8 романа, които ни отвеждат в уютни книжарници

by Хриси

Липсват ми разходките до книжарницата – те бяха седмичен ритуал за мен. И макар онлайн книжарниците да се справят отлично със задачата да задоволят книжния ми глад, нищо не може да замени минаването покрай рафтовете, пълни с истории, които ти прошепват да надникнеш в тях. Щом не мога да посетя физически това свещено за всеки книгохолик място, ще го направя мислено – с помощта на тези 8 романа, които ни отвеждат в уютни книжарници.

“По книгата ще ме познаеш” – Али Бърк и Мишел Калъс

Започвам с най-пресния пример за роман, който ни отвежда в уютна книжарница. “По книгата ще ме познаеш” от Али Бърг и Мишел Калъс ни среща с Франки – страстна почитателка на класическите романи, заклет библиофил и професионална книжарка, която търси своята сродна душа. За да открие мъжа на мечтите, тя започва да оставя любимите си книги в метрото с бележка: „Имаш чуден вкус за книги. Искаш ли да се срещнем?“. Франки наистина среща своята половинка, но не благодарение на пръснатите из града романи. Съни се появява в книжарницата на Франки и разбива на пух и прах теорията й, че сродната ти душа трябва да чете същите книги като теб. Но нима е възможна връзка между една от най-големите почитателки на Джейн Остин с човек, който отдавна е надраснал YA книгите, но въпреки това не може да спре да ги чете?

Франки никога не съдеше за книгата по заглавието. Нито по корицата. Тя преценяваше един роман само и единствено по първото му изречение, което двете с нейната най-добра приятелка бяха кръстили „Книжно сътворение“.

“Малката книжарничка край Сена” – Ребека Рейзин

“Малката книжарничка край Сена” е част от една много симпатична поредица, дело на Ребека Рейзин, която ни пренася в красивия Париж. Книгата разказва за изпитанията, пред които е изправена една двойка, за различните гледни точки на любовта, за неочакваните приятелства, за човешкия стремеж към развитие и напредък, за любителите на книгите и за многото лица на Париж. 29-годипната Сара притежава малка книжарница в тихо американско градче. Нейната приятелка Софи също има собствена книжарница в Париж и ѝ предлага да се разменят, за да избягат и двете от любовните си разочарования. Но животът в най-романтичния град на планетата съвсем не е толкова розов, колкото Сара си е мислила. В историята четем за новите й приятели, за предизвикателствата да поддържаш връзка от разстояние и да управляваш една от най-посещаваните книжарници в Париж.

“Книжарничката на брега” – Джени Колган

“Книжарничката на брега” от Джени Колган ни запознава със Зоуи, която е самотна майка и макар да не е в лоши отношения с бащата на своето малко момче, тя знае, че не може да разчита единствено на себе си. Затова, когато възниква възможност да замени шумния и скъп Лондон с малко и красиво градче в Шотландия до Лох Нес, тя приема. Там дните на Зоуи са разпределени между работа в местната книжарничка на колела, с която обикаля околността, и задълженията й като бавачка на три деца в голямо имение. Оказва се, че децата на мистериозния собственик на имението могат да са истинско предизвикателство, но нещо подсказва на Зоуи, че тя и нейното момченце имат нужда от тях и от това място.

“Книжарката от площада на билките” – Ерик дьо Кермел

“Книжарката от площада на билките” от Ерик дьо Кермел ни запознава с Натали, която заедно със съпруга й Натан се е преместила в китното градче Юзес, където тя избира да се впусне в едно приключение – да отвори книжарницата, разположена на площада на билките. Покрай работата с книгите Натали се среща с много и различни хора и всеки има своята лична история – необикновена и специална. Докато Натали ни разказва по нещо за новите си познати и за книгите, с които ги е изпратила, научаваме по малко и за нейния живот – живот на съпруга, на майка, на страстен читател, на добър човек.

Когато разлистваме страниците им, книгите разтварят широко ръце, за да ни прегърнат.“

“Всичко започна в книжарничката на Хюго” – Шели Кинг

“Всичко започна в книжарничката на Хюго” от Шели Кинг не е ново книга, но е най-скорошното ми попълнение в моята книжна колекция. Избрах си я, защото дава вид на история, колкото романтична, толкова и човешка, и най-вече защото носи обещанието да ме пренесе в симпатична книжарница за стари книги, носеща необичайното име “Водното конче”. 34-годишната Маги Дюпре наскоро е „напуснала принудително работното си място” в стартъп компания в Силициевата долина. Докато чака да се появи следващата голяма възможност, тя прекарва дните си в във „Водното конче” в компанията на собственика Хюго и на ексцентричните му клиенти. Един ден Маги намира старо издание на романа „Любовникът на лейди Чатърли“ с бележки в полетата, които са си разменяли двама непознати – Катрин и Хенри. Впечатлена от необичайната история на двойката, Маги споделя за откритието си и така привлича хората в книжарничката, защото всеки иска да научи какво се е случило с Катрин и Хенри. Колкото по-добре Маги опознава двамата влюбени, толкова повече истини научава и за себе си.

“Думи в тъмносиньо” – Кат Кроули

„Думи в тъмносиньо“ от Кат Кроули е историята на Рейчъл и Хенри – двама най-добри приятели от детските години, които са прекъснали връзка след престването на Рейчъл в друг град. Всъщност тя винаги е изпитвала по-дълбоки чувства към Хенри, докато той мечтаел за друго момиче и така и не разбрал за разбитото сърце на Рейчъл. Три години по-късно Рейчъл е преживяла тежка загуба, заради която е изпаднала в депресия. Изпратена обратно при леля си, Рейчъл трябва да работи в книжарницата, която семейството на Хенри държи. Това дава възможност на двамата да подновят приятелството си – Хенри, който тъкмо се е разделил с половинката си, е твърдо решен да разбере защо най-добрата му приятелка е спряла да му пише писма, защо го е забравила, защо се е променила. Докато следим тяхната история четем също за съдбата на малката книжарница, където има кът за употребявани книги, в които посетителите могат да пишат записки или дори цели писма. Оказва се, че между редовете на вече разказани истории се крият други още по-интересни!

Ние сме книгите, които четем, и нещата, които обичаме!“

“Дневникът на един книжар” – Шон Битъл

Да си собственик на книжарница звучи като мечтаната работа на всеки библиофил, но така ли е наистина? Дали хората си дават сметка с какви предизвикателства се сблъскват книжарите – за необичайните запитвания на клиентите, за ексцентричния характер на някои купувачи, за нуждите на персонала, за финансовия аспект да поддържаш подобен бизнес. С типичен британски хумор и солидна доза реализъм Шон Битъл ни поднася една книга за любовта към книгите и бонусите, които идват с нея – дневник, който проследява една година от живота му като книжар. Доколкото ми е известно, има и продължение, “Изповедите на един книжар”.

“Моята прекрасна книжарничка” – Петра Хартлиб

“Моята прекрасна книжарничка” от Петра Хартлиб е в списъка ми с книги, които искам да прочета. В нея откриваме историята на една жена и нейната сбъдната книжна мечта. Петра Хартлиб и семейството й живеят в и над малка книжарница във Виена. Преди много години тя я е купила почти случайно и е избрала да промени из основи живота си. След десетилетия борба с кредити, ремонти, конкуренти и Amazon Петра смело може да каже, че е успешен предприемач. Има собствена книжарница. Трудила се е за нея всеки ден, пропускала е безброй празници, не помни да е имала спокойна коледна почивка – но пък е близка със забележителни личности и в този ред на мисли всяка жертва си е заслужавала.  „Моята прекрасна книжарничка” разказва за усилията, които Петра полага за своето магазинче, пълно с книжно щастие, за любовта и грижите, от които се нуждае този занаят.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.