Избрани книги за юни 2020 г.

by Хриси

Толкова се радвам, че отново имам какво да споделя в тази рубрика! Че влизам в книжарницата и на масата с нови заглавия ме посрещат обещаващи истории, на които не мога да устоя. Бързам да споделя кои са избраните книги за юни 2020 г.

“Страх. Доналд Тръмп в Белия дом” – Боб Удъурд

“Страх. Доналд Тръмп в Белия дом” от Боб Удъурд е журналистическа книга, която отдавна заглеждам. Доста дълго време се шумеше около нея и заглавието държеше водещи позиции в различни книжни класации. Книгата е посветена не само на личността Доналд Тръмп, но и на явлението. Как се отразява на вътрешната и външа американска политика, какво се случи на изборите, защо някои от близките кръг на Тръмп се притесняват от импулсивния му характер. “Страх. Доналд Тръмп в Белия дом” от Боб Удъурд е вече по книжарниците.

“Природата на звяра” – Луиз Пени

Ако сте почитатели на романите на Луиз Пени, то най-вероятно вече сте отпразнували новината за новата книга за инспектор Гамаш. Ако пък за пръв път чувате за тази поредица, тогава се пригответе за пристрастяващо четене. Елате в китното селце Трите бора, в което всички се познават и си помагат. Цари идилия, хармония и разбирателство, но това е само привидно, защото за пореден път селцето е разтърсено от мистериозен случай. Инспектор Гамаш е човек с брилянтен ум, наблюдателен и прозорлив, той успява да разреши и най-заплетените загадки, а тази в “Природата на звяра” определено не е от лесните. Книгата е номер 11 от поредицата и макар да е по-добре да започнете от самото начало, като човек, който не е следвал поредността на романите, мога да ви гарантирам, че ще харесате “Природата на звяра” и без предварителна подготовка просто защото е един чудесен криминален роман в стил Агата Кристи.

“Марлене в търсене на любовта” – Кристофър Гортнър

Поредицата “Музи” на издателство Емас се увеличава с още една книга – този път посветена на Марлене Дитрих. Машината на времето ни връща в Берлин през 20-те години на миналия век, когато се раждат големите звезди на киното и музикалната сцена. Сред тях е темпераментата, талантливата и изключително красивата Марлене и Кристофър Гортнър ни кани да проследим нейното вълнуващо пътуване към славата. “Марлене в търсене на любовта” трябва да е по книжарниците от 3 юни.

“Заобиколени от идиоти” – Томас Ериксон

“Заобиколени от идиоти” беше една от книгите на издателство Хермес, към която проявявах откровено любопитство и мислих да прочета още през март, когато първоначално бе планирано тя да се появи на книжния пазар. Макар и с малко закъснение заради извънредните обстоятелства това интригуващо четиво скоро ще е в ръцете ми. Книгата спада към категория “нехудожествена литература” и в нея Томас Ериксон анализира четири основни типа поведение и ни дава насоки как да разбираме и общуваме с представителите на отделните групи. “Заобиколени от идиоти” излиза на 9 юни.

“Четири шепи любов” – Джо Томас

Преди няколко месеца четох “Среща под звездите” от Джо Томас и останах с положителни впечатления от авторката, затова със сигурност ще искам да хвърля едно око на “Четири шепи любов”. В нея се разказва за Рути – млада жена, която в резултат на една обилно полята с просеко нощ прави оферта за мечтаната къща в градче в Южна Италия. Нещо повече – офертата е приета и Рути става горда собственичка на красивия дом с маслиновата горичка към него, макар да няма никаква идея как да се грижи за нея. Обещание за ново начало и щастлив живот – дали наистина е толкова просто? “Четири шепи любов” от Джо Томас на издателство Ера трябва да е на книжния пазар от 16 юни.

“Лято край Брега на светулките” – Джени Хейл

Джени Хейл пише леки и приятни истории, които са чудесна компания за лежерен следобед. Макар да харесвам една идея повече коледните й книги, с удоволствие смятам да си почина с “Лято на Брега на светулките”. В нея  се разказва за 30-годишна жена на име Хали, която наследява къщата на любимата й леля. Постройката се намира на брега на морето и събира скъпи спомени от детството на Хали. Но за да получи наследството, тя трябва да изпълни списъка с наивни мечти, който е съставила като малка и който отдавна е изоставила в миналото. “Лято край Брега на светулките” от Джени Хейл на издателство Хермес излиза на 26 юни.

“Пътят на Силка” – Хедър Морис

Хедър Морис бе едно от най-споменаваното име в групите за четящи през последните месеци. “Татуировчикът от Аушвиц” предизвика серия от читателски дискусии – някои много харесаха историята на Лали Соколов, докато други я намираха за прекалено семпла. Тъй като аз бях от почитателите, нямах търпение да прочета следващата книга на авторката, посветена на Силка. “Пътят на Силка” беше първата книга, която прочетох за 2020 г. По-различна е не само защото ни отвежда в Сибир, но и защото в основата й лежи една морална дилема, която всеки би тълкувал различно. Повече за “Пътят на Силка” може да прочетете в блога.

“Sex and Vanity” – Кевин Куан

Трилогията “Луди богаташи” от Кевин Куан е сред любимите ми поредици. Страшно много харесвам как пише авторът – с нотки на ирония и сарказъм, разнищвайки един по един пороците на съвременния богаташки елит. В “Sex and Vanity”  Кевин Куан отново се фокусира върху сблъсъка на култури, върху пренебрежението и предразсъдъците, с които снобите подхождат към “простосмъртните”. Но за разлика от предишните книги, тук сме свидетели на love-hate отношения между главните герои, а историята обещава да е по-бурна и страстна. “Sex and Vanity” излиза на английски на 30 юни.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.