“Митове” – Стивън Фрай

by Хриси

Едва ли има по-подходяща книга за четене по време на карантина от “Митове” на Стивън Фрай. Освен че предлага солидно количество развлечение (528 страници, за да сме точни), в нея на достъпен и увлекателен език е предадена цялата информация за древногръцките богове и ролята, която са изиграли за създаването на света.

“Митове”:

  • Автор: Стивън Фрай
  • Жанр: Световна литература, Митове
  • Страници: 528
  • Година на издаване: 2019 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Еднорог

От хаоса към реда, от дълбините на моретата към безкрайни брегове, от висините на Олимп до домовете на смъртните – авторът се е погрижил да събере историите, които се предават от хилядолетия, и макар физически да е ограничил мащаба на този гигантски труд, той е съхранил усещането за величие, могъщество и власт, характерни за известните на всички божества.

Книгата проследява хронологията на събитията и ни запознава отблизо с всички ключови фигури от гръцката митология, като авторът акцентира върху качествата, с които се отличават, и важните етапи от тяхното битие., които по-късно са вдъхновявали поети, творци, философи. Всъщност до голяма степен главите звучаха като приказки, но за вече пораснали читатели – героите притежават свръхспособности, а от всяка история извличаме урок и поука. Драма, интриги, завист, лъжи, любов, секс, предателство и отмъщение – “Митове” от Стивън Фрай ангажира вниманието, забавлява, вълнува и развлича. Със сигурност ще си намерите любимец, на когото да симпатизирате, и поне една от десетките сюжетни нишки, които жадно да разплетете.

Определено има нещо омагьосващо в цялата лудост на Олимп, на която ставаме свидетели. Отношенията между големите богове и малките божества, безкрайните спорове и кроежи, целият драматизъм и борбата да изпъкнеш пред останалите, да ги надхитриш и впечатлиш – всичко това навява асоциации за първообраз на реалити предаване с разликата, че Стивън Фрай е предоставил на нас оригиналния сценарий и победителят отдавна е известен. Не е ли иронично как в продължение на векове човекът се е стремил да спечели благоразположението на боговете, а днес той е този, от когото зависи те да не бъдат забравени?

Казват, че книгата представлява нов прочит на древногръцките митове и наистина е така. Историите са предадени на съвременен език, с приятни нотки на чувство за хумор и някои бегли препратки към наши дни, а благодарение на непрекъснатия разговор, който авторът води с читателя, усещането за дистанция, характерно за този тип литература, се губи. Хареса ми, че информацията е систематизирана, главите са къси и са вмъкнати кратки диалози между героите. Част от митовете сигурно са ви познати, много от тях е вероятно да сте ги забравили, други пък едва ли сте ги чували, но всяка история допринася за превръщането на книгата в ценен пътеводител за света на древногръцките божества, които въпреки моментните си безразсъдства и странности са се превърнали в източник на мъдрост, знание и вдъхновение.

Независимо дали древногръцката митология е тема, която ви вълнува, или случайно сте се натъкнали на информация за Стивън Фрай и неговия труд – прочетете “Митове”. Твърдо вярвам, че това е книга, която трябва да присъства във всяка домашна библиотека, за да ни напомня, че истината и лъжата, радостта и тъгата, доброто и злото са силите, които движат света.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.