5 романа, с които да разпуснете след тежък ден

by Хриси

Независимо дали сме в извънредно положение и трябва да си стоим вкъщи, или пък сме се върнали към нормалното ежедневие и сме имали натоварен ден, понякога човек иска просто да се изгуби в някоя лека и приятна история и да ангажира вниманието си с чуждите проблеми, загърбвайки своите. В този ред на мисли ето 5 романа, с които да разпуснете след тежък ден.

“Класически наръчник за любовта” – Кърсти Грийнууд

Комбинацията от винтидж и модерно, от интересна героиня и сериозната тема за ролята на жената в съвременното общество, от приятния стил на Кърси Грийнууд и незаменимото й чувство за хумор – всичко това прави “Класически наръчник за любовта” отличен кандидат за вашата мисия да си починете след дълъг ден.

Джесика Бийм е душата на компанията. Тя е наследила таланта да пише, да бъде оригинална и различна и да разчупва рамките и стереотипите, но въпреки тези свои качества идва момент, когато остава без дом, без работа и без никакви пари. Тогава се обръща за помощ към своята баба, с която никога не се е срещала. Матилда Бийм е била успешен автор, а наръчниците й за добрата жена и домакиня са били хит преди десетилетия. Само че с годините славата я е изоставила и сега тя също се бори да не изгуби дома си. Матилда и Джесика решават, че могат да си помогнат и приемат предложението на голямо издателство да напишат книга как съвременната жена да покори сърцето на избрания от нея мъж, като се позовава на съвети от миналото. Имат и набелязана мишена – най-обсъждания женкар в града. Джесика смята, че е имунизирана срещу чара му, но дали ролята на влюбена кокетка ще й пасне и кога всъщност играта става реалност?

“Магазинчето за шоколад и мечти” – Мануела Инуса

На най-уютната и красива уличка в Оксфорд се намира магазинче за шоколад с приветлива и талантлива собственичка, която те спечелва с гостоприемната си усмивка и вкусните изненади, които е приготвила. В “Магазинчето за шоколад и мечти” се говори за токсичните връзки, от които трябва да се оттървем, и колко е важно да се обичаме такива, каквито сме – с всичките ни недостатъци (и някой друг килограм отгоре).

Кийра е майстор на шоколада и сътворява кулинарни чудеса с него. В кухнята се чувства уверена и силна, но у дома приятелят и Джордан често и напомня за всички недостатъци, върху които има да работи. Дългогодишната им връзка определено е изгубила пламъка си, но Кийра е решена да не се отказва толкова лесно от него и полага огромни усилия да намерят отново пътя един към друг. Но проблемът не е, че двамата са толкова различни, а че вече не гледат в една посока. Освен това чаровният и мистериозен мъж, който се появява веднъж седмично я кара да мечтае за връзка, в която човекът до нея ще я гледа с любов и обожание и ще иска да прекара времето си в нейната компания. Късно ли е да започне отначало?

“Магазинът за цветя на Глори Роуд” – Лорън Дентън

“Магазинът за цветя на Глори Роуд” е сърдечна история за любовта и семейството, за връзката между майка и дъщеря, за разговора между поколенията, за красотата на отделните етапи от живота. Много харесах и трите героини тук – едната е изправена на кръстопът, другата преживява първите си житейски уроци, а третата се е научила да цени всеки миг с близките и да има очи за вълшебствата, които съдбата ни е подготвила.

Джеси Макбрайд оставя един провалек брак зад гърба си и заедно с малката си дъщеря, Евън, се връща в родното си градче, на своята улица – Глори Роуд, където винаги е получавала сигурност, любов, уют. Там е и нейната майка, Гюс, известна със страхотните си пайове. Джеси е успяла да купи жълтата къща близо до майка си и да направи оранжерия и магазин за цветя. Тя не подозира, че им предстои едно вълнуващо лято! 14-годишната Евън учи първия си урок за любовта и за приятелството. Гюс пък е решена да помогне на Джеси не само с магазина, но и в личния живот, като се   опитва да й върне вярата в любовта, особено след като самата тя я среща отново на тази възраст. Джеси е убедена, че влюбването не е на дневен ред при нея, защото е пропиляла шансовете си, може би още преди дори да срещне първия си съпруг. Но неочакваната поява на двама мъже на Глори Роуд я кара да изпитва забравени чувства и изправя сърцето й пред труден избор.

“Тюркоазени лъчи и ароматно вино” – Софи Клеър

Романтика и Прованс – как да устоиш на такова книжно изкушение? “Тюркоазени лъчи и ароматно вино” е разтоварваща история, в която се говори за предизвикателствата в брака, за премълчаваните истини, за сложните отношения в едно семейство. Докато четем как главните герои Люк и Наташа се влюбват за втори път един в друг, се наслаждаваме на уханието на полски цветя и на френското слънце.

Наташа живее в малко селце в Англия и е собственичка на цветарски магазин. Спокойствието на Уилоубрук, щастливите спомени от детството й и удовлетворението от работата са й необходими, за да преживее последната си любов – Люк. Люк и Наташа не са се виждали от три години, когато сърцата и на двамата са били разбити от трагично събитие, затова Нат е изненадана да види бившия си съпруг в цветарницата, при това с шокиращо предложение. Люк така и не е споделил за развода със семейството си, а ето че сега здравето на баща му виси на косъм и той трябва да се прибере в родния дом в Прованс. Да шокира близките си и да изложи на риск живота на Жан-Пиер Дювал е немислимо, затова Люк има оферта за Наташа – да прекара с него две седмици в Прованс, преструвайки се на щастлива съпруга, а в замяна да получи дома, за който цял живот е копняла. 

“Малката пекарна в Бруклин” – Джули Каплин

Романтична, уютна, сърдечна – такава е историята в “Малката пекарна в Бруклин” от Джули Каплин. Историята на Софи и Тод ни припомня, че любовта умее да ни изненадва и идва, когато най-малко очакваме. Докато четем как се развиват техните отношения, се наслаждаваме на енергията на Ню Йорк – градът, който сбъдва мечти.

Софи е кулинарен журналист и пред нея се открива златна възможност – да замине за няколко месеца в Ню Йорк, където да работи за американското издание на списанието, за което иначе пише в Англия. Софи едва ли би приела офертата, ако сърцето й не беше разбито, а вярата й в любовта – тотално срината. Пристигайки в Бруклин, тя се нанася в апартамент над малка пекарна, от която ухае примамливо на пайове и сладкиши. Софи не подозира, че щом прекрачи прага на пекарната, тя ще открие не само кулинарно вдъхновение, но и голямата си любов. 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.