8 любими исторически романа

Вече съм ви разказвала за любими исторически романи, посветени на темата за Втората световна война – те са все така скъпи на читателското ми сърце. Но днес избрах други 8 заглавия, които спадат към историческия жанр, и ни връщат назад към отминали времена, разказват необикновени и докосващи истории, които искрено обикнах.

“The Huntress” – Кейт Куин

Добре де, вярно е, че “The Huntress” от Кейт Куин присъства в списъка с любимите романи за ВСВ, но просто не можех да не я спомена и тук – толкова обичам тази книга. В основата на сюжета стоят „Нощните вещици“ – това е името на единствения авиационен полк тогава, съставен само от жени. 20-годишни момичета от Съветския съюз, които са се доказали като изключителни пилоти и навигатори и които се борят наравно с мъжете – Нина Маркова е една от тях. Лорелай е ловец, жената-фантом, която е убивала за спорта, извършвала е жестокости, които ни се струват немислими, и е успяла да се измъкне преди да бъде наказана за деянията си. Пътищата на двете жени се пресичат – кой е ловецът и кой плячката?

“Един аристократ в Москва” – Еймър Тауълс

Ако някой ми беше казал преди година, че това ще е един от любимите ми исторически романи, щях да го подмина, без да му обърна внимание. Връзката ни с графа започна трудно и ми трябваше време, за да се настроя за неговата история, но пък след това ми беше толкова трудно да го пусна. Граф Александър Ростов ме спечели с философията си за живота – да се адаптираш спрямо това, което съдбата ти е подхвърлила, да намираш смисъл да продължиш напред и когато враговете ти си мислят, че са те оставили без нищо, ти им показваш колко богат си всъщност – защото си запазил достойнството и честната ти дума.

“Когато напуснахме Куба” – Шанел Клийтън

“Когато напуснахме Куба” от Шанел Клийтън ни връща към първите месеци, последвали избухването на Кубинската революция. Но този път сме в САЩ, където една имигрантка е готова да влезе в ролята на шпионин, за да защити идеалите и каузите, които подкрепя. Беатрис е вербувана от ЦРУ – тя трябва да използва красотата си, за да се вмъкне в кръга от приближени на Фидел Кастро и да съдейства на властите за неговото елиминиране. Междувременно четем за нейната афера с американски сенатор – забранена любов, която става жертва на политическите интриги от онези години.

“Cilka’s Journey” – Хедър Морис

Трябва да призная, че се привързах към историята на Силка повече в сравнение с тази на Лале от “Татуировчикът от Аушвиц”. След края на ВСВ, Силка е обвинена в колаборация с нацистите и е осъдена на 15 години затвор в работнически лагер в Сибир, където трябва да изкупи греховете си. Упорството и борбеният дух й помагат да оцелее, а благодарение на доброто й сърце и острия ум тя става помощничка в медицинското звено на лагера и е обучавана за сестра. Всеки ден Силка спасява човешки животи, а идеята за изкупление я отвежда по пътя на изцелението на собствената й душа, дава й нов смисъл, стимул да не се предава.

“Тайните, които не разкрихме” – Лара Прескот

“Тайните, които не разкрихме” от Лара Прескот е наистина впечатляващ роман, който обединява няколко сюжетни линии. От една страна, четем за тихата война между Изтока и Запада през 50-те години, от друга – за пропагандата и цензурата, налагана на писатели, творци и интелектуални в Съветска Русия, но срещаме и личните истории на три различни жени.  Най-голяма слабост ми беше Олга – жената, която е вдъхновила Борис Пастернак да напише “Доктор Живаго” и с чиято помощ този роман прекрачва границите на съюза и достига до читателите на запад. Водена от любовта си към него, тя прави много саможертви, но дали са оправдани, ще оставя сами да прецените.

“Фонтани на мълчанието” – Рута Сепетис

Рута Сепетис е специалист в писането на исторически романи със завладяващ и прочувствен сюжет. “Фонтани на мълчанието” фокусира вниманието ни върху Испания по време на управлението на Франко – разказва за наложената диктатура, за погазването на човешките права, за цензурата и пропагандата, за бедността и страха. На фона на тази мрачна картина проследяваме историите на няколко герои, но няма да крия, че аз бях привлечена от тази на Ана и Даниел, които се влюбват въпреки внушителните разлики в социалния им статус.

“Нощ” – Камелия Кучер

“Нощ” от Камелия Кучер е наистина специална книга -макар и пропита с тъгата от времето на войната, е истинско блаженство да следиш как думите се изливат от душата на Ками и разказват история, към която не можеш да останеш безразличен. “Нощ” ни връща в 1943г. в Рим , където едно момче използва подарения от баща му стар бинокъл, за да следи момичето с красивите лунички. Ева знае за момчето с пъстрите очи, което я следи, но това не я притеснява, дори напротив – чувства се сигурна край него. Но един ден Ева и семейството й са отведени и Виторио не знае дали някога ще я види отново.

“Градината на билките” – Рис Боуен

„Градината на билките“ от Рис Боуен ни връща във времето на Първата световна война и ни среща с жените, които са членували в женска сухопътна армия. Беше ми много любопитно да науча малко повече за тази сплотена общност и нейния принос към обществото и към Великобритания – именно тези дами са подпомогнали икономиката на страната и нейното стабилизиране, като са заместили мъжете си и са обработвали земите, извършвали са тежък физически труд , но са успели да спасят реколтата. Паралелно с това следим и личната история на главната героиня Емили, която попада на загадъчен дневник на предишната обитателка на къщичката, където тя е настанена. В него има лековити рецепти и прошепнати тайни, които правят романа още по-интересен.

Вижте също: 8 любими романа за Втората световна война

Related posts

„Първата лъжа печели“ – три истини и една лъжа

5 идеи какво да четеш този уикенд IV

23 цитата, свързани с книгите и четенето