режим, но от друга, трябва да избере посоката на своето политическо развитие и да притегли обещанията на демократичната и на комунистическата партия. Докато държавата се лута в избора си, хората в южните част тънат в бедност. Седемгодишният Америго обикаля улиците на Неапол, но не да играе, а да изкарва прехраната си. Момчето живее със своята майка, която носи тежкия товар на депресията, не познава баща си и се е научил да не вирее в облаците. Заедно с още седемдесет хиляди деца Америго е включен към програма, която подава ръка на най-бедните. Той прекарва няколко месеца в приемно семейство от Северна Италия, което му показва един съвършено различен свят и завинаги белязва живота му. Близо 40 години по-късно Америго е известен цигулар, който се връща в родния дом, натоварен със спомени, купища въпроси и горчивия вкус на чувството за вина. Дали ще намери отговорите и спасението, което винаги е търсил?

“Детският влак” от Виола Ардоне е трогателна, емоционална, чистосърдечна история, изпълнена с невинността и наивността на детството, но и с тревогите и грабежите на едно смутно време, каквото представляват годините след края на Втората световна война. Романът ни среща с Америго – едно дете, разкъсвано между чувството за дълг, надеждата за спасение и мечтата за живот, изпълнен със звуците на любимата цигулка. Заедно с още седемдесет хиляди деца от бедни семейства той е изпратен временно в приемно семейство в Северна Италия, където го посреща един съвършено различен свят от този, в който е свикнал да живее.

Контрастът между бедността на Юга и значително по-добрите условия на Севера е шокиращ, но не той е акцентът в историята. Да четеш за разрива между хората, който политическите обстоятелства налагат, за разрухата, която се е възцарила не само в родния град на Америго, но и в душите на тамошните жители, да копнееш за топлината и уюта на дома, но да не знаеш на какво изпитание ще те подложи съдбата утре, е достатъчно емоционално преживяване. Разказът обаче става още по-въздействащ, когато виждаш всичко през очите на дете.

Товарът, който детският влак носи, тежи тонове. Вагоните са пълни със страховете, въздишките и сълзите на едни объркани малчугани, които не разбират сложните думи, дочути от разговорите на родителите им, но знаят, че нямат друг избор, освен да поемат на това пътуване към неизвестното. Влакът се носи по релсите, теглен от добрите намерения, неосъществените стремежи и големите амбиции на посрещачите в единия край, тласкан е напред от угризенията на родителите, че не могат да предложат по-добър живот на децата си.  Америго е от късметлиите, които попадат в любяща и грижовна среда и за пръв път той си позволява да гледа напред, да мисли в бъдеще време. Чувството му за дълг, лоялността към родния край и обичта към майка му обаче не позволяват на душата му да полети свободно и сякаш границата между северна и южна Италия се е настанила в сърцето му и той не знае как да съедини двете половини.

“Детският влак” до голяма степен е посветена за отношенията между родител и дете, на разминаванията и противоречията между двете страни, на очакванията, които понякога остават неоправдани. Историята на Америго е е меланхолична и трудна – не е нещо, което четеш между другото за разпускане. Искаше ми се да прочета малко повече за годините между детството и зрелостта, да науча още нещо за майка му, за да я разбера по-добре. Това, което извлякох от книгата като родител, беше урок по благодарност. Благодарност, че не ми се налага да се изправям пред решението, което майките на тези седемдесет хиляди деца като Америго е трябвало да вземат.

Накратко, “Детският влак” е историята на едно необикновено момче с обикновени копнежи – да бъде обичано, да се чувства желано и да намери някой, който да оцени неговата най-красива мелодия.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.