7 книги, които ще подобрят настроението ви

by Хриси

Аз съм от хората, които обичат да си стоят у дома, но дори при мен се наблюдават върхове и спадове в настроението. Апатията и депресията от това да си затворен и разделен от близките ти потриват доволно ръце и се оглеждат за следващата си жертва. Старая се да остана позитивна и един от начините е четенето. Затова реших да ви препоръчам 7 книги, които сега могат да ви се отразят положително, да ви заредят с енергия и оптимизъм и да подобрят настроението ви.

“Атлас на щастието” – Хелън Ръсел

Слагам “Атлас на щастието” в този списък по 3 причини. Първата е, че след като реално не можем да пътуваме никъде, то поне в литературата границите са отворени и светът е наш! А тук авторката прави една наистина пълна обиколка и ни среща с множество интересни хора, които имат на какво да ни научат. Тук идва и втората причина – всяка култура има своя дефиниция за щастие. Кризата, която ни засега с вируса, не е само наша – тя е обща, затова мисля, че е хубаво да знаем какви са тайните на другите народности как да запазят духа си и да не се отчайват, независимо колко зле изглежда ситуацията. И третата причина – книгата е много зареждаща и позитивна, а сега имаме нужда от точно такъв тип четива.

“Малък наръчник по хюга” – Майк Викинг

Бих сложила всички книги на Майк Викинг в тази класация, но ако трябваше да избирам една, то тя е “Малък наръчник по хюга”. Причината – прекарваме времето изцяло затворени у дома и ако не си направим нашето място уютно и спокойно, ако не усетим сигурността и топлата прегръдка, която то предлага, тогава определено ще ни е по-трудно да преживеем карантинния период. Хюга е усещане – няма конкретна дефиниция, защото зависи от отделния човек. За мен хюга е, когато имам цветя във вазата, в кухнята ухае на хляб или току що изпечен сладкиш, една голяма купчина с книги за четене стои на масичката, а аз съм се сгушила в плетеното ми одеяло и пия кафе.

“Всичко е прецакано” – Марк Менсън

Не, няма грешка, книгата си е на точното място. Ще попитате как нещо с толкова песимистично заглавие ще повдигне духа ви? Ами много просто – Марк Менсън фокусира вниманието върху идеята, че трябва да приемем един отдавна известен факт – животът не е справедлив и ни прецекава. От нас зависи да се адаптираме, да приемем неизбежното, да се постараем да бъдем по-добри и най-вече да не се самосъжаляваме, защото можем да инвестираме времето и усилията в нещо по-конструктивно.

“180 секунди” – Джесика Парк

“180 секунди” от Джесика Парк се води тийн роман, но аз горещо го препоръчвам и на по-пораснали читатели. В него авторката насърчава читателите да бъдат по-добри, по-сърцати, да опознаят емпатията и да се сприятелят с нея. За целта изгражда една многопластова, увлекателна и наистина красива история за момче и момиче, които се влюбват и заедно преживяват наистина сериозни житейски предизвикателства. И ви гарантирам, че дори да сте започнали книгата с усещането за безнадеждност и безизходица, то в края ще си припомните, че доброто винаги намира начин да достигне до хората.

“Целувката, която спря дъжда” – Холи Мартин

“Целувката, която спря дъжда” определено е книга, която ще ви вдъхнови. Първо, по пример на главната героиня може да направите списък с всички неща, които искате да направите след края на карантината – да излезете на разходка, да се съберете на вечеря цялото семейство, да прегърнете спокойно вашите баба и дядо.  Напишете и местата, които искате да посетите, когато пътуванията станат възможни отново, както и всички желания и мечти, които някога са ви звучали абсурдно, но знаете, че ще ви направят щастливи (да летите с парапланер, да грабнете микрофона в караоке клуб, да учите нещо, защото ви е интересно, а не защото ви трябва). Второ, главната героиня Ева ви кани на околосветско пътешествие – тя поема всички такси, а от вас се изисква единствено да се наместите удобно и да отворите книгата.

“Любов и джелато” – Джена Еванс Уелч

Едни от най-хубавите ми спомени са от Рим – бяхме там през 2015г. малко преди да отбележим първата ни годишнина от сватбата. Сутрин се будех с мисълта какво ще ям за обяд и вечеря, защото обожавам италианска кухня. Освен това бях решена да опитам всеки възможен вкус джелато и запечатвах на снимка колекцията от сладоледени удоволствия. Чувствах се безгрижна, свободна и …просто щастлива. Затова асоциирам Италия с тези три усещания и сега, когато я виждам в толкова тежко положение, съм благодарна на книги като “Любов и джелато”, които са съхранили истинския й облик – красивия, вдъхновяващия, очарователния. В Италия човек се влюбва – тълкувайте го както пожелаете. Очаквайте ревю!

“По книгата ще ме познаеш” – Али Бърг и Мишел Калъс

В началото на карантината книгохолиците се шегуваха, че сега е тяхното време. Имат оправдание да си стоят вкъщи, затрупани от книги, да си четат и да се радват на всяка нова история, която жадно да поглъщат. “По книгата ще ме познаеш” е история за любовта към книгите, за литературата като ориентир, когато се чувстваме изгубени и сами, за борбата срещу предразсъдъците към читатели, жанрове и автори и, разбира се, за щастието да откриеш сродната си душа и да се влюбиш. Изключително позитивна, свежа и забавна, в края ще намерите и списък със споменати над 130 заглавия, които спокойно може да включите в литературно предизвикателство. Очаквайте ревю!

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.