Избрани книги за май 2020 г. и още 6 идеи какво да прочетете този месец

by Хриси

Предвид необичайната ситуация, в която се намираме, реших да комбинирам избраните книги за май 2020 г. с малко литературно предизвикателство, което включва още няколко идеи какво може да прочетете този месец. Крайната цел си избирате вие, а ако искате, включете се в Клуба на книгохолика, където ще споделя на кои три от изброените тук съм се спряла.

Нова книга от май 2020 г.

Макар и по-малко, нови книги за май 2020 г. все пак има!

Най-много се вълнувам за “Просто любов” от Джесика Парк – разкошна е книгата, горещо я препоръчвам и нямам търпение да излезе на български, за да стигне до повече читатели у нас. На теория се води по-младежка, но ви гарантирам, че е подходяща за всяка възраст и няма да ви разочарова. Накратко, едно момиче отива да живее в семейство, което изглежда напълно нормално, но всъщност си има своите странности и пази ревностно тайните си. Малко по малко нашата героиня сглобява пъзела като междувременно им помага да излязат от ролята на съквартиранти и да превърнат голямата къща в дом, а някъде по пътя едно момче открадва сърцето й.

Забелязах, че от “Изток-Запад” имат планирана нова книга от поредицата “Красноглед” – “Библиотекарката от Аушвиц” от Антоние Атурбе. Романът е вдъхновен от истинската история на Дита Полахова, четиринайсетгодишно чешко момиче, депортирано с родителите си в концентрационния лагер „Аушвиц“, където става пазителка на тайната библиотека от 8 стари книги, които вдъхват сили и надежда на затворниците и на самата нея.

“Аз. Елтън Джон” – от издателство “Прозорец” обявиха, че автобиографията на един от най-великите певци е поела към печатницата, така че я чакаме в най-скоро време. Гледах “Рокетмен” и макар филмът да ми беше интересен и да ми хареса като цяло, имам усещането, че книгата ще ми задържи вниманието повече, затова я чакам с нетърпение.

Георги Господинов също зарадва читателите си с нов роман – книгата “Времеубежище” вече може да бъде закупена онлайн, както и от малкото отворени книжарници. “И ако, „Физика на тъгата“ улови две ключови състояния днес – тъга и емпатия, то сега „Времеубежище“ ни кани да поговорим за света от вчера и света утре.”

Тая надежди, че при един край на извънредното положение ще видим и книги като “Престижен квартал” от Терез Ан Фаулър на издателство Обсидиан – разкошна книга в стил “Малки пожари навсякъде”.

И нека не забравяме, че на 19 май се очаква да излезе на английски най-новата книга на Сюзън Колинс – “The Ballad of Songbirds and Snakes”, която ни връща във времената преди появата на Катнис Евърдийн. Малко ме притеснява фактът, че главният герой ще е младият тогава президент Сноу, но пък злодеите винаги са интересни и комплексни образи – със сигурност ще има с какво да ме изненада.

Книга от български автор

За този месец имам няколко причини да ви препоръчам да четете роман от български автор. Първо, така подкрепяте родните писатели и книгоиздаването у нас – има толкова талантливи автори, които не знаят дали ще имат възможност да правят това, което умеят и обичат най-много след края на извънредното положение. Нека им подадем ръка, както книгите са ни подавали на нас. Второ, винаги съм свързвала май месец с празника на буквите – може би най-обичания национален празник от мен. Струва ми се логично да прочетем поне една книга, писана на български, а не преведена. Трето, примерите за наистина изключителни книги от наши писатели растат непрекъснато, време е да сложим край на скептицизма, с който мнозина подхождат към съвременната българска литература. Подготвила съм публикация с мои любимци, която скоро ще споделя в блога.

Роман, който попада в категорията “Класика”

При голяма част от читателите време за препрочитане на книги няма, защото заглавията, които чакат ред, се трупат и трупат. Факт е, че много от големите класики остават само с прочит от ученическите години, понякога твърде бегъл, а други просто се изплъзват. Сега моментът определено е подходящ да поправим грешката. Коя книга да подберете? Тук вече е относително – може да е роман, който вече сте чели и ви е оставил с топли чувства; да е книга, която смътно си спомняте или пък един от големите примери в литературата, който се срамувате да си признаете, че никога не сте чели.

Роман за Втората световна война

Не, не ви препоръчвам такъв тип книга просто защото стана модерно да четем за Аушвиц, а защото на 9 май празнуваме Деня на Европа –  отбелязваме 75 години от капитулацията на Нацистка Германия и края на една война, която е белязала милиони съдби. Има и нещо друго. Напоследък често сравняват икономическите показатели в различните страни с тези от времето на ВСВ. Нека не забравяме, че светът е преживял много и след като е успял да се съвземе след разрухата, която тогава войната е оставила, то ще намери начин и днес. В блога вече съм ви разказвала за любимите ми романи за Втората световна война, ако си търсите препоръка.

Книга, която е излязла през май 2019 г.

Май месец преди една година – пролетно време, когато можех да се разхождам, без да крия лицето си зад маска. Вълнувах се за традиционния пролетен базар на книгата, който сега ще пропуснем. Болно ми е, защото още след края на Коледния панаир на книгата си представях как отново ще си говоря с хората за новите заглавия, ще се разхождам между отрупаните с нови книги щандове, а за почивка щях да пия кафе пред НДК, препичайки се на слънце. Днес тази фантазия ще си остане точно това – фикция на моето въображение. Но пък нека си представим, че имаме машина на времето и да върнем календара обратно на 05.2019 г. Ако сте пропуснали някоя от книгите, които са излезли тогава, сега може да наваксате – тук ще намерите няколко идеи.

Книга, по която има филм

Напоследък има все повече екранизации на книги, които са се превърнали в бестселъри. Давам няколко примера. В момента има сериал с участието на Рийз Уидърспуун и Кери Уошингтън по романа “Малки пожари навсякъде”. Netflix обявиха, че пускат документален филм за турнето на Мишел Обама във връзка с автобиографията й “Моята история”. Пак при тях ще намерите филма по книгата “Всички наши места”, а на платформата Hulu вече върви екранизацията на “Нормални хора”. Нова филмова версия на “Ема” от Джейн Остин се появи в началото на 2020 г., а лично аз от миналата година съм си набелязала “Къде си, Бернадет?”. Да не забравяме и “Големите малки лъжи” – сериалът по романа на Лиан Мориарти, който стана любим на много зрители, включително и на мен. Може би някъде в списъка с филми за гледане ще откриете и книгата, която да прочетете този май.

Детска книга

Отделете малко време и прочетете една детска книжка. Всички имаме нужда да повярваме отново в магията, в доброто, в чудесата! Какво по-подходящо място за вдъхновение от страниците на вълшебна детска история. Изберете нова книжка като “Птичето и дървото” от Вера Асенова и Свилен Димитров, която ще ви трогне с приказка за приятелството и уникални илюстрации. Или като “Слончето, което искаше да лети” от Лиляна Дворянова, което ни насърчава да мечтаем и да вярваме – в себе си и в мечтите ни. Може да и любима книга от вашите детски години – аз с удоволствие бих се върнала към патилата на Емил от Льонеберя.

1 comment

Райна 04.05.2020 - 17:37

Странни книги…
Що се отнася до новата българска литература, ние с мъжа ми четем в момента разказите на Даниел Богданов и сме приятно изненадани.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.