“Тюркоазени лъчи и ароматно вино” – Софи Клеър

by Хриси

Заглеждах “Тюркоазени лъчи и ароматно вино” от Софи Клеър от март месец, когато бе обявено, че ще бъде публикувана книгата. Заради извънредните обстоятелства дебютът й се забави, но съм щастлива, че вече е при мен и прогнозирам, че ще е едно от предпочитаните заглавия за летните месеци.

“Тюркоазени лъчи и ароматно вино”:

  • Автор: Софи Клеър
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 224
  • Година на издаване: 2020 г.
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ера

Наташа живее в малко селце в Англия и е собственичка на цветарски магазин. Спокойствието на Уилоубрук, щастливите спомени от детството й и удовлетворението от работата са й необходими, за да преживее последната си любов – Люк. Люк и Наташа не са се виждали от три години, когато сърцата и на двамата са били разбити от трагично събитие, затова Нат е изненадана да види бившия си съпруг в цветарницата, при това с шокиращо предложение. Люк така и не е споделил за развода със семейството си, а ето че сега здравето на баща му виси на косъм и той трябва да се прибере в родния дом в Прованс. Да шокира близките си и да изложи на риск живота на Жан-Пиер Дювал е немислимо, затова Люк има оферта за Наташа – да прекара с него две седмици в Прованс, преструвайки се на щастлива съпруга, а в замяна да получи дома, за който цял живот е копняла. 

Първоначално мислих да направя само кратко ревю за ‘Тюркоазени лъчи и ароматно вино” от Софи Клеър, но после реших, че ще е по-подредено в този формат. Романът се оказа едно приятно и така жадувано малко бягство от реалността. Чете се бързо не само заради по-скромния обем, но и защото авторката разказва историята на Люк и Наташа по същество, фокусирайки вниманието на читателя върху двойката днес и сега. Романтика, Прованс, аромат на цветя са комбинирани с теми като сложните взаимоотношения в едно семейство, любовта, която получава втори шанс, и предизвикателствата, с коите всеки брак се сблъсква – това срещаме в “Тюркоазени лъчи и ароматно вино”.

Историята представя гледните точки на двамата главни герои – Люк и Наташа. Отбелязвам го като плюс, от една страна, защото опознаваме всеки от образите, от друга – защото следим разминаванията и допирателни по конкретни въпроси. Софи Клеър затвърждава тезата, че за да бъде една връзка успешна, хората в нея трябва да си говорят, вместо да погребват проблемите си и да се преструват, че не са съществували. Обърканата комуникация, тайните и премълчаните истини, болката от една тежка загуба и товарът от миналото, който и двамата герои носят, обричат брака им на провал. Веднъж извадени от рутината и възползвайки се от лековития ефект на времето, Люк и Наташа успяват да видят връзката си в перспектива и да осъзнааят грешките – не само в другия, но и тези, които самите те са допуснали. Посланието е ясно – всеки брак има върхове и спадове, но за да бъдат преодолени предизвикателствата, трябва да се бориш. Бягството не е решение.

Паралелно четем и за сложната връзка на Люк със семейството му – за разминаванията между традиционно и модерно, старо и ново, между възрастните и младото поколние. Фактът, че Люк беше по-загадъчен и затворен образ, внасяше нотки на мистерия, които възбуждаха читателското любопитство. В същото време личеше лоялността и обичта, които той изпитва към близките си и с които те го посрещат. За драмата в семейство Дювал четем на фона на красивите пейзажи на Прованс, наситени с ухания на полски цветя, с вкус на вино и местни гозби. И тук е моментът да споделя, че в края на книгата има включени няколко рецепти от френската кухня, които с удоволствие бих пробвала.

Ако имам забележки към книгата, те са по-скоро свързани с факта, че ми липсваше още малко от историята в началото, когато Люк и Наташа са се запознали, и след това, когато осъзнават, че съдбата е предоставила втори шанс на тяхната любов. Фрагментите, които изникваха в различни диалози, не ми бяха достатъчни, за да усетя дълбочината на чувствата им, въпреки че Софи Клеър се бе постарала да изгради една наистина емоционална, романтична и страстна история.

Накратко, ако си търсите лек и приятен любовен роман, който да ви разсее от ежедневните грижи и да засити глада ви за романтика и пътувания, тогава спокойно може да посегнете към “Тюркоазени лъчи и ароматно вино” от Софи Клеър.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.