Четене във време на криза – 5 предложения какво да направите

by Хриси

Не съм привърженик на идеята, че четенето на книги е мода, защото за мен то винаги е било константа. Факт е обаче как извънредното положение привлече нови книгипосланици и даде поле за изява на други, които този път разполагаха с повече време, за да се отдадат на занимание, което някои наричат хоби, но за мнозина е начин на живот. И все пак четенето във време на криза крие известни предизвикателства, било то финансови или логистични. Затова реших да се включа с няколко идеи по темата.

“Купи 1 книга”

“Купи 1 книга” е инициатива на Асоциация българска книга, която насърчава хората да подкрепят книгоиздаването у нас, като отделят от семейния бюджет средства за закупуването на една книга (или повече, ако имате възможност) от българско издателство. Ще се опитам да обясня ситуацията така – имате си любимо издателство, което издава книги точно по ваш вкус. Радвате се всеки път, когато то обяви, че ви подготвя ново заглавие, защото знаете, че няма да ви разочарова. Но за да подготви издателството вашата нова книжна изненада, то се нуждае от приходи, които да инвестира в производствения процес.

Когато комбинирате затворените книжарници, ограничения достъп до книги с извънредното положение и затрудненото финансово положение на хората, получавате рязък спад в продажбите на същото издателство, което толкова обичате. Вашата книжна изненада, която един куп хора подготвяха с много любов, е на път да се превърне в химера. Без нови книги и без приходи за сметка на солидна доза натрупани задължения застрашава съществуването на любимото ви издателство и рискът то да затвори вече не е никак малък. Нещо повече – към него се присъединяват и други! За един книгохолик това е още една форма на апокалипсис. Затова, ако имате възможност, инвестирайте в книжна покупка, с която да подкрепите книгоиздаването – може да е заглавие, за което отдавна слушате, или книга, която от много време искате да прочетете, или просто история, която ви се е сторила симпатична и интересна.

Актуални промоции

За да не възникне полемиката за цената на книгата у нас, бързам да споделя за всички онези книжни промоции, които в момента книжарници и издатели предлагат. Издателство Сиела има 35% намаление на своите заглавия онлайн, толкова е и отстъпката за книгите в сайта на Colibri. От сайта на Обсидиан може да си закупите книгите на Джон Гришам с 20% отстъпка, а в този на издателство Еднорог “Митове” от Стивън Фрай ви очаква на цена от 15 лв. вместо обичайните 25. Издателство Софтпрес провежда книготерапия и дава 30% отстъпка при минимум 30 лв. поръчка. Издателство Егмонт е подготвило комплекти от няколко романа, като крайната цена е с 15-20% по-ниска. А в сайта на ICU намалението е между 20 и 50% в зависимост от конкретното заглавия или комбинация от няколко такива.

Аудио книги

Може би принудителната карантина е подходящо време, за да се запознаете с аудио книгите. У нас Storytel набира значителна скорост и библиотеката се пълни с нови и интересни заглавия. Приложението за телефон има безплатен 14-дневен тестов период, който след това автоматично преминава към месечен абонамент на стойност 9,99 лв. на месец и може да бъде стопиран по всяко време. За удобството на аудио книгите вече съм ви говорила, но напомням също, че всеки читател реагира различно. Аз предпочитам да слушам нехудожествена литература, а да чета романи на хартия, докато за други не е проблем да следят цели литературни сериали. Едно е сигурно – за да разберете от кой тип сте вие, трябва да опитате.

Media365

За Media365 също съм ви разказвала в предишна публикация – тук ви очакват заглавия както на български, така и на чужди езици. Има електронни книги, подробни книжни резюмета и възможност да публикувате свой авторски проект или да прочетете нечий книжен дебют. В момента има и възможност за безплатен едномесечен премиум абонамент, ако се регистрирате тук. Media365 е мобилно приложение, така че не ви е необходим електронен четец, за да свалите и четете избраната от вас книга. Един клик и тя ще се появи в профила ви, до който имате достъп от телефона. След това четенето може да започва!

Междусъседска библиотека

Още една идея, която може да развиете по време на кризисното положение – организирайте междусъседска библиотека. В този случай не се налага да излизате и не се изискват допълнителни разходи, но пък опознавате по-добре съседите си и имате възможност да препоръчате любими книги. Достатъчно е да сложите няколко романа в панер или кошница и да я поставите на първия етаж, така че всеки да я види и при желание да се включи. Ако се тревожите и имате съмнения дали вашите съседи са толкова грижливи читатели като вас, сложете подвързии на книгите. Имайте предвид, че в случая се набляга на идеята за споделяне и за изграждане на една по-сплотена общност. Нека извлечем максимума от създалата се извънредна ситуация и да популяризираме четенето!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.